Waterkerssoep – Dit is een van de groenten die je bijna overal op de wereld uit een slootje zou kunnen plukken. Alleen is het wel handig om je laarzen aan te doen, want het plantje houdt van natte voeten. Liever geen natte voeten? Je kan het plantje ook makkelijk thuis kweken, gewoon in de vensterbank, pluk de blaadjes en ondertussen groeit het plantje gewoon door. Maar de waterkers waarmee ik deze waterkerssoep gemaakt heb komt gewoon van de groentekraam op de markt. Mooi in een plastic zakje met een bodempje water, zodat het optimaal vers blijft. Gebruik het wel zo snel mogelijk anders verkleuren de blaadjes.
Superfoodje
Het is een klein superfoodje, dit plantje, vol met onder andere vitamines en antioxidanten. Omdat het een hoog gehalte aan vitamine C heeft werd het plantje vroeger tijdens zeereizen meegenomen om scheurbuik te voorkomen. Scheurbuik is een gevolg van een (chronisch) tekort aan deze vitamine en door waterkers te eten kon scheurbuik voorkomen worden. Het heeft een lekkere pittige smaak en is makkelijk in gebruik. Maak er een salade van, gebruik het als garnering, in een saus, als pesto of zoals ik heb gedaan maak een waterkerssoep. Kan geen vitaminepil tegenop!
Opties
Om de waterkerssoep wat zoeter te maken heb ik een peer meegekookt. De waterkerssoep krijgt daardoor niet de felgroene kleur die hij normaal gesproken heeft. En natuurlijk is het altijd handig een paar blaadjes waterkers apart houden voor garnering. Heel eerlijk, ik ben het vergeten en heb daarom gekozen voor een garnering met schijfjes avocado, kleine stukjes peer en chilivlokken. De nootachtige smaak van de avocado past mooi bij de waterkers en de chilivlokken geven net die extra “bite”. Maar je kan ook kiezen voor een paar stukjes verse rode peper, een schepje zure room of een beetje citroenrasp.
Waterkerssoep
Soep voor 4 personen:
- staafmixer/blender
- 500 gram waterkers, goed afgespoeld, zonder de wortels. Houd een paar blaadjes apart voor garnering
- 1 ui, fijngehakt
- 2 bleekselderijstengels, plakjes
- 1 prei, dun gesneden ringen
- 1 liter kippenbouillon, warm
- 1 peer, geschild, zonder klokhuis en in kjleine stukjes
- 2 aardappels, geschild, in kleine stukjes
- vers gemalen peper en eventueel zout naar smaak
- 1 avocado, geschild, in plakjes (garnering, optie)
- chilivlokken (garnering, optie)
- olijfolie
Doe in een flinke pan een scheut olijfolie in de pan en laat hierin de ui, bleekselderij en prei in ongeveer 10 minuten op middelhoog vuur zacht worden. Let op dat de groenten niet verkleuren.
Doe de stukjes aardappel en de stukjes peer erbij en laat deze een minuutje meegaren. Doe dan de bouillon erbij en breng aan de kook. Zet het vuur laag en doe de waterkers bij de rest van de groenten. Laat ongeveer 20 minuten op laag vuur doorkoken totdat de aardappel en peer gaar zijn.
Haal de pan van het vuur, laat iets afkoelen en pureer de soep met een staafmixer of in een blender. Proef en voeg dan pas vers gemalen peper en zout toe. Garneer de waterkerssoep met schijfjes avocado, wat chilivlokken en eventueel wat fijngesneden stukjes peer. En natuurlijk met een paar blaadjes waterkers!
Eet lekker!