Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Lekker vers witbrood met maanzaad bakken

3 911

Op speciaal verzoek, brood met maanzaadjes. Wanneer je een paar goede basisrecepten om vers brood te bakken hebt, dan kun je eindeloos variëren met verschillende smaken. Door alleen al de topping te veranderen, creëer je een heel ander brood. Er is keuze genoeg: maanzaad, sesamzaad, zonnebloempitten, kummel, lijnzaad, pompoenpitten, speltvlokken, etc. Ook 2 of 3 eetlepels door het deeg doen is een optie. Ga lekker aan de slag en bedenk je eigen broodje.


Zelf Witbrood bakken

Benodigdheden:

  • 400 gr tarwebloem
  • 5,5 gr gedroogde gist
  • 8 gr bakkerszout
  • 1 el zonnebloemolie
  • 240 ml lauwwarme melk
  • maanzaad voor de topping
  • broodbakblik

Werkwijze:

Doe alle droge ingrediënten in de mengkom en roer alles goed door elkaar. Voeg dan de lauwwarme melk en zonnebloemolie toe. Laat het deeg ca. 10 tot 15 min. kneden op stand 2 van de kneedmachine, totdat er een soepel en elastisch deeg ontstaat. Eventueel controleren door een vliesje te trekken, net als een kauwgom-bel. (met de hand kneden kan ook, maar dan duurt het langer).

Laat het deeg dan 1 uur, in een licht ingevette en afgedekte kom, op kamertemperatuur in volume verdubbelen.

Vet je broodbakblik lichtjes in met wat boter of zonnebloemolie.

Haal het deeg uit de kom en druk het voorzichtig plat (doorslaan heet dat) en vorm het deeg tot een langwerpig brood. (zie uitleg bij een van mijn andere recepten) Strooi wat maanzaad op het werkblad. Maak dan je handen een klein beetje nat onder de kraan en bevochtig de buitenzijde van het deeg. Rol dan het deeg voorzichtig door het maanzaad. Het maakt niet uit wanneer er ook zaden op de zijkant komen. Leg het deeg dan in het broodbakblik en dek het af met een douchemutsje. Weer 1 uur, op kamertemperatuur, laten rijzen. Intussen de oven goed voorverwarmen op 200 graden.

Plaats het blik in het midden van de oven en bak het brood in ca. 30 á 35 min. goudbruin. Haal het uit de vorm en leg het daarna op een rooster om af te koelen. Pas aansnijden wanneer het volledig koud is.

Dit brood kan heel goed worden ingevroren.

Printen

Deze recepten en tips zijn mogelijk ook interessant

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

3 Reacties
  1. Alex zegt

    Vanmiddag vers gebakken want moest eerst even shoppen. Wat een heerlijk vers brood Sandra. Hij blijft en wil er elke vrijdag twee bakken en er dan eentje invriezen. Dank voor je lekkere en “luchtige” recept want zo smaakt het 😉

  2. Alex zegt

    Lekker vers broodje Sandra. Even ergens maanzaad halen.

    1. (Lekker Tafelen) Xandra zegt

      Speciaal voor jou 😉 Succes met bakken Alex!

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website maakt gebruik van functionele en commerciële cookies. Zonder deze cookies is deze website niet mogelijk en ze helpen u aan een betere gebruikerservaring. Oké Lees meer