Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Witlof met rauwe ham, brie en krieltjes

1 2.177

Witlof is heel gezond, het bevat veel vitamine C en kalium. Kalium zorgt ervoor dat overtollig vocht sneller wordt afgevoerd uit het lichaam. Witlof is een voedzame groenten, bevat veel mineralen en weinig calorieën. Witlof is een bladgroente en wordt in het donker geteeld, in het licht wordt de krop door chlorofylvorming namelijk groen. Dit zorgt ook voor de bittere smaak, zorg ervoor dat je de meest witte stronkjes kiest, deze smaken het minst bitter.

Witlof heb ik altijd lekker gevonden, rauw als salade met mandarijntjes of met ham en kaas uit de oven, op de klassieke manier. Deze witlof met rauwe ham, tapenade en brie is de moderne variant.

Je kunt hem eigenlijk niet niet lekker vinden, want zeg nou zelf, met deze smaakmakers kun je alles lekker maken!

Witlof met rauwe ham, brie en krieltjes

voor 1 persoon

 • 150 gram krieltjes
 • 2 stronkjes witlof
 • 2 plakken rauwe ham
 • 2 eetlepels tapenade
 • +/- 50 gram brie, in plakjes
 • 1 grote teen knoflook, geperst
 • rozemarijn
 • olijfolie
 • zeezout
 • peper

Verwarm je oven voor op 220°C.

Was de krieltjes goed, schil ze niet. Snijd ze in vieren en meng in een ovenschaal met een scheutje olijfolie, knoflook, rozemarijn, peper en zout. Zet ze voor ongeveer 25-30 minuten in de oven.

Snijd de onderkant van de witlof, verwijder de harde kern en eventueel de buitenste bladeren als deze verkleurd zijn. Kook de witlof in water met zout voor 7 minuten. Laat de stronkjes goed uitlekken, eventueel op keukenpapier.

Wikkel de witlof in een plakje ham en leg in een licht ingevette ovenschaal. Schep op de ham een lepel tapenade en leg hierop plakjes brie. Bestrooi met zwarte peper.

Zet de witlof de laatste 5 minuten in de oven bij de krieltjes tot de brie gesmolten is.

Ga jij dit heerlijke witlof recept uitproberen?

 

Printen

Deze recepten en tips zijn mogelijk ook interessant

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

1 reactie
 1. Diaan zegt

  Ik heb het gemaakt, zie nu net dat ik de tapenade ben vergeten….vond het lekker maar niet zo lekker als ik had gedacht helaas. Wel wil ik graag weten hoe ik mijn (geschilde) minikrieltjes in de oven binnen de tijd bruin krijg???

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website maakt gebruik van functionele en commerciële cookies. Zonder deze cookies is deze website niet mogelijk en ze helpen u aan een betere gebruikerservaring. Oké Lees meer