Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Witte kool met dragonsaus, geplette krieltjes en gebakken zalm

Ben je (nog) niet gaan skiën in Tirol, dan kan je zeker ook genieten van dit recept na een flinke boswandeling. Witte kool met dragonsaus is een echt winters, verwarmend gerecht. Ontdek deze bijzondere, maar krachtige en smaakvolle combinatie. Een lekker stukje zalm en wat aardappeltjes erbij en smullen maar.

0 1.419

Witte kool met dragonsaus, geplette krieltjes en gebakken zalm – Wie bergen zegt, zegt fondue of tartiflette natuurlijk. Maar voor dit gerecht zoef je op je ski’s misschien nog veel vlugger de besneeuwde hellingen af. En als je dan eenmaal met je blozende wangen aan tafel zit, kun je alleen maar genieten van dit overheerlijke gerecht.

Rozige zalm en verse dragon

Ik vind het echt zonde wanneer zalm helemaal doorbakken is, zoals ik laatst ergens tegenkwam. Voor mij mag zalm best nog wat rozig zijn. De combinatie van deze zalm met geplette krieltjes en heel simpel wat gesmolten roomboter erover is gewoon zalig.

Gebruik voor de saus liever verse dragon in plaats van gedroogde. Gedroogde dragon overheerst door de scherpe smaak snel de overige ingrediënten.

Ben je (nog) niet gaan skiën in Tirol, dan kan je zeker ook evenveel genieten van dit recept na een flinke boswandeling. Dit is een echt winters, verwarmend gerecht. Ik hoor graag wat je ervan vindt!


Witte kool met dragonsaus

Hoofdgerecht met vis voor 4 personen

  • 800 gram witte kool, in dunne reepjes
  • 600 g krielaardappelen
  • 600 g zalmfilet
  • 30 roomboter + 50 g extra
  • 2 el olijfolie
  • peper, zout en nootmuskaat

Voor de dragonsaus

  • 25 g boter
  • 25 g bloem
  • 5 dl melk
  • sap van ½ citroen
  • 30 g ansjovis
  • 3 el fijngesneden dragonblaadjes

Rasp met de mandoline of snij met een mes de witte kool in fijne slierten.
Breng een grote pan water aan de kook en kook hierin de witte kool beetgaar. Giet af en hou warm.

Smelt de boter voor de saus en voordat de boter verkleurt roer je de bloem erdoor tot een roux. Een roux is een bindmiddel voor je saus. Schenk er in kleine scheutjes de melk bij, blijf goed roeren en laat indikken. Doe er de fijn gehakte dragonblaadjes bij, samen met de in stukjes gesneden ansjovis. Deze visjes gaan door de warmte mooi in de saus smelten. Breng op smaak met peper (geen zout, ansjovis is al zout), nootmuskaat en citroensap. Doe er de warme koolslierten door.

Was ondertussen de aardappelen met een borsteltje (schil ze niet) en kook ze gaar. Giet af en plet ze in grove stukken met een vork. Smelt nog eens 50 g extra roomboter en meng het door de krieltjes.

Laat in een braadpan het klontje roomboter met olijfolie opwarmen en bak hierin de met peper en zout gekruide zalmfilets goudbruin aan.

Serveer de witte kool met geplette krieltjes en de gebakken zalm op een voorverwarmd bord. Werk af met een blaadje groen.

Tafel lekker!

Printen

Deze recepten en tips zijn mogelijk ook interessant

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website maakt gebruik van functionele en commerciële cookies. Zonder deze cookies is deze website niet mogelijk en ze helpen u aan een betere gebruikerservaring. Oké Lees meer