- Lekker Tafelen - https://lekkertafelen.nl -

Wortelnotentaart, eens iets heel anders dan de bekende worteltjestaart

Wortelnoten taart, eens iets heel anders dan de bekende worteltjestaart

Als kind verwende mijn moeder ons altijd met een heerlijke notentaart, met warme specerijen en vol met noten, al een tijdje had ik deze taart niet gegeten dus werd het tijd mijn moeder eens te vragen naar het recept. Helaas we hebben het hele huis op de kop gezet maar het recept was en bleef spoorloos, gelukkig wist mijn moeder nog dat er kruidnagel in ging, dit vond ze voor in een taart namelijk best een apart ingrediënt.

Inmiddels weet ik zelf dat je met dit specerij en nog een aantal andere lekkere warme winterspecerijen heerlijke dingen kunt bakken dus met dit alles in mijn achterhoofd bedacht ik een eigen recept, en eerlijk is eerlijk op de toevoeging van kruidnagel na lijkt hij in niks op de taart waarmee mijn moeder ons verwende, maar minder lekker is hij zeker niet. Voor nu geniet ik dus van deze wortelnotentaart en wellicht dat in de toekomst nog eens het recept van mijn moeders notentaart boven water komt, dan zal ik ook deze zeker met jullie delen. Maar voor nu mijn eigen recept voor een heerlijke wortelnoten taart.

Anders dan de bekende worteltjes taart maak ik gebruik van gepureerde wortel. De genoemde hoeveelheden zijn voldoende voor een taart gebakken in een vorm met een doorsnee van 24 cm.

Voor het deeg

Voor de vulling

Maak de wortels schoon met behulp van een dunschiller en snijd ze in stukken, kook de wortels vervolgens in licht gesuikerd water tot ze zacht zijn en pureer met de staafmixer tot een fijne puree. Geen staafmixer gebruik dan een pureestamper of vork. Laat de wortelpuree een uurtje uitlekken in een schone theedoek en maak ondertussen het deeg.

Meng hiervoor de boter met de suiker kort door elkaar en roer hier het ei door. Zeef hierboven de bloem, met zout en bakpoeder en kneed het geheel tot een egaal deeg. Vorm een platte schijf van het deeg en pak deze in in huishoudfolie. Laat een half uurtje rusten in de koelkast.

Hak de noten niet te grof maar zeker ook niet te fijn ( ik legde de noten tussen een schone theedoek en tikte er een paar keer flink op met de deegroller) houd eventueel wat noten achter voor eventuele decoratie.

Verwarm de oven voor op 210 graden.

Rol op een met bloem bestoven werkblad het deeg uit tot een dikte van ongeveer 5 mm en bekleed hiermee de bakvorm. Voor de vulling meng je de uitgelekte wortelpuree in een kom met alle overige ingrediënten. Roer het geheel goed door, het blijft wel vloeibaar.

Schenk een beetje van de vulling over de bodem van de met deeg beklede bakvorm en verdeel hierover de noten. Plaats de bakvorm vervolgens in de voorverwarmde oven en schenk hier de overige vulling over (omdat de vulling zeer vloeibaar is kun je de vorm het best vullen als deze al in de oven staat, zo voorkom je knoeien als je met een gevulde vorm moet lopen) en bak 15 minuten op 210 graden, verlaag de oventemperatuur na 15 minuten naar 175 graden en bak vervolgens nog 60 minuten.

Tafel lekker !