Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Wortelstamp met gebakken uien en braadworst

Wortelstamp met gebakken uien – Wortelstamp, hutspot, of zoals in mijn Limburgse dialect mooremoos. Er zijn vele benamingen voor de stamppot met aardappel en wortel. De bereiding van deze stamppot kan ook nogal eens verschillen, met of zonder ui of spekjes. Bij mij thuis kwam deze zonder ui en zonder spekjes op tafel. Die uien daar hielden ze niet zo van. De stamppot kwam meestal op tafel in de pan met ernaast een pan met gebakken speklappen. Erg gewoon maar ook erg lekker. Tijden veranderen en gewoontes ook want uien en dan vooral gebakken uien vinden wij hier heerlijk . Bij deze stamppot hoort braadworst volgens mijn mannen, dus moeders bakt braadworst en een grote pan met uien als er wortelstamp gegeten wordt. Zo houden we iedereen tevreden met lekkere ouderwetse Hollandse kost.

Wortelstamp

  • 1 kg kruimige aardappelen
  • 750 gram winterwortelen
  • 500 gram uien
  • zout/ peper
  • nootmuskaat.
  • boter om de ui in te bakken
  • melk voor de stamppot

Schil de aardappels was ze en snij ze in stukken. Schil de wortels met een dunschiller en snij deze ook in niet te grote stukjes. Doe alles in een ruime pan en doe er water bij. Voeg er een theelepel zout aan toe en breng aan de kook. Laat dit in ongeveer 20 minuten goed gaar koken. Schil ondertussen de ui en snij deze in ringen. Verwarm wat boter naar wens in een koekenpan en bak hierin de uien gaar en mooi bruin. Strooi er op het laats wat peper, zout en nootmuskaat overheen. Schud het water van de aardappels en wortels en schud er een half kopje melk bij. Stamp dit nu tot een stamppot, voeg eventueel nog melk toe indien nodig. Roer er de helft van de gebakken uien doorheen en breng de wortelstamp verder op smaak met peper, zout en nootmuskaat. Serveer de rest van de uien bij de wortelstamp.

Printen



Wortelstamp met gebakken uien en braadworst

Deze recepten en tips zijn mogelijk ook interessant

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe jouw reactie gegevens worden verwerkt.

4 Reacties
  1. Cecile zegt

    Oh wat leuk, Connie, ik herken dit zo! Ben ook een Limburgse!
    Lieve groet Cecile

    1. Connie zegt

      Leuk Cecile, apart is dat er in het Limburgse dialect zoveel verschillende benamingen zijn voor een bepaald iets en dat op maar een paar kilometers afstand.

  2. Lya zegt

    Alle recepten zien er overheerlijk uit. Ik doe in de hutspot curry, gebakken uien en champignons.

    1. Connie zegt

      Dank je Lya we proberen het altijd zo mooi mogelijk vast te leggen op een foto zodat ook duidelijk is wat we maken.
      Curry is inderdaad een goede vervanger van mosterd en wat een goed idee die champignons dat zal vast lekker zijn!

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe jouw reactie gegevens worden verwerkt.