Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Yoghurt-sinaasappel cake (yaourtopita)

Probeer eens deze Yoghurt-sinaasappel cake uit de Griekse keuken. Natuurlijk gemaakt van Griekse yoghurt en voor de Griekse keuken opvallend weinig suiker.

0 1.664

Yoghurt-sinaasappel cake, oftewel yaourtopita is een Griekse cake met als basis, hoe kan het ook anders, Griekse yoghurt. Iedereen kent uit Griekenland vele bekende mierzoete gebakjes zoals de baklava en kataifi (en soms stiekem ook ontzettend lekker). Maar minder bekend is dat er in Griekenland veel koekjes en cakes gemaakt worden met eigenlijk heel weinig suiker, siroop of honing.

Ook in deze cake gebruik ik maar een kleine hoeveelheid suiker.

Yoghurt-sinaasappel cake

  • 180 ml zonnebloemolie
  • 130 gr kristalsuiker
  • 280 gr griekse yoghurt (10% vet)
  • Rasp van 1 sinaasappelschil
  • 300 gr zelfrijzend bakmeel
  • 2 eieren
  • 1/2 stokje vannillemerg
  • Snufje zout

Verwarm de oven voor op 180 graden. Meng de zonnebloemolie, suiker en yoghurt. Spatel hier de eieren, de rasp van de sinaasappelschil en het snufje zout doorheen. Doe beetje bij beetje het zelfrijzend bakmeel erdoor en blijf goed roeren totdat het een glad beslagje is. Bekleed de cakevorm met bakpapier en schenk het beslag in de cakevorm.

Plaats de cake in het midden van de oven op een rooster (ongeveer 1 uur). Als de cake gaar is (check met een stokje), laat  deze buiten de oven in het bakblik voor 10-15 minuten rusten.

Haal de cake uit het bakblik, verwijder het bakpapier en laat verder afkoelen op een rooster  (als dit je lukt :), want niets ruikt zo aantrekkelijk als versgebakken warme cake ).

Uit één yoghurt-sinaasappel cake haal je ongeveer 16 plakken, ben je inmiddels benieuwd hoe dit smaakt en heb je alle bovenstaande  ingrediënten in huis, ga dan lekker aan de slag, de cake is echt zo gebakken. En wil je iets bewaren voor het volgende weekend, heel simpel, snij de cake in plakjes en vries deze in.

 

Printen

Deze recepten en tips zijn mogelijk ook interessant

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website maakt gebruik van functionele en commerciële cookies. Zonder deze cookies is deze website niet mogelijk en ze helpen u aan een betere gebruikerservaring. Oké Lees meer