Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Zachte cranberry-rozijnen-bollen

1 962

Cranberries bevatten veel vitamines en mineralen. Een lekker broodje gezond dus! Je koopt ze gedroogd bij een reformwinkel of in een notenbar. De bessen geven een frisse, heel lichtzurige fruitsmaak aan deze bijzondere rozijnenbollen. Je kunt ze gewoon zo uit het vuistje eten of met een beetje boter er op. Meer hebben ze eigenlijk niet nodig.

Ingrediënten voor ca. 12 stuks

  • 125 gram gedroogde cranberries
  • 50 gram gele rozijnen
  • 50 gram gewone rozijnen
  • 150 gram Tarwelemairemeel
  • 350 gram ongebleekte tarwebloem
  • 7 gram droge gist (= 1 zakje)
  • 9 gram zout
  • 2 eetlepel vloeibare honing
  • 300 ml lauwe melk
  • 30 gram zachte boter
  • Wat extra zachte boter om de bollen te bestrijken, voor en na het bakken.

Zorg dat alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn.
Doe de cranberries en rozijnen in een bakje warm water, zodat deze kunnen voorweken.
Tarwebloem, tarwelemairemeel, zout en gist door elkaar roeren.
In een andere kom de lauwe melk, honing en zachte boter door elkaar roeren.
Cranberries en rozijnen goed laten uitlekken.
Dan het meel en melkmengsel samenvoegen en in een kneedmachine (Kenwood) ca. 8 tot 10 min. laten kneden.
Dan de uitgelekte cranberries en rozijnen er goed door mengen.
Deeg in een ingevette kom doen en afdekken met plastic (goedkope douchemutsjes werken
ideaal) en laat het ca. 1 a 1,5 uur op kamertemperatuur rijzen, = 1 ste rijs. Deeg moet in omvang verdubbelen.
Haal het deeg uit de kom, kneed het even licht door. Verdeel het deeg in ca 12 bollen en leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat. Smeer de bollen in met zachte boter. (kan ook met lauwe melk, dan worden ze wat minder vet). Afdekken met een licht ingevet, stuk plastic (een opengeknipte pendaalemmerzak bijv.) Nog 1 uur op kamertemperatuur laten rijzen, = 2de rijs. Bollen moeten ongeveer in omvang verdubbelen. Verwarm halverwege de 2de rijstijd alvast de oven voor op 200 graden.
Plastic zak verwijderen en de bakplaat middenin de oven schuiven. Bak de bollen in ca. 20-25 minuten goudbruin.
Haal de bakplaat uit de oven en bestrijk de bollen meteen nog een keer met zachte boter. Laat ze daarna afkoelen op een rooster.
De broodjes kunnen heel goed worden ingevroren, maar meestal zijn ze bij ons al op voordat ik dat kan doen.

Printen

Deze recepten en tips zijn mogelijk ook interessant

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

1 reactie
  1. Ben Bremmer zegt

    Zachte cranberry-rozijnen bollen.

    Ik heb ze nagemaakt en ze waren op voordat ik het wist iedereen is er gek op.
    heerlijk zijn ze.
    Bedankt voor het recept.

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website maakt gebruik van functionele en commerciële cookies. Zonder deze cookies is deze website niet mogelijk en ze helpen u aan een betere gebruikerservaring. Oké Lees meer