Zachte witte bolletjes, bak ze eens zelf – Vers gebakken broodjes, het ruikt zo lekker in huis en tegelijktijd staan ze zo gezellig op je ontbijttafel. Sinds ik ben begonnen met het bakken van broodjes is het zaterdag vaste prik, een heerlijke broodmaaltijd met zelfgebakken broodjes aangevuld met een lekkere kom soep.
Vooral door het rijzen moet je er echt wel even wat tijd voor uittrekken, maar zodra het deeg staat te rijzen heb je zelf even lekker de tijd om met een boek in het hoekje van de bank te kruipen en weg te duiken in een heerlijk verhaal of je kunt alvast je kookboeken nalopen om te kijken wat je volgende bakavontuur gaat worden. Echter als de oven toch aanstaat en je toch bezig bent kun je natuurlijk ook gelijk verder gaan met je volgende deeg en broodjes bakken voor de hele week, want deze broodjes laten zich perfect invriezen.
Brood bakken is leuk en eigenlijk moet je het gewoon eens geprobeerd hebben. Kies niet gelijk een heel moeilijk recept maar begin simpel, het onderstaande recept kan bijna niet mislukken en hoewel het vormen misschien niet altijd gaat zoals je zou willen (maar oefening baart kunst), lekker smaken zullen je broodjes zeker.
Zachte witte bolletjes, bak ze eens zelf
Met de hieronder genoemde hoeveelheden maakte ik 10 witte bollen.
- 5 gram droge gist
- 1/2 tl suiker
- 1/2 tl zout
- Snufje gember
- 1/2 tl baking soda
- 65 ml lauwwarm water
- 240 ml lauwwarme karnemelk
- 55 gram gesmolten boter
- 420 gram bloem
Meng in een kommetje de gember, suiker en de gist met het water en zet deze een kleine 5 minuten apart. Roer dan de karnemelk, zout en de baking soda door het gistmengsel.
Roer met een mixer met kneedhaken op lage snelheid de helft van de bloem erdoor, mix 5 minuten en voeg dan de gesmolten boter toe. Zodra de boter compleet is opgenomen doe je de overige bloem er in 3 gelijke delen bij en mix door.
Op het moment dat het deeg loslaat van de randen van je kom stort je het deeg op een bebloemd werkblad en kneed het verder met de hand tot er een soepel, elastisch deeg ontstaat, dit is ongeveer 5 minuten. Vorm tot een bal en laat in een bebloemde of licht ingevette kom op kamertemperatuur zeker 1,5 uur rijzen. Druk vervolgens de lucht uit het deeg en snijd of steek er 10 gelijke stukken van. Laat deze stukken na het snijden even 10 minuten rusten onder een stukje huishoudfolie. Na 10 minuten vorm je ieder stuk deeg tot een bolletje. Zet je handen als een soort kommetje over het stukje deeg heen en draai vanuit de pols rond, eerst met wat lichte druk en langzaamaan verminder je deze druk door je hand steeds holler te maken, blijf je hand wel draaien. De gevormde bolletjes leg je op een met bakpapier beklede bakplaat. Dek ze af met een stukje huishoudfolie en laat ze nog een uurtje rijzen. Verwarm de laatste 10 minuten van de 2e rijs alvast de oven voor op 200 graden. Bak de broodjes vervolgens in 15/20 minuten af in de voorverwarmde oven. Haal ze uit de oven en bestrijk ze met wat gesmolten boter en laat ze verder afkoelen.
Tafel lekker !
vraag, wordt er verse of gedroogde gist gebruikt en kan er melk ipv karnemelk gebruikt worden
In dit recept wordt gebruikgemaakt van gedroogde gist Martina.
Ik heb zojuist de bolletjes gebakken en de room gemaakt. Staan af te koelen en ik kan niet wachten om ze te proeven. Bedankt voor je recept en ik ga verder snuffelen in je recepten. Fijne dag.
in het recept over zachte witte bolletjes wordt gesproken over >huishoudfolie<, een beetje gek advies dunkt mij, dit huishoudfolie plakt volledig vast en gaat smelten in de oven en het brood moet met de folie (die immers van plastic is !!) weggegooid worden.
Huishoudfolie is dus af te raden ! Beter is het om aluminiumfolie te gebruiken. Die is beter bestand tegen de hitte van de oven
Beste Robert, Het huishoudfolie in dit recept dient om de bolletjes niet uit te laten drogen tijdens de rust en de rijs. Voordat de bolletjes de oven in gaan moet echter wel het folie van de broodjes verwijderd worden. Wat ik wellicht wel even had moeten vermelden is dat het aan te raden is om de folie eerst even lichtjes met wat olie in te smeren daarmee voorkom je dat het huishoudfolie aan de rijzende bolletjes blijft plakken.
En zo is het maar net….; uitdrukkelijk vermelden dat folie verwijderd moet worden.
De olie-tip is prima, dank