Vorig jaar was ik een maand op Bali. We verbleven niet in het toeristische deel, maar we woonden en leefden midden tussen de mensen van de kampongs. Ik kookte er vaak zelf met producten van de plaatselijke markt want de supermarkt was ver weg en slecht bevoorraad.
Als we kip wilden eten dan moest er één geslacht worden. Voor ‘plofkippen’ hoef je daar niet bang te zijn. De kippen hebben een geweldig leven. Ze krabbelen hun kostje bij elkaar in de rijstvelden en op de kampongs. Ze zien er grappig uit zo hoog op hun poten en een beetje te mager voor Hollandse begrippen. Deze kippen smaken echt veel beter dan een kip van de supermarkt. Dus ga voor dit recept bij de poelier op zoek naar een biologische kip die een heel goed leven heeft gehad.
- 500 gram kipfilet
- 3 verse mango’s, eetrijp
- 2 sinaasappels, geperst
- 1 rode peper
- 1 rode paprika
- Klein struikje paksoi
- 1 ui
- 2 tenen knoflook
- Wokolie
- Peper
- Zout
- Kerrie
- Stukje verse gember, geschild
- Komijn ½ theelepel
- Gula djawa of bruine suiker
- Kippenbouillonblokje
- Kokos
- Amandelschaafsel
Snijd de kipfilet in stukken. Bestrooi de stukjes kip met weinig zout, peper en kerrie en verkruimel de kippenbouillontablet erover. Zet even koel weg. Schil de mango en snijd deze in kleine stukken. Doe de mangostukken en het weggelekte vocht in een schaaltje en strooi twee eetlepels gula djawa of de bruine suiker er over. Snijd de paprika in niet al te kleine stukken. Snijd de paksoi in dunne repen. Snipper de ui en pel de knoflook. Verwijder de zaadjes uit de rode peper en snijd deze in dunne ringetjes.
Rooster in een koekenpan de kokos en doe hetzelfde met het amandelschaafsel. Laat afkoelen op een bordje.
Verhit wat wokolie in de wok en voeg een halve theelepel komijn toe. Zodra dit begint te geuren voeg je de gesnipperde ui toe. Fruit de ui heel even en voeg de blokjes kip toe. Pers de knoflooktenen erboven uit. Rasp ook de gember erboven en voeg de rode peper en de geroosterde kokos toe. Bak alles op hoog vuur tot de kipblokjes wat beginnen te bruinen. Zorg dat de kip niet te droog wordt.
Voeg de mango toe en bak nog één minuut. Voeg nu de paprika en de paksoi toe en bak deze slechts heel even mee. Blus af met het sinaasappelsap. Garneer het geheel af met amandelschaafsel. Serveer met witte rijst en kroepoek.
Selamat makan oftewel eet smakelijk!
Dit recept doet mee met het Foodblogevent