- 1 kilo aardappelen
- peper en zout
- 4 moten zalm (ongeveer 150 gram per moot)
- 2 eetlepels citroensap
- 5 vleestomaten
- 1 eetlepel gehakte bieslook
- 1 eetlepel gehakte peterselie
- 1 ui
- 2 stengels bleekselderij
- 15 gram boter
- 100 gram spekblokjes
- 75 gram oude geraspte kaas
- 1 deciliter slagroom
Schil de aardappelen en kook ze in een pan met een beetje water en een snufje zout halfgaar. Giet de aardappelen af, laat ze afkoelen en snijd ze in plakjes. Strooi wat zout en peper over de zalmmoten en besprenkel ze met citroensap. Ontvel de tomaten, snijd ze in stukjes en vermeng ze met peterselie en bieslook. Pel de ui en snipper hem fijn. Was de bleekselderijstengels en schrap daarna met een mesje of dunschiller de buitenste stengels en snijdt de groente in kleine stukjes. Verhit de boter in een pan en bak hierin de spekblokjes knapperig. Voeg de ui en bleekselderij toe en bak deze even mee. Vet met een beetjes spekvet een ovenschaal in en leg hier de helft van de aardappelplakjes in. Verdeel de helft van het spekuimengsel over de aardappelplakjes en daarover de helft van het tomatenmengsel. Leg daarbovenop de zalmmoten, verdeel daarover de rest van het tomatenmengsel, de rest van het spek-uimengsel en als laatste de rest van de aardappelplakjes. Roer de geraspte kaas met wat peper door de slagroom en giet het over de aardappelplakjes. Zet de schaal 30 minuten in het midden van een voorverwarmde oven van 200 graden.