Zalm met ricotta en dille in filodeeg
Als er een vis is, die bijna iedereen lekker vindt dan is het wel zalm. Gegrild, gebakken, op de barbecue, op je broodje, makkelijk klaar te maken en eigenlijk altijd een feestje. Verpak je een mooie zalmmoot in deeg, dan wordt het helemaal een kadootje.
Filodeeg is het deeg dat bijvoorbeeld ook gebruikt wordt voor Vietnamese loempia’s of het heerlijke toetje baklava. Super krokant, hele dunne vellen maar ook heel kwetsbaar. Een rukje of net iets te ruw oppakken en een scheurtje zit er zo in. Juist hierom wordt het vaak gebruikt met een paar vellen tegelijk. Daarnaast droogt filodeeg ook snel uit. Bewaar de vellen daarom ook in een vochtige theedoek bij het ontdooien en wanneer je ermee aan het werk gaat, een schone theedoek natuurlijk!
In dit recept ga ik uit van de vellen die je in de supermarkt kan kopen. Zit er een Turkse buurtsuper bij je om de hoek, grote kans dat hij ze ook heeft, alleen een stuk groter. Neem er dan wat minder of wikkel de zalm gewoon wat vaker in de vellen. Daarnaast gebruik ik verse groene peperkorrels voor wat extra pit. Liever niet, gewoon weglaten hoor of gebruik wat minder.
Wat heb je nodig voor 4 personen:
- 500 gr zalmmoot, zonder huid
- 5 vellen filodeeg (uit de diepvries)
- 100 gr ricotta
- 2 el olijfolie en wat extra om de vellen in te kwasten
- half bosje verse dille, fijngesneden
- 2 tl verse groene peperkorrels, fijngehakt
- sap en rasp van een halve (biologische) citroen
- eidooier, losgeklopt
- peper en zout
Bedenk dat bevroren filodeeg behoorlijk wat tijd nodig heeft om te ontdooien. Haal daarom de vellen ongeveer een uur voordat je met de rest begint, al uit de diepvries en leg ze in een vochtige schone theedoek.
Verwarm de oven voor op 180 graden. Spoel de zalm onder stromend koud water af en dep droog met keukenpapier. Doe de ricotta, dille, peperkorrels en citroenrasp in een kom en roer goed door.
Leg een stuk bakpapier op een bakplaat. Leg een vel filodeeg op de bakplaat en smeer hier met een kwastje dun olijfolie over. Leg een volgend vel hier half (dakpansgewijs) over en besmeer deze ook met olijfolie. Doe dit ook met een derde vel. Leg hierop de moot zalm en strooi hier een beetje vers gemalen peper en zeezout over.
Bestrijk de zalm dik met het ricotta-dille mengsel. Vouw nu voorzichtig het deeg om de zalm en vouw ook de zijkanten dicht. Leg op het pakketje de laatste 2 vellen (een beetje overlappend) en vouw de puntjes voorzichtig onder de zalm. Bestrijk de bovenkant met de eidooier en eventueel nog met wat grof zeezout en zet de bakplaat ongeveer 20-25 minuten in de voorverwarmde oven.
Heb je wat filodeeg over, snij dan een reepje zalm van ongeveer 3 cm van de moot en verdeel dit in 4 stukjes. Leg de zalm in het midden van het deeg, doe een eetlepel van het ricotta mengsel erbij, pak de punten van het deeg en bind hier voorzichtig een touwtje om. Bestrijk met wat eidooier en zet naast de grotere moot in de oven. Kinderen zullen dit persoonlijke pakketje op hun bord geweldig vinden.
Eet lekker!
Ovenschotels met verse zalm
Ben jij ook zo gek op verse zalm? En dan in het bijzonder ovenschotels met verse zalm? Lekker Tafelen verzamelde de lekkerste voor je!