Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

De perfecte zeetong: lenguado a la plancha

0 1.976

Vakantie eten

Eén van de fijnste ervaringen op vakantie vind ik het eten. Zelfs in eigen land zijn er nog talloze culinaire schatten te ontdekken. Tijdens een kort verblijf in de Achterhoek, deed ik mij tegoed aan eendeneieren en de beste rauwe ham van Nederlandse bodem van boer en slager De Schelfer. Op Texel genoot ik van schapenkaas en lamsvlees en tijdens vakantie in eigen omgeving geniet ik van Betuws fruit.

Andalusië

Genieten van culinaire ervaringen elders is in het buitenland helemaal een traktatie. Kies een restaurant waar veel ‘lokale bevolking’ vertoeft en je bent verzekerd van een culinair feestje. Ooit nam ik manlief mee naar ‘mijn’ Spanje. (Jaren terug heb ik in toen nog authentiek Andalusië gewoond en leerde ik van een echte ‘abuela’ (oma van de chef) de Andalusische keuken beheersen. Zowel het leren als het proeven was een waar genot.)Samen struinden de straten van Málaga en bij elk terrasje vroeg mijn hongerige man hoopvol “Hier? Is dit wat?” en antwoordde ik steevast ‘nee’. Dieper en dieper de kleine straatjes in viel mijn oog plots op een klein terrasje naast een wegens werkzaamheden open riolering, dat bomvol Spanjaarden zat. Ik straalde: “dáár gaan we eten!”.

Vangst van de dag

Met lichte twijfel en dappere tred volgde manlief mij het terras op waar ik aan de ober om een tafeltje vroeg. We gingen zitten en de ober smeet met nors gezicht twee Engelstalige kaarten op tafel ”¿Qué quiere?”, wat voornamelijk gezien de toon zoveel betekende als ‘Wat moet je?’. De kaarten schoof ik pertinent opzij en in vlekkeloos Spaans antwoordde ik dat ik helemaal niet geïnteresseerd was in de menukaart maar dat ik graag wilde weten welke specialiteiten de chef vandaag buiten de kaart om had en vooral ook wat hij vanmorgen gevangen had. Ober straalde, ik werd onthaald in de keuken en mocht daar tussen de verse vangst en andere inkoop mijn eigen gerecht samenstellen. Wat een genot!
Wat hebben we gesmuld! De mooiste schelpen en garnalen vooraf en daarna voor manlief een stoofpot van lamsvlees en voor mij de mooiste zeetong die je ooit hebt gezien. En de lekkerste die ik ooit at. Het restaurantje in kwestie hebben we nooit meer terug gevonden, maar de herinnering aan die verrukkelijke en evenzo bijzondere lunch, doen mijn smaakpappillen tintelen.

Eten is beleven

Wat is het toch, dat maakt dat eten op vakantie vaak zoveel beter smaakt? Is het dat de zeetong in Spanje écht veel beter is? Zeker niet. Maar eten is beleven en die beleving gaat veel verder dan het gerecht op je bord. Het is het voetjes-in-het-zand gevoel, de zon op je bol en de vrijheid van even niets hoeven maar (bijna) alles mogen. Die zeetong maak je zelf thuis zeker zo lekker!

Zeetong

Misschien een idee voor deze week? De zeetong is jaar rond verkrijgbaar maar de prijzen van de zeetong zijn momenteel heel stabiel. Het is een platte vis die geen echte vissmaak heeft. Heel toegankelijk dus en wat dat betreft enigszins vergelijkbaar met tonijn.
Een verse vis heeft een glanzende huid en heldere, bolle ogen. De kieuwen zijn mooi rood of roze gekleurd en de vis ruikt fris.
Een zeetong is culinair veelzijdig. Je kunt hem bakken, grillen, stoven, op hout bereiden en zelfs frituren. Mijn favoriete wijze is natuurlijk de Andalusische: lenguado a la plancha

Het ‘bloemen’ van de zeetong
Het ‘bloemen’ van de zeetong

Lenguado a la plancha (gebakken zeetong)

Ingrediënten (per zeetong)

  • 1 hele zeetong per persoon
  • 1 bord met een laagje patent tarwebloem voor het ‘bloemen’ van de vis
  • ca. 50 gram roomboter
  • 1 eetlepel olijfolie
  • ½ citroen
  • peper en zout naar wens
Bak vers gesneden frieten in de oven met olijfolie en kruiden in ca. 35 – 40 minuten op 200°C goudbruin en krokant.
Bak vers gesneden frieten in de oven met olijfolie en kruiden in ca. 35 – 40 minuten op 200°C goudbruin en krokant.

Verwijder de huid van de zeetong door deze voorzichtig in te snijden en los te trekken. Snijd daarvoor een kleine inkeping achter de kop van de vis, maar snijd niet de kop zover in dat deze los bungelt. Het is even een handigheidje, vraag het gerust aan de visspecialist om dit karweitje te klaren.
Spoel de zeetong zo nodig even af en dep hem droog.
‘Bloem’ de zeetong door deze aan beide zijden even goed in de bloem te drukken zodat alles bedekt is. Klop overtollig bloem voorzichtig af.
Verwarm de roomboter en olijfolie in een pan die groot genoeg is om de hele zeetong(en) in te bakken.
Bak de zeetong op redelijk hoog vuur aan weerszijden goudbruin en gaar. Dit duurt (afhankelijk van de grootte en dikte van de vis, ca. 3 á 5 minuten per zijde). Draai de vis, wanneer de ene zijde gaar is, voorzichtig en in het geheel om en bak dan de andere zijde.
Serveer direct met verse citroen en bijvoorbeeld met een snelle salade en huisgemaakte frieten.

Fileren:
Snijd de vis over de graat in en snijd de buitenste randen, die vol graatjes zitten, voorzichtig af. Schep nu voorzichtig de filets van de graat. Draai de vis dan om en herhaal hetzelfde met de filets aan de andere zijde.

 

Printen

Deze recepten en tips zijn mogelijk ook interessant

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website maakt gebruik van functionele en commerciële cookies. Zonder deze cookies is deze website niet mogelijk en ze helpen u aan een betere gebruikerservaring. Oké Lees meer