- Lekker Tafelen - https://lekkertafelen.nl -

Zeeuwse bolussen, zoet, plakkerig en lekker

Zeeuwse Bolussen, zoet, plakkerig en lekker

Jaren zijn wij met de kinderen en de caravan naar de zee geweest. Meestal was dit Zeeland en dan mocht een bezoek aan de bakker voor een Zeeuwse bolus niet ontbreken, want zeg nou zelf een bezoekje aan Zeeland in niet compleet zonder Zeeuwse bolus. Dit heerlijke plakkerige suikerbroodje is een traditioneel Zeeuws recept. Iedere bakker geeft er letterlijk en figuurlijk zijn eigen draai aan. Zo wil de manier van knopen en de verhouding kaneel/suiker nog wel eens per bakker verschillen. Ze worden bij de koffie gegeten waarbij er vroeger nog een flinke lik roomboter op de onderkant gesmeerd werd. Maar geloof me, ook zonder de roomboter zijn ze super lekker.

Ik kon het natuurlijk niet laten om thuis ook eens bolussen te gaan bakken. Het deeg is niet het probleem, het is een lekker soepel zoet brooddeeg. Het rollen in de suiker is een ander verhaal maar als je het in etappes doet is het wel te doen. Het uitrollen in de kaneelsuiker zorgt ervoor dat de suiker goed aan het deeg blijft plakken. Je zou ze eerst uit kunnen rollen en daarna door de suiker maar de smaak is toch intenser als je ze in het deeg uitrolt.

Voor 15 bolussen heb je nodig:

Los de gist op in het water en meng het met de bloem en de suiker en kneed dit tot een glad deeg. Voeg er dan het zout en de zachte boter aan toe en kneed nog even goed door. Zet het deeg afgedekt een kwartier op een warme tochtvrije plek. Verdeel het deeg in 15 porties en maak er bolletjes van. Meng de basterdsuiker met de kaneel en verdeel dit over je werkblad. Rol de bolletjes in de kaneelsuiker tot strengen van 2o – 25 cm, dit is het makkelijkste om in etappes te doen. Rol de strengen in een spiraal en doe het uiteinde aan de onderkant. Leg de bolussen op een met bakpapier beklede bakplaat. Verwarm de oven voor op 210 graden en laat de bolussen nog een half uurtje rijzen. Bak de bolussen ongeveer 15 minuten tot ze gaar zijn.

Tafel lekker !