Recepten om zelf te maken



Zelf chilisaus maken |Heerlijk bij kip, vis of loempia’s

Zelf chilisaus maken |Heerlijk bij kip, vis of loempia’s

Zelf chilisaus maken – Op de markt stoppen we vaak even bij dat kleine kraampje waar ze van die heerlijke vietnamese loempiaatjes verkopen, wat deze loempia’s zoveel lekkerder maakt is de zoete iets pikante saus die er bij gegeven wordt. Niet alleen bij deze loempia’s is deze saus heerlijk, ook bij kip en gegrilde vis, als dipsaus bij gebakken of gefrituurde garnalen, bij lemper, als marinade en zo kan ik nog wel even door gaan met het noemen van mogelijkheden met deze saus. Tijd dus om de keuken in te duiken en te zorgen dat er voorlopig voldoende voorraad in de koelkast staat.

Zelf chilisaus maken

Recept  voor 200 ml saus

  • 25 ml azijn
  • sap van 1 citroen
  • 100 gram palmsuiker
  • 25 ml gembersiroop
  • 2 eetlepels sojasaus
  • 3 teentjes knoflook
  • 2 rode pepers
  • 1 eetlepel tapioca
  • 1 eetlepel water
  • 1/4 theelepel zeezout

In dit recept heb ik tapioca gebruikt als bindmiddel, tapioca is te koop bij de zogehete toko, eventueel zou het vervangen kunnen worden door maizena hoewel maizena zijn bindkracht wat verliest door het zuur in deze saus. Andere voordelen van tapioca bij het gebruik in deze saus is dat het een glazig effect geeft en smaakloos is in tegenstellig tot maizena die echt een ondoorzichtig wittig resultaat geeft en wat melig smaakt.

 

Snijd de rode pepers doormidden en verwijder de zaadjes. Pel de knoflook en snijd deze, samen met de rode pepers, heel fijn. Maak een papje van de tapioca en het water en zet dit papje even apart.
Doe de fijn gesnede rode pepers, de knoflook samen met de overige ingrediënten ( het tapiocapapje nog niet) in een pannetje. Breng het geheel aan de kook en laat op laag vuur een aantal minuten doorkoken. Meng als laatste het tapiocapapje door het mengsel en roer even flink door. Neem van het vuur en laat het afkoelen. De saus dikt tijdens het afkoelen nog iets verder in. Schenk het over in een goed afsluitbare pot of fles, op deze manier is deze saus nog maanden houdbaar, bewaar hem dan wel in de koelkast. Uiteraard kunt u ook direct gaan genieten van deze zelf gemaakte chilisaus.

Palmsuiker kan eventueel vervangen worden door bruine suiker.

Om de lichte versie van de saus te maken (zoals we hem kennen van bij de vietnamese loempia op de markt) vervangt u de palmsuiker door fijne kristalsuiker en laat u de sojasaus achterwege.


Meer over vergelijkbare onderwerpen
barbecue sauzengarnalenReceptrode pepersauzenvleessauzen

Koken van het seizoen



Je las: Zelf chilisaus maken |Heerlijk bij kip, vis of loempia’s

Geen reacties

Schrijf een reactie
Nog geen reacties Je kunt de eerste zijn om te reageren op dit bericht!

Schrijf een reactie

Je emailadres wordt niet gepubliceerd.
Verplichte velden zijn gemarkeerd*