• Team
  • Adverteren
  • Abonneren
  • Contact
  • Privacy
dinsdag, september 26, 2023
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Abonneren
  • Team
  • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Abonneren
  • Team
  • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Recepten

Zelf chocolade letters maken – een heerlijke bezigheid

door Connie Derks
in Recepten
0
4
chocolade letters

Zelf chocolade letters maken – een heerlijke bezigheid – Houd je ook zo van die gespoten chocolade letters? Heerlijk romig en zacht van structuur. Je kunt ze zelf maken, het is een werk waar je je vingers bij aflikt. Erg leuk om te doen en nog leuker is het om iemand te verrassen met een zelfgemaakte chocolade letter.

Wat je nog moet weten over chocolade

Als eerste wil ik je vertellen dat chocolade en water niet van elkaar houden. Knoei geen water bij je chocolade want dan veranderd de structuur en kun je de chocolade niet meer gebruiken voor bonbons of ander chocolade werk. Mochten deze twee onverhoopt toch met elkaar in aanraking komen gebruik je chocolade dan om chocolademelk van te maken, wat natuurlijk ook erg lekker is. Ook niet geheel onbelangrijk bij het werken met chocolade is een temperatuurmeter, de temperatuur van je chocolade is namelijk bepalend voor het resultaat. Chocolade is namelijk een gevoelig typetje.

De juiste verhouding

We gebruiken voor de chocolade letters de verhouding 10:2½  dus per 100 gram chocolade gebruik je 25 gram roomboter. Neem een goede chocolade en een lekkere roomboter. Ik gebruik meestal de callets van Callebout, maar een goede chocolade in stukjes gesneden kan ook. Denk hierbij bijvoorbeeld aan Cote d’or wat in toch wel veel supermarkten te koop is.

Zelf chocolade letters maken

Hoe maak ik spuitchocolade?

  • 300 gram chocolade melk, wit of puur.
  • 75 gram roomboter
  • decoratie
chocolade letter sint
chocolade letter
melk chocolade letter

Leg een spuitzak met een grove kartelspuitmond en een stuk bakpapier of een karton met folie waar je de letter op wil spuiten, klaar. Ook de eventuele decoratie (denk hierbij aan gebrande nootjes, smarties of leuke zelfgemaakte decoraties van marsepein) moet je alvast klaar hebben liggen. Het is belangrijk dat de chocolade op de goede temperatuur verwerkt wordt, leg daarom alle benodigdheden binnen handbereik klaar zodat  je niet nog je spullen bij elkaar moet zoeken als je de chocolade gereed is om te spuiten.

Klop je roomboter met een mixer zalvig, tot hij zacht en vrij van klontjes is. Smelt ongeveer 2/3 van je chocolade au bain marie, doe dit rustig en roer tussendoor zodat de chocolade mooi gelijkmatig kan smelten. De chocolade mag niet warmer dan 45 graden worden. Haal je kom van het stomende water weg en zorg dat er geen condens in je chocolade komt. Doe er nu de resterende chocolade bij en roer tot deze gesmolten is, voeg er dan de gesmolten roomboter aan toe. Roer tot het een temperatuur van 30 graden bereikt heeft. Doe de chocolade in je spuitzak en spuit er mooie letters van. Versier ze naar wens. Veel plezier!

Wil je meer weten over chocolade kijk dan hier

DeelPin49Tweet

Gerelateerde Artikelen & Recepten

chocolademousse taart
Taart

Chocolademousse taart, de allerlekkerste!

Chocolade-schuimtaart
Taart

Chocolade-schuimtaart met limoen curd

Tulband met cranberry's
Cake

Tulband met cranberry’s, sinaasappel en witte chocolade

sint whoopie's
Koekjes

Whoopie’s; een lekkernij om blij van te worden

Speculaastaart met peer
Taart

Speculaastaart met peer. Een sinterklaascadeautje uit jouw keuken

Tiramisu met speculaas en mandarijn
Nagerecht

Tiramisu met speculaas en mandarijn

Biscotti
Koekjes

Biscotti met amandelen en witte chocolade

Bananencake met kokos en chocolade
Cake

Bananencake met kokos en chocolade

Reacties 4

  1. John lukassen says:
    4 jaar geleden

    We krijgen vlekken in chocolade letter wat kan dat aan liggen Gr John Lukassen

    Beantwoorden
    • Redactie says:
      4 jaar geleden

      Die vlekken kan door niet goed mengen komen John, zodat de boter niet goed opgelost is. Ook kan het aan de verkeerde temperatuur liggen. Chocolade is erg temperatuur gevoelig.

      Beantwoorden
  2. Thorvaldr says:
    8 jaar geleden

    Hoe lang ben je hier ongeveer mee bezig?

    Beantwoorden
    • Connie says:
      8 jaar geleden

      De tijd die je er voor nodig hebt ligt een beetje aan de afwerking, op deze b.v. zitten handgemaakte figuurtjes van marsepein daar gaat wel wat tijd in zitten. En of je een beetje handig bent met chocolade en een spuitzak. Ik zou het niet even tussendoor doen maar neem er de tijd voor dan heb je het beste resultaat.

      Beantwoorden

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

Uitgelicht

Krieltjes
Specials

Krieltjes; veelzijdige, kleine aardappeltjes

Hou jij ook zo van krieltjes? Krieltjes zijn kleine aardappeltjes waarmee je veel meer kunt dan basic koken en bakken. Lekker om te variëren!

Check het recept of lees de info
Sucadelappen

Sucadelappen; minder vet dan riblappen

Oesterzwammen

Oesterzwammen; pak eens een duurzame paddenstoel!

Gebraden kip

Gebraden kip; Sharing food bij uitstek

Recept in de picture

Gehaktbrood met verse kruiden
Vleesgerechten

Gehaktbrood met verse kruiden

Een groot stuk vlees serveren, maar niet ingewikkeld? Een gehaktbrood met verse kruiden zet je zo op tafel, en mislukken kan bijna niet!

Check het recept of lees de info
pompoen ovenschotel

Pompoen ovenschotel

Gevulde aardappelen met gorgonzola

Gevulde aardappelen met gorgonzola

Handige kooktips

zelf soezen maken
Bakken

Zelf soezen maken; de lekkerste soezen bak je zelf

Bijna niemand wil zelf soezen maken. Het lijkt veel werk en ze kunnen mislukken. Maar met dit recept en deze tips bak jij perfecte soezen.

Check het recept of lees de info
Een voorgerecht serveren

Een voorgerecht serveren; heel veel redenen om dat vaker te doen

Mosselen bewaren

Mosselen bewaren, Zo doe je dat het best

Zoek een lekker recept

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Lekker koken en bakken met verse ingrediënten:

  • Aardappels
  • Groenten
  • Fruit
  • Vlees
  • Vis
  • Kaas
  • Zuivel
  • Eieren

Reacties van onze lezers

  • Connie Derks op Gebakken appel op brood
  • Elise de Haan op Currysoep met courgette
  • Margo Gielkens op Currysoep met courgette
  • Evie op Gezonde, zachte, lichtbruine bolletjes met lijnzaad
  • Redactie op Gebakken appel op brood
  • Lidy Schalekamp op Gebakken appel op brood
  • J de Clerck op Gebakken appel op brood
  • Elise de Haan op Zwitserse aardappelschotel; met gevulde tomaten en Emmentaler
  • Connie Derks op Zelf soezen maken; de lekkerste soezen bak je zelf
  • Hans op Zelf soezen maken; de lekkerste soezen bak je zelf

Abonneer op onze nieuwsbrief










  • Adverteren
  • Recepten
  • Verse ingrediënten
  • Kookschool
  • Wat eten we vandaag?

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Abonneren
  • Team
  • Contact
  • Log in
  • Schrijf in

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Welkom terug!

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen