Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Zelf chocolade letters maken – een heerlijke bezigheid

Chocolade letters kun je ook zelf maken. Dat is niet alleen creatief, maar ook geweldig leuk om te doen. Durf jij je chocolade letters ook zelf te maken?

4 4.633

Zelf chocolade letters maken – een heerlijke bezigheid – Houd je ook zo van die gespoten chocolade letters? Heerlijk romig en zacht van structuur. Je kunt ze zelf maken, het is een werk waar je je vingers bij aflikt. Erg leuk om te doen en nog leuker is het om iemand te verrassen met een zelfgemaakte chocolade letter.

Wat je nog moet weten over chocolade

Als eerste wil ik je vertellen dat chocolade en water niet van elkaar houden. Knoei geen water bij je chocolade want dan veranderd de structuur en kun je de chocolade niet meer gebruiken voor bonbons of ander chocolade werk. Mochten deze twee onverhoopt toch met elkaar in aanraking komen gebruik je chocolade dan om chocolademelk van te maken, wat natuurlijk ook erg lekker is. Ook niet geheel onbelangrijk bij het werken met chocolade is een temperatuurmeter, de temperatuur van je chocolade is namelijk bepalend voor het resultaat. Chocolade is namelijk een gevoelig typetje.

De juiste verhouding

We gebruiken voor de chocolade letters de verhouding 10:2½  dus per 100 gram chocolade gebruik je 25 gram roomboter. Neem een goede chocolade en een lekkere roomboter. Ik gebruik meestal de callets van Callebout, maar een goede chocolade in stukjes gesneden kan ook. Denk hierbij bijvoorbeeld aan Cote d’or wat in toch wel veel supermarkten te koop is.


Zelf chocolade letters maken

Hoe maak ik spuitchocolade?

 • 300 gram chocolade melk, wit of puur.
 • 75 gram roomboter
 • decoratie

Leg een spuitzak met een grove kartelspuitmond en een stuk bakpapier of een karton met folie waar je de letter op wil spuiten, klaar. Ook de eventuele decoratie (denk hierbij aan gebrande nootjes, smarties of leuke zelfgemaakte decoraties van marsepein) moet je alvast klaar hebben liggen. Het is belangrijk dat de chocolade op de goede temperatuur verwerkt wordt, leg daarom alle benodigdheden binnen handbereik klaar zodat  je niet nog je spullen bij elkaar moet zoeken als je de chocolade gereed is om te spuiten.

Klop je roomboter met een mixer zalvig, tot hij zacht en vrij van klontjes is. Smelt ongeveer 2/3 van je chocolade au bain marie, doe dit rustig en roer tussendoor zodat de chocolade mooi gelijkmatig kan smelten. De chocolade mag niet warmer dan 45 graden worden. Haal je kom van het stomende water weg en zorg dat er geen condens in je chocolade komt. Doe er nu de resterende chocolade bij en roer tot deze gesmolten is, voeg er dan de gesmolten roomboter aan toe. Roer tot het een temperatuur van 30 graden bereikt heeft. Doe de chocolade in je spuitzak en spuit er mooie letters van. Versier ze naar wens. Veel plezier!

Wil je meer weten over chocolade kijk dan hier

Printen

Deze recepten en tips zijn mogelijk ook interessant

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

4 Reacties
 1. John lukassen zegt

  We krijgen vlekken in chocolade letter wat kan dat aan liggen Gr John Lukassen

  1. Redactie zegt

   Die vlekken kan door niet goed mengen komen John, zodat de boter niet goed opgelost is. Ook kan het aan de verkeerde temperatuur liggen. Chocolade is erg temperatuur gevoelig.

 2. Thorvaldr zegt

  Hoe lang ben je hier ongeveer mee bezig?

  1. Connie zegt

   De tijd die je er voor nodig hebt ligt een beetje aan de afwerking, op deze b.v. zitten handgemaakte figuurtjes van marsepein daar gaat wel wat tijd in zitten. En of je een beetje handig bent met chocolade en een spuitzak. Ik zou het niet even tussendoor doen maar neem er de tijd voor dan heb je het beste resultaat.

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website maakt gebruik van functionele en commerciële cookies. Zonder deze cookies is deze website niet mogelijk en ze helpen u aan een betere gebruikerservaring. Oké Lees meer