Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Zelf geurig olijvenbrood met oregano bakken

1 2.020

Dit heerlijk geurende brood heb ik ooit eens bij een Turkse bakker gekocht en dacht dat moet ik zelf toch ook kunnen maken. Ik heb geprobeerd om een stukje brood te ontleden en vervolgens het recept samengesteld. Het eindresultaat lijkt aardig op het origineel, dus wat mij betreft is dit project geslaagd. Maar oordeel zelf, bak ook eens zo’n lekker vers brood en laat hier onder eens weten hoe het heeft gesmaakt. Veel bak plezier!

Benodigdheden:

 • 500 gr tarwebloem
 • 285 ml lauwwarm water
 • 10 gr bakkerszout
 • 7 gr instantgist
 • 3 el gedroogde oregano+ wat extra voor op de korst
 • 3 el olijfolie
 • 100 gr zwarte* olijven in ringetjes gesneden

*Tip: of neem 50 gr zwarte en 50 gr groene olijven, dat geeft een iets zurige smaak aan het brood.

 • bakpapier
 • bakplaat
 • een stuk, lichtjes ingevet, plastic om het deeg af te dekken
 • bakspray (optioneel)

Werkwijze:

Doe alle droge ingrediënten in de mengkom en roer alles goed door elkaar. Voeg dan het lauwwarme water, de olijfolie en olijven toe. Wees niet bang dat door het kneden de olijven iets stuk kunnen gaan. Dat is helemaal niet erg, er blijven nog genoeg grote stukjes over.  Laat het deeg ca. 10 tot 15 min. kneden op stand 2 van de kneedmachine, totdat er een soepel en elastisch deeg ontstaat. Eventueel controleren door een vliesje te trekken, net als een kauwgombel. (met de hand kneden kan ook, maar dan duurt het langer).

Laat het deeg dan 1 uur, in een licht ingevette en afgedekte kom, op kamertemperatuur in volume verdubbelen.

Bekleed een bakplaat met bakpapier en vet alvast een stuk plastic lichtjes in. Dit gaat heel goed met een bakspray.

Haal het deeg uit de kom en druk het voorzichtig plat (doorslaan heet dat) en vorm het deeg tot een langwerpig brood. (zie uitleg bij een van mijn andere recepten) Strooi wat gedroogde oregano op het werkblad. Maak dan je handen een klein beetje nat onder de kraan en bevochtig de buitenzijde van het deeg. Rol dan het deeg voorzichtig door de oregano. Het maakt niet uit wanneer er ook kruiden op de zij/onderkant komt. Leg het deeg dan op de bakplaat en dek het af met een stukje plastic. Weer 1 uur, op kamertemperatuur, laten rijzen. Intussen de oven goed voorverwarmen op 200 graden.

Maak met een scherp mes (of een lame) drie inkepingen, diagonaal in de bovenzijde van het deeg. De insnijdingen max. 1 cm diep maken! Plaats de bakplaat in het midden van de oven en bak het brood in ca. 30 á 35 min. goudbruin. Haal het brood uit de oven en leg het op een rooster om af te koelen. Pas aansnijden wanneer het volledig koud is.

Dit brood kan heel goed worden ingevroren.

Tip: Je kunt er, net als ik. één groot brood van maken, maar twee kleinere modellen is ook mogelijk

Printen

Deze recepten en tips zijn mogelijk ook interessant

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

1 reactie
 1. Alex zegt

  Heerlijk Sandra, deze ga ik overmorgen proberen. Dit is echt heerlijk en toevallig zwem ik in de Griekse olijven 😉

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website maakt gebruik van functionele en commerciële cookies. Zonder deze cookies is deze website niet mogelijk en ze helpen u aan een betere gebruikerservaring. Oké Lees meer