Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Zelf roomboter croissants maken voor je ontbijt

5

Verser dan vers, homemade roomboter croissants. Als je dan toch een croissantje eet, maken we die toch ook met echte boter? Het lijkt allemaal heel ingewikkeld, maar als je er even de tijd voor neemt maak je ze straks in een handomdraai.


  • 500 gram tarwebloem voor brood
  • 50 gram witte basterdsuiker
  • 15 gram verse gist of 1 zakje gedroogde gist
  • 300 ml melk, lauwwarm
  • 250 gram koude boter, in blokjes
  • 1 ei, losgeklopt

Meng de bloem, suiker en 10 gram zout in een kom. Wrijf verse gist erboven fijn. Meng de gist en melk al roerend door
het bloemmengsel. Laat dit 15 minuten staan. Kneed het deeg op een met olijfolie best reken werkvlak 10 minuten
door tot het soepel en elast isch is. Vorm het deeg tot een bal en leg deze terug in de kom. Laat het deeg,
afgedekt met plast icfolie, op een warme plek 45-60 minuten rijzen tot het volume is verdubbeld. Leg het deeg weer
op het werkvlak en druk alle lucht eruit. Leg het terug in de kom en laat het afgedekt in de koelkast 6-8 uur rusten.
Neem het deeg uit de koelkast en druk het op een met bloem bestoven werkvlak uit tot een kruis, waarvan het
middenstuk zo’n 12 cm groot is. Leg een kwart van de klontjes boter in het middenstuk en vouw de andere
deegstukken er één voor één over, en leg er steeds een kwart van de boterklontjes tussen. Rol het deeg uit tot
een lap van 25 x 50 cm, zorg dat de boter er niet tussenuit wipt. Vouw de lap in drieën, rol hem opnieuw uit en
vouw weer in drieën. Wikkel het deeg in plast icfolie en laat het in de koelkast 30 minuten rusten. Herhaal het
uitrollen en rusten nog 2 keer en laat het deeg tot slot een nacht in de koelkast rusten.
Rol het deeg hierna opnieuw uit tot een lap van 45 x 35 cm en 5 mm dik. Snijd het deeg in 6 rechthoeken en snijd
deze diagonaal in driehoeken. Rol de driehoeken losjes op, begin aan de lange, smalle kant. Leg de rolletjes op een
met bakpapier beklede bakplaat en dek ze af met een met bloem bestoven doek. Laat de croissants nog 1-1½ uur
rijzen.
Verwarm de oven voor op 200 °C. Bestrijk de croissants met ei en schuif de bakplaat in het midden van de oven.
Bak de croissants in 15-20 minuten goudbruin en gaar.

Printen

Misschien ben je ook geïnteresseerd in


  1. willem zegt

    Wat is het verschil tussen tarwebloem en tarwebloem voor brood? Ik wil het namelijk met speltbloem maken. Kan ik de driehoekjes ook invriezen om later af te bakken?

    Het klinkt namelijk tamelijk tijdrovend en dan maak ik liever direct genoeg voor een aantal weken…

    Dank,

    Willem

    1. Lekker Tafelen zegt

      Geen verschil Willem, gewoon tarwebloem gebruiken

    2. Xandra (lekker tafelen) zegt

      In Nederland kennen we eigenlijk maar een type tarwebloem. Dat is in bijvoorbeeld Frankrijk en Duitsland anders.

      Kijk hier maar eens voor wat meer informatie: http://nl.wikipedia.org/wiki/Meel of hier: http://www.brood.net/brood-vraag-antwoord/ingrediënten-in-brood/wat-is-zachte-of-harde-tarwe/83/

      Groetjes, Xandra

  2. liana zegt

    Voor hoeveel personen is deze recept

    1. Lekker Tafelen zegt

      Dit recept is ongeveer voor 10 croissants Liana

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.