Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Zelf sambal maken, voor hobbyisten

31

Sambal koop je in een potje, en is verkrijgbaar in talloze smaken. Dat weten we allemaal, maar heb je het al eens zelf gemaakt? Voor frequente sambal eters een pittige tip:

Voor een grote pot sambal heb je nodig:

  • homemadesambal500 gram pepers naar keuze
  • 1 grote ui
  • 8-10 teentjes knoflook
  • 1 eetlepel zout
  • 3 eetlepels bruine basterdsuiker
  • 2 dl ketjap manis
  • olie

Snij de rode pepers door de helft en verwijder de zaadjes (voor sambal ‘extra heet’ laat je de zaadjes zitten). Pel de ui en de knoflook en snijd beide in stukjes. Doe de uisnippers en knoflook in een blender en pureer het bijna fijn. Haal het ui/knoflookmengsel eruit. Doe hetzelfde met de rode peper. Zet een pannetje op het vuur en doe er een bodempje water in. Voeg vervolgens de fijngehakte pepers, knoflook en ui-mengsel toe en breng het aan de kook. Voeg dan de ketjap, suiker en zout toe. Breng het mengsel weer aan de kook en stamp met een stamper in het pannetje de ingrediënten fijn. Zorg dat het niet te nat wordt. Is het te droog voeg dan wat extra ketjap toe. Wanneer alles fijn is en het vocht verdampt, is de sambal klaar.

Ventileren is verstandig in verband met irriterende dampen.

Printen

Misschien ben je ook geïnteresseerd in
  1. Eduardus zegt

    Als ik lees: zaadjes verwijderen want scherp, weet ik dat hij/zij geen verstand van pepers heeft.
    De zaadjes zijn niet scherp, maar het zijn de zaadlijsten.

  2. Marcel zegt

    Ik heb hem net met zelf gekweekte pepers gemaakt, en hij is HEERLIJK. Thnx

    1. Lekker Tafelen zegt

      Wat leuk Marcel… dat is een potje sambal met passie en liefde 😉

  3. Sam zegt

    Kun je ook met gedroogde cayenne pepers de sambal maken?
    Groetjes Truus

    1. Lekker Tafelen zegt

      We hebben dat niet geprobeerd Truus, maar we vermoeden dat het wel werkt. Gewoon proberen! En we zijn natuurlijk benieuwd naar het resultaat

  4. Bob zegt

    Leuk en simpel recept met veel ruimte voor eigen inbreng.
    Zoals eerder vermeld is westland peppers een aanrader aangezien de prijzen van pepers in supermarkten behoorlijk hoog zijn.
    De besteleenheden van westland peppers zijn wel aardig aan de maat maar pepers kun je makkelijk invriezen als je ze gebruikt voor warme bereidingen.
    Nog een ideetje , voeg eens wat trassie toe aan een sambal , echt lekker

  5. Matthijs Vinckers zegt

    Oja wou nog zeggen dat ik het nooit in een pannetje bak! Ik snijd de pepers, knoflook en ui die ik daarna in een vijzel gooi en verder pureer! Daarna voeg ik wat azijn en een beetje suiker erbij en dan gooi ik het in een potje. Daarna nog een klein beetje zonnebloemolie erbij en dan is het klaar! Maar zal in vervolg zeker de potjes steriel maken!

  6. Matthijs Vinckers zegt

    Dank je wel. Daar heb ik nooit aan gedacht. Ik maak al best wel een tijdje zelf sambal alleen niet de hoeveelheden die hierboven staan! En vind ik het zo lekker dat het toch nooit langer als 2 week overleefd! Maar ben van mening dat je het ook prima een stuk of 6 week wel kan bewaren mits je wat azijn gebruikt bij de bereiding. Maar bedankt voor de tip ik zal het in vervolg zeker doen!

  7. Erwin Gismo zegt

    Waarom lees ik nergens iets over de potjes!?!?! De potjes die je gaat gebruiken moeten eerst steriel gemaakt, als je dit niet doet zal de sambal minder lang houdbaar zijn. Zet een pan met water op en breng dit aan de kook. Doe vervolgens de potjes en deskel in de pan en laat alles een minuut of 10 koken. Haal de potjes uit de pan met een mes (deze heeft ook in het kokende water gezeten) PAS OP KAN WARM ZIJN….dus doe een doekje in je handen maar zorg dat je niet in kontakt komt met de potjes…..alles moet zo goed mogelijk steriel blijven……..Zo heb je langer plezier van je sambal…..

  8. Diana zegt

    Ik ben jullie recept aan het nalezen. Check , alles in huis… Maar waar heb ik de olie voor nodig? Die komt bij de bereiding niet meer voor.
    Groetjes Diana

    1. Lekker Tafelen zegt

      In plaats van ketjap kun je olie nodig hebben Diana om het iets vloeibaarder te maken. Maar het staat niet helemaal gelukkig omschreven. Er is een nieuw artikel in de maak, dat komt binnenkort online.

      1. Erwin Gismo zegt

        Ketjap heb je ook nodig en de olie doe je er pas bij als je de sambal in het potje doet en niet eerder……..de olie zorgt er voor dat de sambal langer houdbaar is en niet anders…

    2. Erwin Gismo zegt

      De olie heb je pas nodig om het potje mee af te vullen en doe je dus never nooit in het pannetje!!!!!!! Olie is om de sambal te conserveren………En je kunt de Ketjap ook niet vervangen voor olie….das de grootste onzin want de olie is geen smaakmaker en dat is ketjap wel….

  9. Jay zegt

    500gr pepertjes, dat is wel voor de grootgebruiker zeg. Ik zat meer aan 10 pepertjes te denken.

  10. Mathijs zegt

    Ik ga sambal maken van Habanero pepers en van Trinidad Scorpion Moruga. Extreem pittig dus

    1. Lekker Tafelen (Joke) zegt

      Wat je zegt, Mathijs – Extreem pittig! Ken je de blog van Westlandpeppers: http://westlandpeppers.blogspot.nl/ Echt iets voor peper liefhebbers, zoals jij 🙂

    2. Matthijs Vinckers zegt

      Respect! Trinidad Moruga Scorpion pfff dat doe ik je niet na! Dat gaat zelfs mij te ver! Wat voor Habanero gebruik je als ik vragen mag? Als je het nog zieker wil maken moet je de Carolina Reaper gebruiken. Die is volgens mij het heetst. Maar diep respect!

  11. Dhr Alards zegt

    Ik heb hem vandaag gemaakt.
    Al heb ik het recept aangepast.

    Heb 250gr rode en 250 Gr. Madam janet pepers gebruikt.
    2 ronde knoflook (milder van smaak)
    Theelepel zout
    2 eetlepels pure bruine bastardsuiker (toko)
    300ml ketjap manis

    Pas op voor dampen die kunnen irriterend zijn voor de luchtwegen en de ogen.
    Indien nodig zet een deur of raam open.
    Dit is een (zeer) scherpe sambal.

    Eerst de pepers, de ui en knoflook fijn hakken (keukenmachine), voor een minder scherpe sambal snij je eerst de pepers doormidden en verwijder je de zaadjes.
    Hierdoor haal je de meeste scherpte er al af.
    Daarna licht bakken (2-3min)
    Water opzetten (200ml)
    Aan de kook brengen.
    Het mengsel van de pepers, knoflook en ui toevoegen.
    Hierbij ook meteen de suiker en het zout toevoegen.
    Dit door laten koken en blijven roeren met een garde.
    Als bijna al het vocht verdampt is kun je de sambal naar keuze nog licht pureren of niet.

    Doe een glazen pot in een pan met water en breng dit aan de kook incl. de deksel los erbij doen.
    Laat het 10 min op de kleinste stand doorkoken.
    Haal het potje en de deksel eruit en giet daar de sambal in.
    Doe de deksel op het potje en draai stevig aan.
    Zet het potje op de kop weg en laat het rustig afkoelen.
    Hierdoor zal het vacuüm trekken en is de sambal langer houdbaar.

    1. sam zegt

      beste mensen, even een groot misverstand de wereld uit helpen… de “scherpte” of “hitte” van een peper zit NIET in de zaden…. zaden verwijderen maakt je sambal niet minder sterk! de stof die hiefvoor verantwoordelijk is, capsaicine, zit niet in de zaden, maar in het vlezige gedeelte van de peper en meerbepaald de plaats waar vanbinnen de zaden aangroeien. dit stuk kleurt meestal iets witter en dit is het pikantste deel van de peper… de zaden bevatten 0,000 capsaicine beste mensen….

      1. Barbara van Schaik zegt

        Dankjewel Sam, dat wist ik ook niet, ging er vanuit dat het in de zaden zat!

      2. Lekker Tafelen zegt

        Dank voor je tip Sam, we werken aan een update van dit artikel. Het is inderdaad zo dat capsaicine zorgt voor de hitte of scherpte van de peper en dat deze uit het vruchtvlees komt. De zaden schijnen deze stof te absorberen waardoor het dus toch de scherpte van een gerechtje vermindert. Uiteindelijk zul je dus zelf uit moeten vinden hoeveel vruchtvlees van de peper je gebruikt en of je kiest voor het gebruik van de zaden of niet.

      3. Erwin Gismo zegt

        Beste Sam…Capsaïcine zit vooral in de zaadlijsten (witte gedeelte waar de zaden aan hangen) maar ook in de zaden zelf. Deze twee zijn namelijk met elkaar verbonden. Wij hebben het getest, 2 recepten, 1 zonder zaad 1 met zaad ( zonder witte zaadlijsten)………je raad het al……met zaad was een stuk pittiger…….Dus als je iets wilt vertellen zorg dan eerst dat je het getest hebt……..meer zaad meer Capsaïcine in je sambal…….doe je het witte gedeelte er ook nog bij dan wordt t nog heter…….

    2. Arie zegt

      ik maak ze ook ………….alleen ik haal na 4 minuten koken de pepers uit het kokende water en fileer ik de pepers en haal zo alleen het vruchtvlees eruit dat ik gebruik. Als je denkt dat het onzin is moet je maar eens een peper proberen en na het drogen zien hoe plastic-achtig dat peperschilletje is. (zaadjes naar wens eventueel ook verwijderen) Zo krijg je zachte sambal. Veel succes

      1. Lekker Tafelen zegt

        Leuke tip Arie

      2. Erwin Gismo zegt

        Grootste onzin …….als je sambal maakt ga je geen hele pepers koken. Deze ga je eerst flink fijn malen en dan pas koken op een laag vuurtje

  12. Andries zegt

    Heb het zelfde recept gemaakt met 2 eetlepels ketjap, een theelepel zout ipv een eetlepel en het is heerlijk!!!
    Half uurtje laten pruttelen en blijven roeren.
    Beetje olie er door voor de conservering.

    1. Erwin Gismo zegt

      Olie doe je er als laatste bij….doe de sambal in een gesteriliseerd potje en vul hem bijna vol. de rest (ongeveer 1 cm ) vul je aan met olie. Zorg er voor dat wel alle lucht uit t potje is. Vaak zie je nog ruimtes en die moeten echt gevuld worden. Anders krijg je een kortere houdbaarheid.

  13. Ingrid zegt

    Met de olie eerst wokken / roerbakken? Ketjap lijkt me veel. Anke, wel gelukt nog en is ie lekker ?

  14. Mark zegt

    Wat moet ik met die olie doen die bij de benodigdheden staat?

    1. Anke zegt

      Geen idee ben het nu aan het maken maar het blijft heel nat en dan heb ik maar 1,5 dl ketjap gebruikt……

    2. Erwin Gismo zegt

      olie is om het potje mee af te vullen is niet om de ingredienten mee te bakken ofzo…..is puur voor conserveren (houdbaarheid)……..vul potje met sambal maar houdt een kleine cm ruimte over….deze ruimte vul je met olie!!!! tot aan de rand, en dan doe je het deksel erop en zet je het potje op de kop……Op deze manier zuigt t potje zich ook nog eens vacuum…..Zorg daarbij wel dat het potje met sambal gevuld is en niet met luchtbellen……..Wanneer het potje is afgekoeld kun je het potje weer omdraaien……

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.