Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Zelf stokbrood of pistoletjes maken.

0 2.286

Zelf stokbrood of pistoletjes maken – Mmmmm … een heerlijk, knapperige korstje aan de buitenzijde en zacht broodkruim van binnen.  Het is eigenlijk helemaal niet zoveel werk en het smaakt zoveel beter dan de afbakbroodjes uit de supermarkt. Wees gewaarschuwd, wie eenmaal zelfgemaakt en -gebakken broodjes heeft gegeten, wil nooit iets anders meer.  Ik heb de stokbroden op een pizzasteen gebakken voor een extra krokant resultaat, maar op een bakblik kan natuurlijk ook. Dit recept is goed voor 2 a 3 stokbroden of ca. 8 pistoletjes.

stokbrood zelf bakkenBenodigdheden:

 • 450 gr tarwebloem
 • 290 gr lauwwarm water
 • 8,5 gr (bakkers)zout
 • 4 gr droge gist
 • bakpapier
 • schone theedoeken (optioneel)
 • extra bloem om te bestrooien
 • oven- of pizzasteen (optioneel)
 • stuk plastic folie of bijv. opengeknipte pendaalemmerzak om het deeg af te dekken
 • wegwerp douche mutsje (herbruikbaar)
 • oud bakblik om onderin de oven te zetten of een plantenspuit (optioneel)

Alle droge ingredienten in een kom doen en goed mengen,  dan het lauwwarme water toevoegen en weer goed mengen (ik gebruik een Kenwood-machine om te kneden, maar met een mixer of gewoon met de hand kan natuurlijk ook, alleen duurt het dan wat langer) De machine ca. 10 min. laten draaien op stand 3.

Doe het deeg in een licht met olie ingevette kom en dek de kom af met een wegwerp douche mutsje. Zet de kom op een warme plaats, ca. 27 graden, en laat het deeg 60 min. rijzen totdat het zich heeft verdubbeld in omvang. Eventueel iets langer wachten, wanneer het deeg nog niet genoeg gerezen is.

Haal het deeg uit de kom en kneed het lichtjes door zodat de luchtbellen zich regelmatig door het deeg verdelen. Verdeel het dan in 3 gelijke stukken. (Onderaan het recept wordt m.b.v. een filmpje uitgelegd hoe je een stokbrood vorm geeft.) Vorm van elk stuk deeg een langwerpig lapje en rol het weer op, zodat er een soort lange worst ontstaat, druk de naden goed dicht. Vorm zo alle drie de stokbroden.

Bestrooi een stuk bakpapier lichtjes met wat bloem, leg de broden met ca. 5 cm tussen ruimte naast elkaar. Trek het papier tussen de stokbroden iets omhoog, zodat de broden elkaar niet raken, maar wel tegen elkaar aanliggen. Rol twee, schone theedoeken op en leg deze, aan de lange buitenkanten van de broden. Ze zorgen ervoor dat de stokbroden stevigheid hebben en in model blijven. Dek het deeg of met een stuk plastic folie en laat het op kamertemperatuur (echt niet te koud) ca. 45  min. voor de tweede maal rijzen.

Verwarm intussen de oven met de pizzasteen daarin, voor op 230 graden.

Verwijder het folie en de theedoeken, snij dan de broden, met een scherp mes, een aantal keren schuin in. Plaats dan het oude bakblik, gevuld met een klein beetje kokend water, op de bodem van de oven. Trek het bakpapier weer glad en schuif het voorzichtig met de stokbroden op de pizzasteen.

Bak de broden in ca. 20 tot 25 min. goudbruin en laat ze daarna op een rooster afkoelen.

TIP: I.p.v. stokbroden kun je ook pistoletjes van dit recept maken en wanneer de tarwebloem, voor de helft, vervangt door tarwevolkorenmeel dan heb je volkorenstokbroden.

Veel succes!

Printen

Deze recepten en tips zijn mogelijk ook interessant

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website maakt gebruik van functionele en commerciële cookies. Zonder deze cookies is deze website niet mogelijk en ze helpen u aan een betere gebruikerservaring. Oké Lees meer