Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Zelfgebakken broodje gezond.

0 733
Zo, de feestdagen zijn voorbij … en dan nu tijd voor een overheerlijk broodje gezond. Lekker beleggen met wat rauwkost en een plakje magere kaas … of worst natuurlijk. Ook wanneer je aan de slanke lijn doet, kun je vol op genieten 🙂
 
 
IMG_0905 
Ingrediënten:

  • 250 gr tarwebloem + 250 gr durum-bloem
  • 7 gr gedroogde gist
  • 1 tl zout
  • 2 el zonnebloemolie
  • 300 ml warm water

Om te bestrooien:

  • 2 el apppel-vijgenstroop + lauwwarm water
  • Geroosterd sesamzaad

 

Werkwijze:

  • Meel, zout en gist goed door elkaar roeren. Dan water en olijfolie er door mengen. Ca. 7 tot 10 min. in de kneedmachine (Kenwood) kneden totdat een een soepel en elastisch deeg is ontstaan.
  • Deeg in een licht, ingevette kom doen en afdekken met een wegwerp douchemutsje of een vochtige theedoek.
  • Op kamertemperatuur 30 min. laten rijzen totdat het volume verdubbeld is. (indien het te koud in huis is, eventueel in een lauwe oven, niet te warm!!, max. 30 graden).
  • Intussen alvast de appel-vijgenstroop in een kommetje lauwwarm water goed oplossen en in een diep bord schenken.
  • De sesamzaadjes op een plat bord strooien.
  • Deeg uit de kom halen, zachtjes en goed doorkneden, zodat de luchtbelletjes zich door het deeg verspreiden. Het deeg in ca. 10 porties verdelen.
  • Rol de bolletjes, een voor een uit tot een lange deegsliert van ca 40 cm, leg de sliert dubbel en draai om elkaar heen. Dan een kleine ring vormen en de uiteinden zachtjes op elkaar drukken. Laat de broodjes even op bakpapier rusten, tot al het deeg gevormd is.
  • De broodjes voorzichtig door het appelstroopmengsel halen (niet te nat maken!!!), dan door de sesamzaadjes halen en op een met bakpapier beklede bakplaat leggen.
  •  Het deeg afgedekt, met een plasticzak, nog ca. 50 min laten rijzen op kamertemperatuur.
  • Ondertussen de oven voorverwarmen op 200 graden. 
  • Schuif de bakplaat in het midden van de oven en bak de broodjes in ca. 20 min. goudbruin.
  • Laten ze afkoelen op een rooster!

EET SMAKELIJK!

Printen

Deze recepten en tips zijn mogelijk ook interessant

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website maakt gebruik van functionele en commerciële cookies. Zonder deze cookies is deze website niet mogelijk en ze helpen u aan een betere gebruikerservaring. Oké Lees meer