- Lekker Tafelen - https://lekkertafelen.nl -

Zelfgemaakte groenteburgers

Zelfgemaakte groenteburgers – De burger hype lijkt niet te stuiten. Het ene na het andere burgerrestaurant wordt geopend. Fastfood is weer in, maar dan op een gezondere manier. De klassieke hamburger kent dan ook inmiddels vele varianten. Vanessa maakte eerder al een vegetarische burger[1], en ik kon natuurlijk niet achterblijven.

Nu ben ik de gelukkige bezitter van een moestuin. De groenten uit mijn eigen tuin hebben altijd net even meer smaak dan de groenten die ik in de winkel koop. Een deel van de groenten en kruiden van deze groenteburger kon ik uit eigen tuin halen.

Wat mij betreft is deze burger een blijver voor de vrijdagavond als ik snel iets lekkers wil eten. De groenteburger is gezond, en je gasten komen er graag nog eens voor terug.


Zelfgemaakte groenteburgers

Vegetarisch[2] recept voor 2 personen

Was de courgette, maak droog en rasp met een grove rasp. Was en schil de wortel en rasp deze ook. Voeg de geraspte groenten samen in een vergiet en knijp het overtollige water er zoveel mogelijk uit.

Schil de aardappelen en snij in kleine stukjes. Kook in water met wat zout gaar. Giet de aardappelen af, pureer ze met een stamper en laat ze vervolgens even afkoelen. Meng de geraspte groenten, een gesnipperd sjalotje, en een gesnipperd knoflookteentje en de bevroren erwtjes door de aardappelpuree. Breng op smaak met peper, zout, peterselie en tabasco.

Als het geheel te vochtig blijft schep je er wat panco door tot de juiste stevigheid ontstaat. Vorm de massa tot twee gelijkmatige hamburgers en druk ze iets plat. Haal ze vervolgens eerst door de bloem, dan door het ei en tot slot door de panko. Laat de groenteburgers een half uur rusten in de koelkast.

Verhit wat boter in een pan en bak hierin de zelfgemaakte groenteburgers op half hoog vuur aan beide kanten goudbruin. Bouw de broodjes op met je verse groenten, en de saus naar keuze.

Tip: Mijn broodje is opgebouwd met tomaat, komkommer, sla, rode ui ringen en een knoflookmayonaise

Tafel Lekker.

Links in dit recept:
  1. vegetarische burger: http://lekkertafelen.nl/recepten/zelf-vegetarische-burgers-maken/
  2. Vegetarisch: https://lekkertafelen.nl/special/vegetarisch/
  3. wortel: https://lekkertafelen.nl/special/wortel/
  4. courgette: https://lekkertafelen.nl/special/courgette/
  5. doperwten: https://lekkertafelen.nl/special/doperwten/
  6. aardappelen: https://lekkertafelen.nl/special/aardappelen/