Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Zelfgemaakte pindakaas

2 1.503

Kijk eens op een willekeurig pot met pindakaas. Je zal je echt verbazen wat er allemaal in zit: pinda’s, plantaardige olie, dextrose (suiker) en zout. De meeste ingrediënten zijn echt niet nodig. Dit bracht mij op een idee, namelijk waarom zelf geen pindakaas maken? Zo moeilijk zal dat toch niet zijn?

Inderdaad ik had gelijk. Het is helemaal niet moeilijk. Je hebt maar twee dingen nodig en meer niet. Oke, oke een koekenpan, keukenmachine en een lege pot heb je ook nodig. Dit is een leuk klusje voor de zondagmiddag als het hard regent. Dan zijn de kinderen ook nog eens zoet. Blijf er wel bij, want de keukenmachine heeft scherpe messen.

Het ontstaan van pindakaas

Wist je dat pindakaas al heel lang bestaat? Het is in 1893 ontwikkeld door Dokter John Harvey Kellog. Ja, de man van de cornflakes was ook nog eens vegetariër. In de negentiende eeuw werd al pindaolie gemaakt en het restje van pindaolie was een smeuïge substantie van pinda’s. Bovendien was er een overschot aan pinda’s, dus daar moest iets mee worden gedaan. Pindakaas (of peanut butter) was een feit.

Waarom pindakaas en geen pindaboter?

Pindakaas wordt over heel de wereld gegeten, maar vooral in de VS. Daar heet het pindaboter. Wist je dat pindakaas alleen in Nederland zo heet? In 1948 kwam pindakaas voor het eerst in ons land, maar het mocht geen pindaboter heten. Boter werd geaccioseerd met roomboter. Anders zou er verwarring ontstaan en daarom noemde men het pindakaas.

PINDA’S ZIJN GEEN NOTEN, MAAR PEULVRUCHTEN

Pindakaas is gezond!

Vaak denken mensen dat pindakaas ongezond is. Op de boterham smeren terwijl je op dieet bent is al helemaal uit ten boze. Ja, pindakaas bevat per eetlepel ongeveer 100 caloriën. Dat is in verhouding best veel. Maar pindakaas zit ook vol plantaardige eiwitten, gezonde vetten en vezels. Dat geeft je energie en een verzadigd gevoel. Ideaal als je geen vlees of vis eet. Dus eet gerust eens een boterham met pindakaas. Het is niet alleen lekker, maar ook gezond!

Pindakaas maken

Zelfgemaakte pindakaas

Ben je al enthousiast geworden en klaar om pindakaas te maken? Het kost wel even tijd om de pinda’s te pellen (gezellig met het hele gezin), maar dit heb je nodig:

 • 1 zak pelpinda’s
 • grote snuf (Himalaya) zeezout

Benodigdheden:

 • koekenpan
 • keukenmachine
 • silicone spatel
 • goed afsluitbare glazen pot
 • stickerlabel met pen

Pel de pinda’s uit hun schil en jasje. Snoepen mag! Halveer de pinda’s. Dit gaat makkelijk met de hand. Je kan ook gepelde pinda’s in een bakje kopen, maar dit is een leuke bezigheid voor de kids. Doe alle pinda’s in een koekenpan en zet dit tussen middelhoog en laag vuur. Blijf bij de pan en roer af en toe door de pinda’s. Zorg dat ze goudbruin worden en niet aangebrand! Als de pinda’s goudbruin zijn, haal ze meteen van het vuur en laat ze op een bord afkoelen. Pak de keukenmachine en doe alle pinda’s in de machine. Voeg een grote snuf zout toe. Doe de keukenmachine aan. Let op! Stop wel af en toe de machine, want hij wordt heet en de stoppen kunnen doorslaan. Als het goed is wordt het nu poeder. Geen paniek, dit is normaal. Laat de machine draaien en na een paar minuten zie je dat het al op pindakaas gaat lijken. Wil je wat hardere pindakaas, dan moet je nu ongeveer stoppen. Wil je smeuïge pindakaas? Laat de keukenmachine langer draaien. Hoe langer hij draait, hoe dunner het wordt. Doe de pindakaas met de silicone spatel in een glazen pot en schrijf de datum op de stickerlabel. Doe de sticker op de pot en zet het in de koelkast. De pindakaas kan een tijd in de koelkast worden bewaard.

Pindakaas variaties voor op de boterham

Natuurlijk is deze pindakaas op zichzelf al lekker, maar wat dacht je van experimenteren?

 • pindakaas en (suikervrije) jam
 • pindakaas en hagelslag
 • pindakaas en sambal
 • pindakaas en komkommer
 • pindakaas en (biologische) honing
 • pindakaas en banaan

Printen

Deze recepten en tips zijn mogelijk ook interessant

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

2 Reacties
 1. agnes jonker zegt

  welke machine gebuirk je dan?

  1. Lekker Tafelen zegt

   Gebruik een keukenmachine of een krachtige blender agnes, maar met een staafmixer lukt het ook.

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website maakt gebruik van functionele en commerciële cookies. Zonder deze cookies is deze website niet mogelijk en ze helpen u aan een betere gebruikerservaring. Oké Lees meer