• Team
  • Adverteren
  • Abonneren
  • Contact
  • Privacy
maandag, februari 6, 2023
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Recepten Ontbijt en lunch

Zelfgemaakte pindakaas

door Redactie
in Ontbijt en lunch, Recepten
0
2
Zelfgemaakte pindakaas

Kijk eens op een willekeurig pot met pindakaas. Je zal je echt verbazen wat er allemaal in zit: pinda’s, plantaardige olie, dextrose (suiker) en zout. De meeste ingrediënten zijn echt niet nodig. Dit bracht mij op een idee, namelijk waarom zelf geen pindakaas maken? Zo moeilijk zal dat toch niet zijn?

Inderdaad ik had gelijk. Het is helemaal niet moeilijk. Je hebt maar twee dingen nodig en meer niet. Oke, oke een koekenpan, keukenmachine en een lege pot heb je ook nodig. Dit is een leuk klusje voor de zondagmiddag als het hard regent. Dan zijn de kinderen ook nog eens zoet. Blijf er wel bij, want de keukenmachine heeft scherpe messen.

Het ontstaan van pindakaas

Wist je dat pindakaas al heel lang bestaat? Het is in 1893 ontwikkeld door Dokter John Harvey Kellog. Ja, de man van de cornflakes was ook nog eens vegetariër. In de negentiende eeuw werd al pindaolie gemaakt en het restje van pindaolie was een smeuïge substantie van pinda’s. Bovendien was er een overschot aan pinda’s, dus daar moest iets mee worden gedaan. Pindakaas (of peanut butter) was een feit.

Waarom pindakaas en geen pindaboter?

Pindakaas wordt over heel de wereld gegeten, maar vooral in de VS. Daar heet het pindaboter. Wist je dat pindakaas alleen in Nederland zo heet? In 1948 kwam pindakaas voor het eerst in ons land, maar het mocht geen pindaboter heten. Boter werd geaccioseerd met roomboter. Anders zou er verwarring ontstaan en daarom noemde men het pindakaas.

PINDA’S ZIJN GEEN NOTEN, MAAR PEULVRUCHTEN

Pindakaas is gezond!

Vaak denken mensen dat pindakaas ongezond is. Op de boterham smeren terwijl je op dieet bent is al helemaal uit ten boze. Ja, pindakaas bevat per eetlepel ongeveer 100 caloriën. Dat is in verhouding best veel. Maar pindakaas zit ook vol plantaardige eiwitten, gezonde vetten en vezels. Dat geeft je energie en een verzadigd gevoel. Ideaal als je geen vlees of vis eet. Dus eet gerust eens een boterham met pindakaas. Het is niet alleen lekker, maar ook gezond!

Pindakaas maken

Zelfgemaakte pindakaas

Ben je al enthousiast geworden en klaar om pindakaas te maken? Het kost wel even tijd om de pinda’s te pellen (gezellig met het hele gezin), maar dit heb je nodig:

  • 1 zak pelpinda’s
  • grote snuf (Himalaya) zeezout

Benodigdheden:

  • koekenpan
  • keukenmachine
  • silicone spatel
  • goed afsluitbare glazen pot
  • stickerlabel met pen

Pel de pinda’s uit hun schil en jasje. Snoepen mag! Halveer de pinda’s. Dit gaat makkelijk met de hand. Je kan ook gepelde pinda’s in een bakje kopen, maar dit is een leuke bezigheid voor de kids. Doe alle pinda’s in een koekenpan en zet dit tussen middelhoog en laag vuur. Blijf bij de pan en roer af en toe door de pinda’s. Zorg dat ze goudbruin worden en niet aangebrand! Als de pinda’s goudbruin zijn, haal ze meteen van het vuur en laat ze op een bord afkoelen. Pak de keukenmachine en doe alle pinda’s in de machine. Voeg een grote snuf zout toe. Doe de keukenmachine aan. Let op! Stop wel af en toe de machine, want hij wordt heet en de stoppen kunnen doorslaan. Als het goed is wordt het nu poeder. Geen paniek, dit is normaal. Laat de machine draaien en na een paar minuten zie je dat het al op pindakaas gaat lijken. Wil je wat hardere pindakaas, dan moet je nu ongeveer stoppen. Wil je smeuïge pindakaas? Laat de keukenmachine langer draaien. Hoe langer hij draait, hoe dunner het wordt. Doe de pindakaas met de silicone spatel in een glazen pot en schrijf de datum op de stickerlabel. Doe de sticker op de pot en zet het in de koelkast. De pindakaas kan een tijd in de koelkast worden bewaard.

Pindakaas variaties voor op de boterham

Natuurlijk is deze pindakaas op zichzelf al lekker, maar wat dacht je van experimenteren?

  • pindakaas en (suikervrije) jam
  • pindakaas en hagelslag
  • pindakaas en sambal
  • pindakaas en komkommer
  • pindakaas en (biologische) honing
  • pindakaas en banaan
Tags: Noten
DeelPin3Tweet

Gerelateerde Artikelen & Recepten

Rode kool stamppot met appel en ananas
Stamppot

Rode kool stamppot met appel en ananas

Ham-kaasrolletjes
Hapjes

Ham-kaasrolletjes; gemaakt met bladerdeeg

chocolademousse taart
Taart

Chocolademousse taart, de allerlekkerste!

Geroosterde knoflook
Recepten

Geroosterde knoflook

Geroosterde knolgroenten
Bijgerecht

Geroosterde knolgroenten; vitamientjes in de winter

Kaassoep met geroosterde knoflook
Soep

Kaassoep met geroosterde knoflook

Gekarameliseerde ananas met ijs
Nagerecht

Gekarameliseerde ananas met ijs

Gegratineerde hutspot met Leidse kaas
Stamppot

Gegratineerde hutspot met Leidse kaas

Reacties 2

  1. agnes jonker says:
    7 jaar geleden

    welke machine gebuirk je dan?

    Beantwoorden
    • Lekker Tafelen says:
      7 jaar geleden

      Gebruik een keukenmachine of een krachtige blender agnes, maar met een staafmixer lukt het ook.

      Beantwoorden

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

100% vers en 100% lekker van het seizoen

winter recepten

Winter recepten; Gezelligheid binnen met het seizoen op tafel

Heerlijke winter recepten. Huisgemaakt met verse ingrediënten. Je vindt er makkelijke en snelle recepten, maar ook heerlijke stoofpotten.

Check het recept of lees de info

Uitgelicht

Knolgroenten
Specials

Knolgroenten; van aardpeer tot zoete aardappel

Vaak zijn het niet de mooiste groenten om te zien, maar knolgroenten hebben vaak een geweldige smaak. Een goede reden om ze vaker te eten!

Check het recept of lees de info
tortilla van aardappel

Tortilla; een klassieker uit Spanje

citrus

Citrus; heerlijke recepten met vitaminebommetjes

witlof recepten

Witlof anders serveren? Met deze recepten lukt dat!

Recept in de picture

Rode kool stamppot met appel en ananas
Stamppot

Rode kool stamppot met appel en ananas

Deze friszoete rode kool stamppot met appel en ananas is door zijn kleur een feest om te zien en favoriet bij jong en oud.

Check het recept of lees de info
Ham-kaasrolletjes

Ham-kaasrolletjes; gemaakt met bladerdeeg

chocolademousse taart

Chocolademousse taart, de allerlekkerste!

Handige kooktips

Leidse kaas
Kookschool

Leidse kaas; weet jij het verschil met Goudse komijnekaas?

Iedereen kent Goudse kaas, en natuurlijk de Edammer. Maar we hebben nóg een beroemde kaas, namelijke Leidse kaas. Vol smaak en lekker mager!

Check het recept of lees de info
ei bakken

Een ei bakken; heel veel tips voor het perfecte resultaat

mayonaise

Mayonaise maken (inclusief variatietips)

Zoek een lekker recept

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Lekker koken en bakken met verse ingrediënten:

  • Aardappels
  • Groenten
  • Fruit
  • Vlees
  • Vis
  • Kaas
  • Zuivel
  • Eieren

Reacties van onze lezers

  • Redactie op Een ei bakken; heel veel tips voor het perfecte resultaat
  • Linda op Een ei bakken; heel veel tips voor het perfecte resultaat
  • Connie Derks op Chocolademousse taart, de allerlekkerste!
  • Mireille Meems op Chocolademousse taart, de allerlekkerste!
  • Redactie op Chocoladetaart, met chocolade en licht gezouten karamel
  • Kjeld losekoot op Chocoladetaart, met chocolade en licht gezouten karamel
  • Elise de Haan op Bruine bonensoep; (de echte!) van gedroogde bonen
  • Cecile Geurts-Huijbers op Bruine bonensoep; (de echte!) van gedroogde bonen
  • Elise de Haan op Bruine bonensoep; (de echte!) van gedroogde bonen
  • Elise de Haan op Bruine bonensoep; (de echte!) van gedroogde bonen

Abonneer op onze nieuwsbrief










  • Adverteren
  • Recepten
  • Verse ingrediënten
  • Kookschool
  • Wat eten we vandaag?

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
  • Log in
  • Schrijf in

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen