Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Zo maak je een rijke caramelsaus

3 9.469

Carameliseren is het licht aanbranden van suiker. Je kunt hier water bij gebruiken, maar een echt rijke caramel maak je met boter. Echte boter. Hier de basis technieken voor een perfecte volle caramelsaus.

 • 3 delen suiker (100 gram)
 • 1 deel lauw water (33 cl of 3 grote eetlepels)
 • 50 gram boter

Het belang van het maken van een goede caramel is kijken, proeven en genieten. Met passie wordt dit zeker een succes. Een dosis zelfvertrouwen doet wonderen. Kijk naar de kleur. Laat het met rust. Niet roeren, alleen de pan even schudden. Kijken is essentieel. Een te lichte caramel is smakeloos, een te donkere caramel is bitter.

Zet een ruime pan op het vuur. Laat de pan al warm worden, maar niet te heet. Doe de suiker in de pan, laat al even kort inbranden. Voeg dan het water toe en laat het geheel stroperig worden. Alleen de pan even schudden om het in beweging te houden. Zodra de caramel kleurt, nog heel even laten gaan. Maar niet te donker maken, dan wordt het bitter. Voeg als je echt de caramel ruikt en als deze op kleur is, de boter toe. Laat er in wegsmelten en schud goed om.

Deze caramel is lekker op ijs maar ook verwerkt in een appelcrumble. Appeltjes die je door deze caramel heen haalt worden een hype en vergeet niet iets te bewaren voor de warme chocolademelk met slagroom. Giet dan wat afgekoelde caramel over de slagroomrozet.

Gordon Ramsay maakt caramel met passie

Printen

Deze recepten en tips zijn mogelijk ook interessant

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

3 Reacties
 1. Sharon zegt

  Ik had een prachtige caramelsaus, maar zodra die over het ijs ging werd het keihard. Wat is daar aan te doen, hoe hou je de saus vloeibaar?

  1. Lekker Tafelen zegt

   Dit wordt veroorzaakt door de hoeveelheid vloeistof Sharon. Gebruik meer vloeistof, en in dit geval bij voorkeur room. Caramel is eigenlijk alleen suiker. Een carmamelsaus maak je door hier een vloeistof aan toe te voegen. Wil je dit bij ijs serveren dan heb je uiteraard te maken met een snelle afkoeling. Vervang dan een deel water, of alle vloeistof door room. Zo kun je de saus ook bij ijs serveren.

 2. Henny Jaspers zegt

  Ik ga carramelsaus maken .
  Lijkt me heerlijk voor veel zoete lekkernijen..

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website maakt gebruik van functionele en commerciële cookies. Zonder deze cookies is deze website niet mogelijk en ze helpen u aan een betere gebruikerservaring. Oké Lees meer