- Lekker Tafelen - https://lekkertafelen.nl -

Zoenen bij de thee; Intens genieten van pure liefde

Zoenen bij de thee; Intens genieten van pure liefde – Wat wij al jaren Negerzoenen noemden mag niet meer. Fabrikant Buys noemt het nu officieel Zoenen. Maar wat nou als je ze zelf maakt? We zijn reuze benieuwd welke naam jullie ervoor bedenken. Wat we vandaag maken is in feite hetzelfde. Een dun koekje met daarop licht gezoet schuim en overgoten met een dun laagje chocolade. Om te zoenen is het wel en… als je gasten krijgt en deze zoenen serveert heb je alvast een prachtig gespreksonderwerp.

De geschiedenis van het woord Negerzoen is best leuk om eens te lezen. We verwijzen je hiervoor graag naar Wikipedia. Opvallend in het uitgebreide verhaal dat daar beschreven staat is dat in meerdere Europese landen de naam het woord Neger bevat. Daar werd de naam al veel eerder gewijzigd. De naam Chocoladezoen die de Duitsers er van maakte vinden we leuk en ook het dichtst passend bij het mogelijke ontstaan van de naam. We citeren “Iemand die een negerzoen eet, krijgt bruine lippen en als die een ander een kus geeft, is dat een kus van een neger” Lees hier het complete verslag[1].

Het grote onderscheid is dat we je nu laten zien hoe je de zoenen zelf maakt. Genoeg over herkomst en benaming, we gaan maar eens lekker aan de slag.

De koekjes bakken

Alles mengen en even laten opstijven in de koelkast. Stuk voor stuk uitrollen tot ca 3 a 4 mm op een bebloemd werkblad en vormpjes uitsteken van 4 cm doorsnede. Deze ca. 5 minuten in een op 200 graden voorverwarmde oven bakken.

Luchtig schuim en het choco laagje

Klop de glucose op (gebruik de keukenmachine of mixer) Suiker, water en honing even aan de kook brengen en dit bij de losgeklopte glucose voegen. Met een garde mengen en al kloppend tot 70 graden af laten koelen. De gelatine even verwarmen en dit ook bij het mengsel voegen. Dan het geheel in de keukenmachine mixen tot een stevig schuim ontstaat.

Zoenen bouwen

Geef ze even de tijd om te drogen als je er af kunt blijven.

Eet smakelijk

Vergeet niet ons jouw creatieve benaming te laten weten 😉

Links in dit recept:
  1. Lees hier het complete verslag: http://nl.wikipedia.org/wiki/Negerzoen
  2. [Image]: https://lekkertafelen.nl/wp-content/uploads/2014/12/2014-12-11-14.43.49-e1418864641288.jpg
  3. [Image]: https://lekkertafelen.nl/wp-content/uploads/2014/12/2014-12-11-15.15.48.jpg
  4. [Image]: https://lekkertafelen.nl/wp-content/uploads/2014/12/2014-12-11-15.29.53-e1418864809246.jpg