• Team
  • Abonneren
  • Contact
  • Adverteren
  • Privacy
zondag, mei 29, 2022
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
    • Adverteren
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
    • Adverteren
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Recepten

Zoete aardappelsoep met arganolie

Redactie door Redactie
in Recepten, Soep
0
0
Zoete aardappelsoep met arganolie- Lekker tafelen met arganolie- zoete aardappel-karwijsoep met arganolie

Zoete aardappelsoep met arganolie

Voor deze soep mag je me bij wijze van spreken wakker maken. Het recept is van Merijn Tol en Nadia Zerouali en staat in hun kookboek Arabia  – en dat vertelt je meteen in welke richting je de smaak moet zoeken. Het is geen Hollands- of Europees smakend soepje; het smaakt anders. Echt voor mensen die wel eens een uitstapje willen maken naar de buitenlandse keukens en/of houden van de Arabische keuken. De soep – inmiddels al een poosje een van mijn favorieten- was destijds de aanleiding voor mij om op zoek te gaan naar arganolie. Arganolie is echt iets bijzonders! Een olie met een intense smaak. De olie wordt gewonnen uit geroosterde pitten, afkomstig uit de vruchten van de arganboom. Door het roosteren krijgen de pitten en daarmee de olie een unieke nootachtige smaak. Arganolie mag niet verhit worden boven de 60 graden als je de smaak ervan wil behouden, daarom voeg je hem pas op het laatst toe aan de soep.

Zoete aardappels kan je tegenwoordig gelukkig bijna overal kopen, zelfs in de supermarkten. Blokjes lamsbouillon worden verkocht in Marokkaanse en Turkse winkels en die vind je vast ook wel ergens bij jou in de buurt. Maar arganolie, dé smaakmaker die de soep helemaal af maakt, dié kan je niet zomaar overal kopen. Een enkele delicatessezaak zal de flesjes verkopen, maar je kunt ze ook bestellen via de webwinkel van Puur Arganolie.

Om de soep op te fleuren gebruik ik iets meer geitenkaas en iets meer tuinboontjes dan voorgeschreven in het originele recept. Heerlijk, die dubbel gedopte tuinboontjes!

Zoete aardappelsoep met arganolie

voor 4 tot 6 personen

  • 3-4 zoete aardappels* of bataten (oranje vruchtvlees), geschild, in blokjes
  • 1 el karwijzaad (kummel) + extra voor garnering
  • 1 lamsbouillonblokje (Marokkaanse of Turkse winkels)
  • 2 uien (gehakt)
  • 2 teentjes knoflook (fijngehakt)
  • olijfolie
  • 200 gram gedopte tuinbonen (diepvries of vers)
  • 150-200 zachte geitenkaas (feta of betine blanc)
  • zout en peper
  • arganolie

*Wil je een hele dikke soep maken, neem dan vier zoete aardappels. Ik hou zelf (ook) wel van een iets minder zware soep, gemaakt van drie exemplaren.

Stamp 1 el karwijzaad grof in de vijzel. Kook de tuinboontjes 1-3 minuten in wat gezouten water. Spoel ze koud en dop ze dubbel door met duim en wijsvinger de velletjes eraf te drukken. Doe ze over in een decoratief bakje en zet apart.

Verhit een flinke scheut olijfolie in een soeppan en bak de uien en de knoflook op een laag vuurtje zacht en gaar in circa 10 minuten. Voeg het gestampte karwijzaad toe en bak dit even mee. Doe de zoete aardappelblokjes erbij, 1,5 liter water en het bouillonblokje . Kook de soep gaar in circa 15 minuten en pureer glad met de staafmixer. Proef en maak op smaak met zout en/of peper.

Verkruimel de kaas boven een (decoratief) bakje. Schep de soep in de borden en laat iedereen zelf wat geitenkaas, tuinboontjes en extra karwijzaad toevoegen . Sprenkel tot slot wat druppels van de arganolie over de soep.

Lees ook: ‘Lekker tafelen met arganolie‘

 

Tags: GroenteGroente - KnolgroentenGroente - Knolgroenten - Zoete aardappelsoep als voorgerecht
DeelPin1Tweet

Gerelateerde Artikelen & Recepten

Penne met verse zalm en verse spinazie
Pastagerechten

Penne met verse zalm en verse spinazie

Oosterse wokschotel met broccoli
Wokken

Oosterse wokschotel met broccoli

Gevulde aubergine
Hoofdgerecht

Gevulde aubergines; met een vulling van groenten en kikkererwten

Carpaccio van honingmeloen
Voorgerecht

Carpaccio van honingmeloen ( Voorgerecht )

Maaltijdsalade met garnalen en gerookte zalm
Salade

Maaltijdsalade met garnalen en gerookte zalm

Asperges met biefstuk
Vleesgerechten

Asperges met biefstuk; Smaakvol, puur en eenvoudig

Aardbeientaart met witte chocolade 17.19.19
Taart

Aardbeientaart met een zachte mousse van witte chocolade

Dressings op basis van yoghurt
Dressing

Dressings op basis van yoghurt

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

100% vers en 100% lekker van het seizoen

lente recepten

Lente recepten; Nieuwe inspiratie voor het voorjaar

Proef het voorjaar met deze heerlijke lente recepten. Kleurrijk, vers, gezond en vooral met heel veel smaak. Doe je lekker mee?

Check het recept of lees de info

Uitgelicht

Recepten met langoustines
Specials

Recepten met Langoustines; een feestje op je bord!

Als je van langoustines houdt, en je hebt inspiratie nodig kijk dan eens bij onze recepten met langoustines en leef je uit!

Check het recept of lees de info
Dressings op basis van yoghurt

Dressings op basis van yoghurt

Eieren koken

Eieren koken; Altijd het perfecte resultaat

Aardappels van de barbecue

Aardappels van de barbecue

Recept in de picture

Penne met verse zalm en verse spinazie
Pastagerechten

Penne met verse zalm en verse spinazie

Eenvoudige en pure smaken vormen de basis van deze penne met verse zalm en verse spinazie, natuurlijk mogen de verse tomaten niet ontbreken.

Check het recept of lees de info
Oosterse wokschotel met broccoli

Oosterse wokschotel met broccoli

Gevulde aubergine

Gevulde aubergines; met een vulling van groenten en kikkererwten

Handige kooktips

verse zalm bakken
Kookschool

Zalm bakken of grillen doe je zo

De perfect malse zalm bakken of grillen is best makkelijk! Volg de stap-voor-stapinstructies en eet nooit meer droge zalm.

Check het recept of lees de info
Morbier

Morbier; Het fantastische verhaal achter een drielaags kaasje

Eieren koken

Eieren koken; Altijd het perfecte resultaat

Zoek een lekker recept

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Reacties van onze lezers

  • Connie Derks op Ratatouille; Frans gerecht met Nederlandse groenten
  • Gerda op Ratatouille; Frans gerecht met Nederlandse groenten
  • Connie Derks op Ovengegaarde zalm in roomsaus
  • Eliann Benneheij op Ovengegaarde zalm in roomsaus
  • Peter op Stroganoff saus; De lekkerste maak je nog altijd zelf.
  • Connie Derks op Pitabroodjes of Shoarmabroodjes; Zo maak je ze zelf
  • Tineke Oud op Pitabroodjes of Shoarmabroodjes; Zo maak je ze zelf
  • Redactie op Pizza met wilde spinazie en haloumi

Abonneer op onze nieuwsbrief








  • Recepten
  • Kookschool
  • Verse ingrediënten
  • Wat eten we vandaag?
  • Adverteren

© 2020 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
    • Adverteren
  • Log in
  • Schrijf in

© 2020 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen