• Team
  • Adverteren
  • Abonneren
  • Contact
  • Privacy
woensdag, februari 1, 2023
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Recepten

Zoete aardappelsoep met arganolie

door Redactie
in Recepten, Soep
0
0
Zoete aardappelsoep met arganolie- Lekker tafelen met arganolie- zoete aardappel-karwijsoep met arganolie

Zoete aardappelsoep met arganolie

Voor deze soep mag je me bij wijze van spreken wakker maken. Het recept is van Merijn Tol en Nadia Zerouali en staat in hun kookboek Arabia  – en dat vertelt je meteen in welke richting je de smaak moet zoeken. Het is geen Hollands- of Europees smakend soepje; het smaakt anders. Echt voor mensen die wel eens een uitstapje willen maken naar de buitenlandse keukens en/of houden van de Arabische keuken. De soep – inmiddels al een poosje een van mijn favorieten- was destijds de aanleiding voor mij om op zoek te gaan naar arganolie. Arganolie is echt iets bijzonders! Een olie met een intense smaak. De olie wordt gewonnen uit geroosterde pitten, afkomstig uit de vruchten van de arganboom. Door het roosteren krijgen de pitten en daarmee de olie een unieke nootachtige smaak. Arganolie mag niet verhit worden boven de 60 graden als je de smaak ervan wil behouden, daarom voeg je hem pas op het laatst toe aan de soep.

Zoete aardappels kan je tegenwoordig gelukkig bijna overal kopen, zelfs in de supermarkten. Blokjes lamsbouillon worden verkocht in Marokkaanse en Turkse winkels en die vind je vast ook wel ergens bij jou in de buurt. Maar arganolie, dé smaakmaker die de soep helemaal af maakt, dié kan je niet zomaar overal kopen. Een enkele delicatessezaak zal de flesjes verkopen, maar je kunt ze ook bestellen via de webwinkel van Puur Arganolie.

Om de soep op te fleuren gebruik ik iets meer geitenkaas en iets meer tuinboontjes dan voorgeschreven in het originele recept. Heerlijk, die dubbel gedopte tuinboontjes!

Zoete aardappelsoep met arganolie

voor 4 tot 6 personen

  • 3-4 zoete aardappels* of bataten (oranje vruchtvlees), geschild, in blokjes
  • 1 el karwijzaad (kummel) + extra voor garnering
  • 1 lamsbouillonblokje (Marokkaanse of Turkse winkels)
  • 2 uien (gehakt)
  • 2 teentjes knoflook (fijngehakt)
  • olijfolie
  • 200 gram gedopte tuinbonen (diepvries of vers)
  • 150-200 zachte geitenkaas (feta of betine blanc)
  • zout en peper
  • arganolie

*Wil je een hele dikke soep maken, neem dan vier zoete aardappels. Ik hou zelf (ook) wel van een iets minder zware soep, gemaakt van drie exemplaren.

Stamp 1 el karwijzaad grof in de vijzel. Kook de tuinboontjes 1-3 minuten in wat gezouten water. Spoel ze koud en dop ze dubbel door met duim en wijsvinger de velletjes eraf te drukken. Doe ze over in een decoratief bakje en zet apart.

Verhit een flinke scheut olijfolie in een soeppan en bak de uien en de knoflook op een laag vuurtje zacht en gaar in circa 10 minuten. Voeg het gestampte karwijzaad toe en bak dit even mee. Doe de zoete aardappelblokjes erbij, 1,5 liter water en het bouillonblokje . Kook de soep gaar in circa 15 minuten en pureer glad met de staafmixer. Proef en maak op smaak met zout en/of peper.

Verkruimel de kaas boven een (decoratief) bakje. Schep de soep in de borden en laat iedereen zelf wat geitenkaas, tuinboontjes en extra karwijzaad toevoegen . Sprenkel tot slot wat druppels van de arganolie over de soep.

Lees ook: ‘Lekker tafelen met arganolie‘

 

Tags: GroenteGroente - KnolgroentenGroente - Knolgroenten - Zoete aardappelsoep als voorgerecht
DeelPin1Tweet

Gerelateerde Artikelen & Recepten

Gegratineerde hutspot met Leidse kaas
Stamppot

Gegratineerde hutspot met Leidse kaas

eieren met mayonaise
Voorgerecht

Eieren met mayonaise (oeuf mayonaise)

Risotto alla Milanese
Voorgerecht

Risotto alla Milanese

hamrolletjes met zuurkool uit de oven
Ovenschotel

Hamrolletjes met zuurkool uit de oven

Kip met 40 teentjes knoflook
Vleesgerechten

Kip met 40 teentjes knoflook

Gefrituurde uienringen
Hapjes

Gefrituurde uienringen

groene salade met ananasdressing
Salade

Groene salade met ananasdressing

currysoep met spliterwten
Maaltijdsoep

Currysoep met spliterwten

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

100% vers en 100% lekker van het seizoen

winter recepten

Winter recepten; Gezelligheid binnen met het seizoen op tafel

Heerlijke winter recepten. Huisgemaakt met verse ingrediënten. Je vindt er makkelijke en snelle recepten, maar ook heerlijke stoofpotten.

Check het recept of lees de info

Uitgelicht

tortilla van aardappel
Specials

Tortilla; een klassieker uit Spanje

Eieren, vastkokende aardappels, een paar uien en extra vierge olijfolie. Meer heb je niet nodig voor een lekkere tortilla.

Check het recept of lees de info
citrus

Citrus; heerlijke recepten met vitaminebommetjes

witlof recepten

Witlof anders serveren? Met deze recepten lukt dat!

appelcake special

Appelcake; deze varianten wil je proeven! Inclusief handige tips

Recept in de picture

Gegratineerde hutspot met Leidse kaas
Stamppot

Gegratineerde hutspot met Leidse kaas

Stamppot die je zo in de oven schuift als je thuiskomt? Gegratineerde hutspot met Leidse kaas kun je voorbereiden en opwarmen in de oven!

Check het recept of lees de info
eieren met mayonaise

Eieren met mayonaise (oeuf mayonaise)

Risotto alla Milanese

Risotto alla Milanese

Handige kooktips

mayonaise
Kookschool

Mayonaise maken (inclusief variatietips)

Jij kunt ook de lekkerste mayonaise zelf maken met deze tips. Maak de mayonaise zo zoet, zout, zuur of kruidig zoals jij lekker vindt.

Check het recept of lees de info
Pecorino

Pecorino; schapenkaas uit Italië

tomaten ontvellen

Tomaten ontvellen, zo doe je dat snel en makkelijk

Zoek een lekker recept

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Lekker koken en bakken met verse ingrediënten:

  • Aardappels
  • Groenten
  • Fruit
  • Vlees
  • Vis
  • Kaas
  • Zuivel
  • Eieren

Reacties van onze lezers

  • E.Kuiper op Bruine bonensoep; (de echte!) van gedroogde bonen
  • Elise de Haan op Bruine bonensoep; (de echte!) van gedroogde bonen
  • Jos op Bruine bonensoep; (de echte!) van gedroogde bonen
  • Redactie op Platte kaastaart; onze Belgische kwarktaart
  • Leentje Put op Platte kaastaart; onze Belgische kwarktaart
  • Elise de Haan op Klapstuk; wat is dat en wat doe je er mee?
  • Fred Bouwmeester op Klapstuk; wat is dat en wat doe je er mee?
  • Connie Derks op Konijn in het zuur. Een echt Limburgs streekgerecht
  • Tans op Konijn in het zuur. Een echt Limburgs streekgerecht
  • Redactie op Paté maken, heerlijk om zelf te doen

Abonneer op onze nieuwsbrief










  • Adverteren
  • Recepten
  • Verse ingrediënten
  • Kookschool
  • Wat eten we vandaag?

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
  • Log in
  • Schrijf in

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen