Zelfgemaakte Zweedse zure haring
Dit gerecht wordt in Zweden traditioneel met Sint Jan, op 24 juni, gegeten. Je kunt hem echter het hele jaar klaarmaken, zolang verse haring te krijgen is. En anders dan de naam doet vermoeden, is de haring niet écht zuur, eerder kruidig.
Zure haring
nodig voor 4 personen:
- 4 verse (liefst Hollandse nieuwe) haringen
- 1/2 dl. azijn
- 1 dl. water
- 2 laurierblaadjes
- 1 el. suiker
- 1 tl. peperkorrels
- 1 tl. korianderzaadjes
- 3 kruidnagels
Snijd de haringen in stukjes, verwijder de staart en probeer ook met een pincet zoveel mogelijk kleine graatjes te verwijderen. Doe ze minstens 6 uur (iets meer mag ook, maar niet té lang, dan valt de haring uit elkaar) in de marinade van de overige ingrediënten. Zorg dat ze goed onder staat en zet ze zo lang in de ijskast.
Lekker bij een Zweedse aardappelsalade!