Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Zuurkoolschotel met ananas, ham en kaas

O la la…. zuurkool wordt een echt feestje op deze manier. Een zuurkoolschotel met ananas waar ook de kinderen dol op zijn. Het gebruik van ananas, ham en kaas maakt deze ovenschotel een ontdekkingstocht op het bord. De kinderen willen zelf de rozijntjes in deze zuurkoolschotel met ananas doen! Koken met kinderen dus!

3 7.827

Zuurkoolschotel met ananas, ham en kaas – Laat dat winterweer maar komen, met zoveel vitamines kunnen we er wel tegen.

Zuurkool is enorm veelzijdig en barst van de vitamines. Hier staat het met regelmaat op tafel, de ene keer gestoofd met paprika een andere keer in een klassieke stamppot met rookworst, in een ovenschotel met ham en kaas of met heerlijk rul gehakt. De ovenschotels met zuurkool zijn mijn favoriet door hun heerlijke korstje en omdat ze zo makkelijk voor te bereiden zijn. Wanneer ik weet dat ik in de avond niet zoveel tijd heb om te koken maak ik deze eerder die dag of zelfs soms een dag ervoor klaar. Dan hoeft degene die dan als eerste thuis is, de schotel alleen nog maar in de oven hoeft te schuiven. Wel moet je er dan rekening mee houden dat als de schotel uit de koelkast komt, dat deze toch zeker wel een kwartier langer nodig heeft in de oven.

De kinderen in dit huishouden zijn niet zo weg van zuurkool, maar deze zuurkoolschotel met ananas vinden ze erg lekker. De scherpe smaak van zuurkool wordt enorm afgevlakt door al het fruit dat erin gaat. De banaan en de rozijnen zorgen voor de zoetigheid, de appel en de ananas voor de frisheid en zo lust iedereen wel zuurkool. Het knapperige kaaskorstje, daar wordt bijna om gevochten zo lekker vinden ze het.


Zuurkoolschotel met ananas

zuurkoolschotel met ananas
Zuurkoolschotel met ananas

Flinke ovenschotel voor 4 (volwassen) personen:

  • 750 gram aardappels
  • scheutje melk
  • 200 gram schouderham
  • 500 gram zuurkool
  • 200 gram ananas
  • 100 gram rozijnen
  • 1 jonagold appel
  • 1 banaan
  • ½ eetlepel kaneel
  • 200 gram spekblokjes
  • 100 gram geraspte kaas
  • 50 gram paneermeel

Verwarm de oven voor op 180 graden.

Kook de aardappels gaar met wat zout, stamp en maak er met de melk een stevige aardappelpuree van. Snij de schouderham in kleine stukjes en doe hier ¾ deel van door de aardappelpuree. Maak de aardappelpuree op smaak met wat peper naar wens.

Bak de spekblokjes uit in een pan en voeg er wanneer deze mooi bruin zijn, de zuurkool aan toe, Roer even door en voeg er dan de rozijnen, de in stukjes gesneden appel en de ananas aan toe. Laat dit met de deksel op de pan ongeveer 10 minuten stoven. Voeg indien nodig een klein beetje water toe maar beslist niet te veel. Voeg er op het laatst de bananen en de kaneel aan toe en roer dit nog even goed door.

Meng het restje ham met de geraspte kaas en het paneermeel. Vet een ovenschaal licht in met iets boter of olie en doe er de helft van het zuurkoolmengsel in. Doe hierop de helft van de aardappelpuree en herhaal dit. Strooi op het laatst het kaasmengsel over de schotel en bak dit alles in ongeveer 30 minuten op 180 graden tot de schotel mooi bruin en heet is. Reken dus op een kwartier langer wanneer je de zuurkoolschotel met ananas vooraf gemaakt hebt en hij koud uit de koelkast komt.

Tafel lekker!

Printen

Deze recepten en tips zijn mogelijk ook interessant

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

3 Reacties
  1. Cecile zegt

    Deze schotel maak ik meestal met kerrie, maar nu ga ik deze eens proberen.
    Lieve groet Cecile

    1. Connie zegt

      Ja kerrie ook lekker en heb je mijn versie met paprika al eens geprobeerd dat is op het moment mijn favoriet.

      1. Cecile zegt

        Nee dat heb ik nog niet maar ga ik ook zeker proberen.

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website maakt gebruik van functionele en commerciële cookies. Zonder deze cookies is deze website niet mogelijk en ze helpen u aan een betere gebruikerservaring. Oké Lees meer