Deze Zuurkoolschotel met pastinaakpuree is afkomstig uit het Ebook “Kruidje roer mij” van Larisse van der Haar-Buijze. Dit boek staat boordevol informatie en recepten met verse kruiden en specerijen. De kruidnagel en de pastinaak zijn in deze ovenschotel bijzondere smaakmakers. Je kunt de schotel uiteraard ook maken met aardappelpuree.
Zuurkoolschotel met pastinaakpuree
- 250 – 300 gram zuurkoolspek
- 1 eetlepel kruidnagels
- 500 gram zuurkool
- 200 ml witte wijn of ananassap
- 750 gram pastinaak
- 300 ml melk (te vervangen door water)
- 200 ml slagroom (ongeklopt) (te vervangen door kookvocht + klontje plantaardige margarine)
- 50 gram geraspte Parmezaanse kaas (optioneel)
- 200 gram ananas, in blokjes
- 125 gram achterham of schouderham (plakjes)
- 2 eetlepels paneermeel
Voorbereiding:
Steek de zuurkoolspek in met kruidnagels. Doe de zuurkool in de pan, leg de spek op de zuurkool en giet er de wijn of ananassap op. Zorg dat er voldoende vocht is toegevoegd, zodat de zuurkool niet droog kan koken en voeg zo nodig nog wat water toe.
Breng de zuurkool met gesloten deksel net aan de kook en laat de zuurkool op laag vuur zachtjes sudderen totdat de spek gaar is.
Schil ondertussen de pastinaak en snijd deze in kleine stukjes. Breng de pastinaak in de melk (of water) aan de kook en kook deze net gaar (het moet goed te pureren zijn).
Giet de pastinaak af, bewaar zo nodig het kookvocht.
Verwarm de slagroom.
Pureer de pastinaak met de warme slagroom (of wat kookvocht met een klontje plantaardige margarine, voor een melkvrije bereiding). Roer er desgewenst de geraspte kaas door.
Bereiding:
Verwarm de oven bijtijds voor op 180°C. Haal de spek uit de pan en giet de zuurkool af. Schep de zuurkool in een ovenschotel. Verdeel er vervolgens de ananasblokjes over. Snijd het zwoerd van de spek en snijd het roze gekleurde vlees in kleine stukjes. Verdeel het spek over de zuurkool. Rol de plakjes ham op en verdeel deze over de zuurkoolschotel. Dek de schotel af met de pastinaakpuree en bestrooi dit met wat paneermeel. Plaats de schaal gedurende 25-30 minuten in de voorverwarmde oven
Tips:
- In plaats van pastinaakpuree, kun je natuurlijk ook aardappelpuree gebruiken. Of maak een half-half puree van aardappel én pastinaak.
- Je kunt deze schotel ook ruim van tevoren maken en gekoeld bewaren. Hanteer in dat geval een langere oventijd.
Tip van Larisse:
Paneermeel maak je gemakkelijk zelf door bijvoorbeeld beschuit of (oud) brood geroosterd fijn te malen. Voeg kruiden naar wens toe, zoals selderij, paprikapoeder of zelfs mosterdpoeder, of gebruik het neutraal. Glutenvrij? Kies dan voor glutenvrij brood of cornflakes die je roostert en fijn maalt of bijvoorbeeld rijstvlokken. Die laatste zijn erg leuk voor bijvoorbeeld bitterballen. Een andere glutenvrije optie is gemalen kokos, maar dit past niet bij elk gerecht qua smaak.
Het Ebook ‘Kruidje roer mij’ kun je hier bestellen.
Pastinaak, inmiddels geen vergeten groente meer!
Pastinaak is een inmiddels weer populaire groente en een absolute topper in de keuken. Ontdek de mogelijkheden + recepten hier.
Check het recept of lees de info
Ben bezig dit gerecht te maken, maar volgens mij mist het eind van het recept 😉
Klopt Eva, gelukkig hadden we offline de aanvulling nog wel, en die hebben we dan ook maar snel toegevoegd. Laat je weten of het gelukt is?