Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Zwitserse gehaktstrudel met Appenzeller en savooiekool

Deze hartige gehaktstrudel is werkelijk verrukkelijk en je hebt er maar een paar ingrediënten voor nodig! Bovendien kun je er eindeloos mee variëren.

0 741

Zwitserse gehaktstrudel – Bij een strudel denk je vooral aan iets zoetigs – appelstrudel bijvoorbeeld – maar wist je dat je ook een hartige strudel kunt maken? En dat is gemakkelijker dan je denk. Je hebt er maar een paar ingrediënten voor nodig, en je kunt bovendien eindeloos variëren. Een beetje zoals bij een quiche, maar dan weer net even anders.

Een recept voor een Zwitserse gehaktstrudel trof ik aan bij de (Zwitserse) website van de Appenzeller kaas, een heerlijk Zwitsers kaasje, dat ik graag gebruik in de keuken, vanwege zijn pittige en kruidige, maar toch romige smaak. Meer weten over Appenzeller? Ga dan naar ons artikel over Zwitserse kaas.


Zwitserse gehaktstrudel

 

Nodig voor een strudel voor ongeveer 4 personen:

  • 400 gram korstdeeg (of een pak bladerdeeg of filodeeg)
  • 1 savooiekool (of 2 stengels prei)
  • +/- 300 gram worstvlees (of gehakt)
  • +/- 100 gram Appenzeller
  • 1 eidooier
  • eventueel: peper en zout

Korstdeeg voor je gehaktstrudel

  • 250 gram bloem
  • 100 gram boter, koud en in klontjes
  • 1/4 tl. zout
  • 1 eiwit
  • beetje water

 

Appenzeller

Als je zelf het korstdeeg maakt, begin daar dan mee. Meng de bloem, met de boter, het zout en het wit van het ei. De dooier gebruik je later voor op het deeg. Kneed het deeg, met een beetje water, tot een stevige bal en laat die minstens een half uur in een afgesloten bakje of een plastic zakje staan. Dan wordt het deeg elastischer. Zo eenvoudig is het!

De gehaktstrudel maken

 

Verwarm de oven voor op 200 graden.

Breng een pan met water aan de kook en blancheer daarin de bladeren van de savooiekool of van de prei gedurende 1 minuut. Schep ze uit de pan en laat ze even goed uitlekken, in een vergiet bijvoorbeeld

Rol het deeg naar keuze uit tot een lange en brede lap, ongeveer 30 bij 40 cm. Bedek de bodem met de bladeren van jouw groente naar keuze en laat aan de lange zijdes wel nog minstens 1 cm. vrij.

Als je worsten gebruikt: Knijp het worstvlees uit de velletjes en meng het tot een grote, platte bal. Bedek de strudel in het midden over de lengte met het (worst)vlees en laat aan beide zijkanten nog ongeveer 10 cm. vrij. Wanneer je gehakt gebruikt, moet je daar nog wat zout en peper door doen.

 

Zwitserse gehaktstrudel in wording

Schaaf plakken van de Appenzellerkaas en leg die over het worstvlees. Rol de strudel voorzichtig dicht en draai hem om, zodat de naad op de onderkant komt te liggen. Leg de strudel meteen op een bakplaat, die je hebt voorzien van een vel bakpapier (of siliconenfolie).

Meng het eidooier met 1 el. water en kwast het mengsel over de strudel.

Bak de strudel 20 à 25 minuten gaar. Mocht hij nu te snel bruin worden, zet je je oven wat lager.

Serveer eventueel met nog een salade.

Printen

Deze recepten en tips zijn mogelijk ook interessant

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website maakt gebruik van functionele en commerciële cookies. Zonder deze cookies is deze website niet mogelijk en ze helpen u aan een betere gebruikerservaring. Oké Lees meer