Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen
Bladeren door rubriek

Wijn

Riesling; Een veelzijdige druif

Riesling; Een veelzijdige druif - Sauvignon Blanc en Chardonnay ken je vast wel. Maar heb je wel eens een Riesling gedronken? Ook daar heb je heel veel verschillende stijlen en smaken van. Weet je hoe dat komt?

Sauvignon Blanc – Druivensoorten – Wijncursus

Als je op een terrasje een glas witte wijn bestelt, krijg je vaak de vraag: “Sauvignon Blanc of Chardonnay?” Sauvignon Blanc en Chardonnay zijn immers de meest bekende witte wijnen. Maar ze zijn heel verschillend. Vandaag nemen we de Sauvignon Blanc onder de loep.

Het combineren van wijn en spijs

Het combineren van wijn en spijs is leuk! Een glas wijn bij de maaltijd is lekker en gezellig. Maar hoe kies je de wijn die het best past bij jouw gerecht? En, nog belangrijker, welke wijn vind je er zelf het lekkerst bij? Ik geef je een paar tips om je op weg te helpen.

Wijnproeven: hoe proef je wijn?

Wijn drink je voor je plezier. Je kunt je wijntje gewoon ‘wegslobberen’ maar veel leuker is het natuurlijk om hem eens goed te proeven. Om je eigen smaak goed te leren kennen. Want wat vind jij nou precies lekker in een wijn en wat juist niet. Daarvoor kun je het best een beetje oefenen met wijnproeven.

Wat lees je op een wijnetiket? | Online Wijncursus les 9

Heb jij dat ook wel eens, dat je in de winkel voor het wijnschap staat en door de bomen het bos niet meer ziet? Dat je niet weet welke wijn je moet kiezen? Zoveel flessen met elk een ander wijnetiket? Sommige etiketten zijn heel klassiek en andere juist super trendy. Ik ga je helpen om een wijnetiket te ontcijferen.

Paasbrunch, daar hoort een fijne Prosecco bij!

Prosecco is al jarenlang een populaire mousserende wijn die uit Veneto, Italië komt. Hij wordt gemaakt van de druif Glera, ook proseccodruif genoemd. Voor onze paasbrunch kiezen wij een Brut. En een bijzonder mooie!

Versterkte wijn

Versterkte wijn, dat is wijn waar meer alcohol in zit dan in gewone wijn. En dat extra alcohol beetje alcohol is niet zomaar ontstaan. In dit artikel lees je wat er met versterkte wijn bedoeld wordt en hoe het is ontstaan.

Mousserende wijn; Hoe wordt mousserende wijn gemaakt?

Om bubbels in een wijn te krijgen zijn er verschillende methodes. De drie meest voorkomende zijn de Méthode traditionelle, de Méthode Charmat en de Méthode gazéifié. Wat dat inhoudt? Lees meer in dit artikel over Mousserende wijn. Na rode- en witte wijn en rosé presenteren we mousserende wijn in onze online wijncursus.

Graham’s Port; het nummer 1 portmerk van de wereld

Port heb je in veel verschillende soorten en stijlen: van frisse, fruitrijke ruby’s tot heel oude, gerijpte tawny’s. En alle stijlen daar tussenin. Vandaag op de proeftafel vier ports in twee stijlen van het porthuis Graham’s, een van de meest bekende en gelauwerde portproducenten.

Rosé; Hoe wordt rosé gemaakt?

Rosé is er in veel verschillende smaken en kleuren. Van lichtzoet tot beendroog, van bijna wit tot donkerroze. Hoe zijn die verschillende rosé stijlen ontstaan? In dit artikel (een onderdeel van onze online wijncursus) vertellen we je echt alles over het ontstaan van rosé. Oh en rosé hoeft echt niet alleen in de zomer!

Port; Wat is het en welke soorten zijn er?

Port is er in veel soorten: Ruby, Tawny, Vintage, Colheita... Hoe komt het dat ze zo verschillend zijn? En is een port ook echt 10 jaar oud als er '10 years' op het etiket staat? Port wordt gemaakt in de Douro-vallei, in het noorden van Portugal. In dit artikel lees je echt alle basics over port.

Rode wijn; Hoe wordt rode wijn gemaakt?

Een zeer informatief artikel over het maken van rode wijn. In dit deel van de online wijncursus nemen we een kijkje achter de schermen bij de wijnboer en ontdekken alle facetten van het ontstaan van rode wijn. Wist je bijvoorbeeld dat er een verschil bestaat tussen uitlekwijn en perswijn? Je leest het allemaal hier.

Saint Amour, Beaujolais met liefde geschonken

Saint Amour is een Beaujolais. Licht, bijna teder met aroma's van kersenfruit, blauwe besies, pioenrozen en een lichte kruidigheid. Saint Amour van Domaine Lassagne is vol, rond en fluweelzacht. Een verleider en daarmee een ideale wijn voor Valentijnsdag!

Witte wijn; Hoe wordt witte wijn gemaakt?

In les 4 van onze online wijncursus vertellen we je precies hoe witte wijn gemaakt wordt. Je ontdekt feiten over witte wijn die je mogelijk nog helemaal niet wist. Dit artikel over het maken van witte wijn is leerzaam en boeiend om te lezen. Bekijk ook onze andere lessen in deze gratis online wijncursus.

Grüner Veltliner wijn – Oostenrijkse wijn bij winterse gerechten

Grüner Veltliner is een wijn die wordt genoemd naar de druif waarvan hij is gemaakt, de grüner veltliner. Die staat volop aangeplant in Oostenrijk. De meeste Grüner Veltliner wijnen zijn droog en lekker fris met aroma’s en smaken van exotisch fruit, een wit pepertje en een fijne kruidigheid.

Wijnbouw in de wereld

Wijnbouw in de wereld - Er wordt wijn gemaakt van Bordeaux tot Californië, van Canada tot Nieuw-Zeeland, van Chili tot Australië en in nog veel meer landen. Hoe zit die wijnwereld in elkaar? Wijnbouw in de wereld gaan we in les 3 van de online wijncursus bekijken.

De geschiedenis van wijn

Stap in en volg de online wijncursus op Lekker Tafelen. In les 2 van ‘Meer leren over Wijn’ gaan we in vogelvlucht door de geschiedenis van wijn heen. Want we moeten natuurlijk wel even weten waar de basis ligt. Wijn van vroeger tot de wijnen zoals we die nu kennen.