Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen
Groente recepten & inspiratie

Groente

Groente eten is in. Het eten van verse groente is gezond en een uitdaging in de keuken. We hebben het dan natuurlijk niet over het leegschudden van een zak gesneden groente, maar over het echt en smaakvol bereiden van verse groente. Kroppen, knollen en blaadjes zijn de nieuwe uitdaging.

Groenten in de hoofdrol – Peter Bauwens

Het nieuwste boek van Peter Bauwens heet: Groenten in de hoofdrol, voedsel kweken voor de toekomst. Het is een mooi en informatief boek voor iedereen die geïnteresseerd is in het kweken van verse groenten. Ik heb veel moestuinboeken voorbij zien komen, omdat we jarenlang zelf een groentetuin hebben gehad en ik altijd op zoek was naar goede tips. Dit boek onderscheidt zich door de fraaie foto's,…
Lees verder...

De Groentebijbel van Mari Maris

De groentebijbel van Mari Maris De Groentebijbel, van aardappelpuree tot zuringsouffle, geschreven door Mari Maris. Hoe zeg je?? Mari Maris, maar eigenlijk heet ze Maris Hakkenberg -Van Gaasbeek, maar dat is zó lang om te onthouden, dus dat mag iedereen meteen weer vergeten. Maris is in 1974 in Amsterdam geboren, maar woont nu sinds een aantal…

Hoe “cool”, een diner in een moestuin op een dak in de stad…

Hoe "cool", een diner in een moestuin op een dak in de stad... - Journalisten en food bloggers zijn uitgenodigd om op vrijdag 28 juni a.s. het eerste diner op de Dakmoestuin van het gebouw Schieblock in Rotterdam bij te wonen. De uitnodiging hiertoe bereikte ons via de organisatie  Cool green events.  Cool green events organiseert culinaire…

De 10 lekkerste groenten om te grillen

Natuurlijk krijgen we nog een heerlijke zomer, tenminste als de weermannen en weervrouwen de juiste voorspellingen doen. En dat betekent dat er nog heel wat barbecueplezier op komst is. Lekker Tafelen zet de 10 lekkerste groenten om te grillen op een rij.
Lees verder...

Spinazie

Vers is lekker, laat die drap uit een pakje maar zitten. Verse spinazie is heerlijk om te zien, makkelijk en leuk om te bereiden en lekker om te eten. Vers gekookte spinazie straalt versheid uit en bovendien laat het zien dat je een beetje moeite gedaan hebt om iets op tafel te zetten. Natuurlijk kun je dat niet in je voorraadkast zetten, het is…

Andijvie; ongekend veel mogelijkheden

Andijvie is als sinds jaar en dag één van de populairste bladgroenten die verkrijgbaar is. Er bestaan twee soorten andijvie: de krulandijvie en gewone andijvie. Beide soorten worden zowel verbouwd in kassen als in de volle grond. Andijvie heeft een sterke, frisse, pittige smaak met een heel licht bittertje op de achtergrond en kun je rauw (als…

Je groeit als kool, zo gezond is dat.

Kolen leveren een belangrijke bijdrage aan onze dagelijkse voedingsstoffenbehoefte. Groene, rode en witte maar vooral spruitjes zijn rijk aan voedingsvezels. Spruiten en groene kool zijn bovendien ook een goede bron van kalium. Kalium is een regulator van de vochtbalans in ons lichaam. Groene groenten zoals groene kool zijn ook een alternatieve calciumbron. Calcium is dan weer opbouwend voor onze…
Lees verder...

De 5 voordelen van zelf verse groenten snijden

De afdeling gesneden groenten lijkt de afdeling ongesneden groenten te gaan overtreffen. Waarom? We vroegen het onze lezers. De uitslag: 47% snijdt liever zelf 39% gebruikt beide varianten 14% vindt het gebruik van gesneden groenten erg handig. Daarnaast gaven diverse lezers hun reactie op dit vraagstuk. Bekijk hier hun reacties.…

Dutch Specials; Nederlandse telers hebben zóveel meer te bieden

Ken je de Dutch Specials al? Een introductie van het voorlichtingsbureau voor Groenten en Fruit, maar veel belangrijker nog, een prachtige product van een Hollandse teler en een geweldig product voor de Hollandse hobbykok! Nederlandse telers hebben zóveel meer te bieden dan de groenten die u kent van de supermarkt!  Het zijn de ‘Dutch Specials’.…

Gesneden groenten gemak of zelf verse groenten snijden?

In de afgelopen jaren is het aanbod aan panklaar gesneden groenten enorm toegenomen. Zo'n 15 jaar geleden kon je bij de groenteman of in de supermarkt kiezen uit zo'n 50 producten. Wanneer je nu een willekeurige supermarkt binnenloopt wordt je overbluft door het enorme assortiment panklaar gesneden groenten. Daarnaast valt op dat het pure product soms niet eens meer te koop is. Neem…
Lees verder...

7 tips om je kind meer groente te laten eten.

Jonge kinderen eten meer groente als je ze meer groente aanbiedt, blijkt uit onderzoek. Groente bevat weinig calorieën, maar levert wel vitamines en mineralen. Groente is daarom belangrijk voor kinderen om gezond op te groeien. Hoe zorg jij ervoor dat je kind voldoende groente binnenkrijgt? 7 bruikbare tips:

Tuinkers, smaak van het seizoen

Heb jij wel eens tuinkers op je boodschappenlijstje gezet? Zou kunnen als je misschien een keer een recept gevonden hebt waarin tuinkers gebruikt wordt. Maar niemand zet eigenlijk de tuinkers zo op z'n boodschappenbriefje. Toch zo'n bakje in de koelkast een aanrader. Je kunt er heerlijk mee garneren maar ook gebruiken op een broodje, in de sla of…

Rabarber, draadjesmoes, ontzuren met kalk en meer

Kijk rond op de markt, loop een willekeurige groentenspeciaalzaak binnen in april en je vindt rabarber. Natuurlijk, want dit is één van de vroegste groenten producten van het voorjaar. Lekker want rabarber zet je graag op tafel. Het is gezond, lekker en de vele culinaire mogelijkheden maken dit tot een pracht product. Even een aantal rabarberfeiten op een rij: Vroege rarbarber is wat zuurder.…
Lees verder...

Bladgroenten op verschillende manieren bereiden

Natuurlijk kun je bladgroenten gewoon koken, maar er is echt meer mogelijk. De tips rond het bereiden van bladgroenten vind je hier. Uiteraard staat smaak voorop! Koken Een pan met water opzetten. Dat is waar het meestal mee begint. Er zijn verschillende mogelijkheden en iedereen kiest zijn of haar eigen optie. Bladgroenten al direct in het…

Paksoi

Paksoi komt oorspronkelijk uit Azië. Tegenwoordig wordt deze exotische groente echter het gehele jaar door in Holland geteeld en ligt daardoor ook het hele jaar door in de winkels. Toch staat het niet wekelijks op je menu. Paksoi hoort zeer zeker niet in de groenten top 10. Komt dat doordat je er onbekend mee bent? Of zijn er andere oorzaken? In…

Deze website maakt gebruik van functionele en commerciële cookies. Zonder deze cookies is deze website niet mogelijk en ze helpen u aan een betere gebruikerservaring. Oké Lees meer