Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen
Hardfruit recepten & inspiratie

Hardfruit

Appeltaart met noten en winterse kruiden

Appeltaart met noten en winterse kruiden - Appeltaart, wie is er niet groot mee geworden, wereldwijd bestaan er vast honderden verschillende recepten. Iedere dochter heeft vast van haar moeder of oma wel een recept meegekregen, en ieder recept is net weer anders. Na veel uitproberen ben ik uiteindelijk uitgekomen op onderstaand recept, heerlijk…

Souffle met appels

Soufflé met vers geplukte appels Ik kwam op het idee om mijn oude recept voor een soufflé met appels weer eens uit kast te halen door de appelukdag. De Landelijke Appelplukdag viel dit jaar op zaterdag 28 september. Iedereen kon zelf appels komen plukken voor een bedrag van 1 euro per kilo. Leuk om te doen en zo vers heb je zelden in huis!…

Appels plukken; feest voor jong en oud

Appels plukken; feest voor jong en oud Het begint een traditie te worden. Lekker Tafelen plukt appels tijdens de Landelijke appelplukdag. Ook dit jaar gingen we op pad voor een culinair avontuur in de appelboomgaard. Gewoon omdat het echt leuk is om te doen. Zoals we in de titel al zeggen; het is een feest voor jong en oud! De vele foto's die geschoten worden tijdens de landelijke appelplukdagen…
Lees verder...

Eigengemaakte appelchutney, leuk om cadeau te geven

Eigengemaakte appelchutney, leuk om cadeau te geven Appelchutney maken is niet veel werk. Het is leuk om te doen en je hebt met dit recept meteen voldoende om er twee potjes mee te kunnen vullen.  Daarmee heb je dus een potje eigengemaakte appelchutney om cadeau te geven aan iemand anders. Zo geef je een origineel cadeau waarmee je goed voor de…

Wilde gans met een vulling van appels en kastanjes

 Wilde gans met een vulling van appels en kastanjes "Wild" is de verzamelnaam voor dieren die in de vrije natuur leven. Zij zoeken zelf hun voedsel en moeten daarvoor (hard) werken. Daarom is het vlees van wild doorgaans mager, bevat meer proteïnen en heeft een meer aromatische smaak dan het vlees van de tamme soortgenoten. Er zijn heel veel wilde ganzen in Nederland. Te veel! In het…
Lees verder...

Fruitige appelcake uit Mega Vega / Sam Stern

Het volgende recept komt uit het kookboek Mega Vega van Sam Stern. Er lagen nog genoeg vers geplukte appels in de schuur, van De Olmenhorst in Lisserbroek, dus die kon ik mooi gebruiken voor deze lekkere appelcake. Gezellig met het hele gezin thuis, een heerlijk kopje thee van Wissotzky erbij en smullen maar. Zoals Sam zelf zegt: 'Sappig, fruitig…

Landelijke appelplukdag succesvol, maar waar was jij?

Landelijke appelplukdag succesvol, maar waar was jij? - Zaterdag 28 september 2013. De landelijke appelplukdag wordt overal aangekondigd met grote borden in de polder en langs de Nederlandse wegen. Door middel van krantenkoppen en mededelingen op de radio is er van alles aan gedaan om de Nederlanders op te roepen massaal appels te gaan plukken.…

Peer in chocoladesaus

Rijpe, zachte peren op de fruitschaal die binnen een dag of twee écht op moeten zijn? Dat betekent een feesttoetje bij ons thuis. Peer schillen en snijden, chocolade smelten - en eten maar. Zo gedaan, dus ook geschikt voor op een doordeweekse dag. En het hoeft niet altijd alleen maar supergezond te zijn, toch?! Peer en chocolade is een fantastisch…

Appel crumble 43

Appel crumble. Appel doet het perfect in een crumble. De blokjes blijven mooi in vorm, het vruchtvlees is lekker zoet en het verliest wat sap, wat de structuur van het fruitlaagje supersmakelijk maakt. In combinatie met dat heerlijk knapperige korstje... Maar hoe lekker een eenvoudige appel crumble ook kan zijn, soms wil ik er nog iets bij. Ik…

Appel en cranberry’s

Verwarm de oven voor op 175 graden. Schil 4 stevige appelen, halveer ze en snijd de klokhuizen er uit. Wrijf de appel rondom in met een halve citroen en leg ze in een ovenschaal. Doe een bodempje water in de ovenschaal en leg in de holte van elke appelhelft en een klontje boter. Laat de appels in 20 minuten garen in de voorverwarmde oven. Zet 200 gram cranberry's op met een beetje water. Sluit de…
Lees verder...

Romige zuurkoolgratin met appel en spek

Zuurkool kan het hele jaar. Je kunt er zo heerlijk mee variëren. Deze zeer romige variant dankt zijn frisheid aan de appel en krijgt pit door de spekblokjes en de kaas. Dat is echt een feestschotel met een basic ingrediënt.

Appel crumble

Appels kun je op zoveel manieren inzetten. Maar bij het woord crumble loopt mij het water al in de mond. Zo'n heerlijk knapperig korstje bovenop het sappige fruit. Absoluut mijn favoriet en het is zo simpel en snel te maken dat het regelmatig bij de koffie geserveerd mag worden.

Deze website maakt gebruik van functionele en commerciële cookies. Zonder deze cookies is deze website niet mogelijk en ze helpen u aan een betere gebruikerservaring. Oké Lees meer