Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen
Hollands recepten & inspiratie

Hollands

Haring eten: wat je moet snappen over haring happen

Haring eten; wat je moet snappen over haring happen - Hollandse Nieuwe. We zijn natuurlijk helemaal in de ban van onze eigen Hollandse Nieuwe Haring. Maar hoe eigen is die haring eigenlijk? Vandaag willen we je graag meenemen in de vele verschillende eetgewoonten. Per regio verschilt het namelijk behoorlijk hoe we die haring eten. De één zweert bij…

Amsterdamse koggetjes of te wel nougatines

Amsterdamse koggetjes of te wel nougatines Deze koekjes zijn beter bekend onder de naam nougatines. In 1934 werd in Amsterdam een wedstrijd uitgeroepen om een nieuw lokaal koekje te ontwikkelen, en de winnaar werd je raadt het al "het koggetje". Hierop volgde een strijd tussen 2 ondernemersverenigingen, de neutrale en de rooms katholieke banketbakkers vereniging. De winnaar van de wedstrijd was…
Lees verder...

De Katwijkse knip ook wel bekend als Jan Hagel

De Katwijkse knip ook wel bekend als Jan Hagel Dit zoete krokante koekje is in Katwijk nog steeds bekend onder de naam Katwijkse knip terwijl in overige delen van het land gesproken wordt over Jan Hagel. Een goed gebakken "knip" blijft langer dan andere koekjes vers en krokant in een goed afgesloten blik of een metalen doos. In een zeedorp als…

Zwolse blauwvingers, een lekker koekje met een mooi verhaal

Zwolse blauwvingers, een lekker koekje met een mooi verhaal Dit is zo'n typisch oud Hollands koekje met een prachtige geschiedenis, alleen al het verhaal over het ontstaan van deze naam maakt dit koekje speciaal. Het ontstaan van de naam; Een vete die al sinds de middeleeuwen bestaat tussen de stad Kampen en de stad Zwolle zou de grondslag zijn…

Hollandse zuurkoolstamppot met spek

Zuurkoolstamppot. In herfst en winter gaat er niets boven een oer Hollandse stamppot met rookworst en spek. Daar komt Nederland 's avonds graag weer voor thuis. 1 kilo kruimige aardappelen (eigenheimer of doré zijn hiervoor prima aardappelsoorten) 500 gram zuurkool (vatverse) 300 gram magere spekblokjes 4 deciliter water 1 theelepel zout 25 gram boter of margarine eventueel…
Lees verder...

Gezellig mosselen eten

Gezellig mosselen eten Gezellig mosselen eten, dat is de associatie die wij Nederlanders met mosselen hebben. We eten de mosselen graag gezellig met vrienden of met de hele familie, met zijn allen rond een grote pan geschaard. Stokbroodje erbij of patat, misschien wat sausjes en dan gezellig kletsen en smullen. Ook vinden we het héél gezellig om…

Kip slavinken met bacon en met Goudse kaas vulling

Kip slavinken met bacon en met Goudse kaas vulling. Nee het is géén kip cordon bleu want die zijn niet opgerold en zijn gevuld met ham en smakeloze kaas. Dit lijkt op een slavink of rundervink, maar dan met een vulling. Maakt verder niet uit, makkelijk en erg lekker! 4 kipfilets 4 plakken bacon 100 gr extra belegen goudse kaas ½ t…

Deze website maakt gebruik van functionele en commerciële cookies. Zonder deze cookies is deze website niet mogelijk en ze helpen u aan een betere gebruikerservaring. Oké Lees meer