Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen
Knolgroenten recepten & inspiratie

Knolgroenten

Risotto met kabeljauw en schorseneren

Deze risotto met gegrilde schorseneren, kabeljauw en een heerlijke vissaus is een gerecht dat niet misstaat in een goed restaurant. Dankzij de duidelijke uitleg kan jij dit heerlijke gerecht ook maken!

Kruidige wortelsoep – voor de koude winterdag

Kruidige wortelsoep - voor de koude winterdag - Dit is nu echt een soep voor koude winterdagen, heerlijk kruidig en vol met groenten en vezels dus ook nog eens super gezond en met zelf gemaakte croutons erbij een volwaardige maaltijd. Een paar jaar terug kookte ik geregeld voor grote groepen, dit waren meestal vegetariërs. We haalden dan de groenten uit eigen tuin, meestal pas op de dag dat we…
Lees verder...

Schorseneren maak je zo

Schorseneren: herontdek deze vergeten groente Schorseneren zijn een beetje een spannende groente. Ze zien er indrukwekkend, misschien zelfs wel weerzinwekkend uit: lange zwarte stengels, soms met wat harige uitgroeisels. Tóch zou ik je willen uitnodigen deze groente een keer te proberen. Onder als dat zwarts zit een prachtige witte stengel, die er…

Frittata met wintergroenten

Frittata met wintergroenten - De frittata is dan misschien wel uit armoede ontstaan, deze frittata laat je zien dat het lang geen armoede meer is. Wel het ideale gerecht om restjes op te maken, en zo ook je restjes pompoen, pastinaak en andere wintergroenten. De vleesvrije frittata is bovendien nog steeds een voordelig gerecht voor het einde van de…

Geraspte pastinaak en wortel met kerrieroom

Geraspte pastinaak en wortel met kerrieroom - Nog steeds is de pastinaak niet algemeen verkrijgbaar in de winkel. In ieder geval niet net zoals bijvoorbeeld wortelen. Terwijl het zo’n veelzijdige en lekker pittige groente is. In het onderstaande recept wordt pastinaak samen met een wortel geraspt en even gestoofd. Door de toevoeging van kerrieroom…

Herfstige wortelsoep; Potage Crécy

Potage Crécy is een hersftige wortelsoep uit Ile de France. Snel gemaakt en geschikt voor restverwerking in het kader van een No waste dag. Bij de lunch of als tussendoortje.  Een koel glas witte Mâcon erbij. Potage Crécy; Herfstige wortelsoep 500 gram winterwortel in grote stukken 3  grote aardappels in blokjes 1 l  runder- kippen- of  groentebouillon (eventueel van een blokje) twee…
Lees verder...

Vegetarische aardappelschotel

Vegetarische aardappelschotel Koop gewoon een zak (ongeschilde) aardappelen en je kunt veel variëren. Bovendien is een zak aardappelen veel goedkoper dan de zogenaamde panklare gemaksproducten zoals voorgesneden frietjes, schijfjes aardappel, etcetera. Je kunt aardappelschijfjes of -blokjes makkelijk zelf maken. Schillen, wassen en in stukjes…

Ode aan de wortelsoep

Ode aan de wortel(soep) - De wortel wordt vaak gebruikt voor winterse soepen, lekker bijvoorbeeld in een echt Hollandse erwtensoep. Deze veelzijdige groente is in de zomer ook heerlijk om te eten als smeuïge soep of door een salade. Wortels bevatten veel bètacaroteen. Bètacaroteen wordt in ons lichaam gebruikt als antioxidant. Dit helpt je…

Zoete aardappelsoep met arganolie

Zoete aardappelsoep met arganolie Voor deze soep mag je me bij wijze van spreken wakker maken. Het recept is van Merijn Tol en Nadia Zerouali en staat in hun kookboek Arabia  - en dat vertelt je meteen in welke richting je de smaak moet zoeken. Het is geen Hollands- of Europees smakend soepje; het smaakt anders. Echt voor mensen die wel eens een uitstapje willen maken naar de buitenlandse keukens…
Lees verder...

Romige zoete aardappelsoep

Romige zoete aardappelsoep Voor ik over het recept voor deze verrukkelijke, romige zoete aardappelsoep begin eerst het volgende:  Over de bataat oftewel de zoete aardappel hebben we al een informatief artikel op Lekker Tafelen. Misschien wil je het nog even lezen: “Gaat de bataat ook de Nederlandse keuken veroveren”. In Nederland kan je de…

Zuurkoolschotel met pastinaakpuree

Deze Zuurkoolschotel met pastinaakpuree is afkomstig uit het Ebook "Kruidje roer mij" van Larisse van der Haar-Buijze. Dit boek staat boordevol informatie en recepten met verse kruiden en specerijen. De kruidnagel en de pastinaak zijn in deze ovenschotel bijzondere smaakmakers. Je kunt de schotel uiteraard ook maken met aardappelpuree.…

Dronken worteltjes

Dronken worteltjes - Dronken worteltjes maak je ongeveer op de zelfde wijze als geglaceerde wortels; heel eenvoudig dus. Alleen gebruik je nu tequila in plaats van water om de worteltjes dronken te voeren. Je kunt hier eigenlijk alle wortelsoorten voor gebruiken, dus bospeen, waspeen of winterwortel. Ik koos deze keer voor bospeen, want in de zomer is het wel zo lekker om de verse Hollandse…
Lees verder...

Schelvisfilet met wijnsaus en een aardappel/worteltaartje

Heb jij wel eens schelvis  gegeten? Het is heerlijk en heel makkelijk klaar te maken. Maak er een lekker aardappel-worteltaartje bij. Ziet er geweldig uit en het is o zo simpel. Ook jij bent vanavond een keukenprinses als je deze overheerlijke schelvis op tafel zet! Voor de vis: 1 schelvisfilet per persoon beetje bloem zout peper…

Pittige bataat partjes uit de oven

Pittige bataat - of zoete aardappel - partjes uit de oven zijn heel eenvoudig te realiseren en smaken heerlijk bij een stukje vlees of vis. Mét recept van een lekkere bijpassende gezonde yoghurt dip.

De lekkere sfeer van November

Kijk, voel en proef de sfeer van de herfst in November. Wat een mooie tijd kan de herfst toch zijn. Het is weer vroeg donker, alle reden om wat kaarsjes aan te steken, de gordijnen dicht te trekken en je terug te trekken in de knusse sfeer van de avond. Overdag ga je naar buiten om heerlijk uit te waaien en 's avonds geniet je van de warmte en de sfeer binnen. Lekker leven, daar hoort lekker…
Lees verder...

Deze website maakt gebruik van functionele en commerciële cookies. Zonder deze cookies is deze website niet mogelijk en ze helpen u aan een betere gebruikerservaring. Oké Lees meer