Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen
Kruiden recepten recepten & inspiratie

Kruiden recepten

Zelf verse kruidenthee kweken in de vensterbank

Zelf verse kruidenthee kweken in de vensterbank - Met een dampende kop thee kruip ik lekker op de bank en geniet van een heerlijke kop verse kruidenthee. Vier weken geleden was de start van dit genietmomentje, toen de postbode aanbelde en mij een pakketje van Kaldi koffie & thee overhandigde. In het pakket trof ik 2 rags aan (dit zijn de…

Fruitdessert: Verse ananas braden

We beginnen met sorry zeggen, maar we zijn levensgenieters. We houden van vers fruit, maar in dit gerechtje worden de gezonde eigenschappen een "beetje" genegeerd. We hebben het over een (droom)dessert met vers fruit, maar ook veel suiker en boter. Gebraden ananas.
Lees verder...

Marineren voegt iets toe

Marineren is het op smaak brengen van een product. Ja, dat kennen we toch allemaal. Gemarineerde speklappen enzo. Klopt, zo doet je slager dat. Maar marineer je ook wel eens zelf? Nee, dat is bewerkelijk, moet je niet doen! Nou, misschien kunnen wij je het tegendeel bewijzen. Eigenlijk is marineren het product aanpassen aan je eigen smaak.…

Spaanse tortilla met groene kruiden

Spaanse tortilla met groene kruiden Het ‘Spaanse’ in de titel is om duidelijk te maken dat ik het deze keer niet over de Mexicaanse tortilla heb. De twee hebben namelijk niets met elkaar gemeen, behalve dan dat woord tortilla is afgeleid van het Latijnse torte en ‘ronde taart’ betekent. In Spanje is een tortilla een omelet en de aardappelomelet…

Kruidige wijnzuurkool- zelf maken

Kruidige wijnzuurkool- zelf maken Zuurkool wordt beschouwd als een echte wintergroente. Het wordt gemaakt van witte kool. Witte kool doet het goed op de Noord-Hollandse akkers. Op de lichte, goed watervasthoudende kleigrond kan de kool acht maanden langzaam maar zeker doorgroeien en een gewicht van soms meer dan acht kilo bereiken. De lucht is in Noord-Holland altijd in beweging en voert zeelucht…
Lees verder...

Kruidenolie en -azijn van Mari Maris

Kruidenolie en -azijn van Mari Maris Dit recept om zelf je eigen kruidenolie en/of -azijn te maken, komt uit de Groentebijbel van Mari Maris. Heel handig om restjes, nog goede en verse kruiden te verwerken. In mijn tuin overleven de rozemarijn, tijm en laurier bijvoorbeeld, heel vaak de vrieskou niet. En ingemaakt in olie of azijn, kunnen we er de…

Spiezen van hertenrugfilet

Spiezen van hertenrugfilet Sommige mensen vinden het zielig om hert te eten. Ik zie tenminste wel eens van die reacties onder recepten met hertenvlees. Toegegeven, herten hebben een hoge "aaibaarheidsfactor", het zijn prachtige dieren en de associatie met "Bambi" is gauw gemaakt. Zie je Bambi eenmaal voor je, met die mooie reebruine ogen, dan…

Eendenborstfilet met rozemarijn, tijm en paddenstoelen

Eendenborstfilet met rozemarijn, tijm en paddenstoelen Eendenborst is een steeds populairder wordend stukje vlees. Het wordt op verschillende manieren bereid; je kunt het vlees bijvoorbeeld bakken, pocheren of stoven. Daarnaast is er gerookte eendenborstfilet in de handel. Eend klaarmaken is net zo gemakkelijk als kip bereiden, vooral als het om eendenfilet gaat! Het vet van de eend kan je…
Lees verder...

Hertenrack met een korst van knoflook, rozemarijn en mosterd

Hertenrack met een korst van knoflook, rozemarijn en mosterdHertenvlees wordt meer en meer verkocht.  Het damhert en het edelhert worden het meest gegeten. Hert is vooral populair tijdens de feestdagen, maar een andere goede reden om hertenvlees te kopen, is omdat het gezond en mager vlees is. Hertenvlees heeft een donkerrode kleur en bevat veel

Zelf grissini met verse kruiden bakken

Zelf grissini met verse kruiden bakken Deze grissini zijn heerlijk voor bij je zelfgemaakte soep! Of zomaar, bij een glaasje wijn, Draai de stengels een beetje voor je ze neerlegt op de bakplaat, dan zien ze er zo authentiek en home made mogelijk uit. Een beetje stoer dus. Ze zijn echt lekker en helemaal niet moeilijk te maken. De kids zullen het…

Courgettesoep met koriander en feta

Courgettesoep met koriander en feta - Courgette smaakt eigenlijk een beetje naar....niks. Een ideale groente dus om te verwerken in allerlei gerechten waarin de smaak door andere ingrediënten wordt bepaald. In deze soep wordt de smaak van koriander gedragen door de courgette. De courgette maakt de soep zacht en romig, de koriander geeft er pit aan en de feta - en tomaatblokjes geven de finishing…
Lees verder...

Salade van watermeloen, feta en munt

Salade van watermeloen, feta en munt Watermeloen, feta en munt vormen wat mij betreft een soort heilige drie-eenheid. Smaken die perfect samen gaan, dus.  Toen ik voor het eerst een recept tegenkwam met deze ingrediënten bijeen dacht ik direct: “Waarom heb ik dit niet eerder zelf verzonnen?!” Hoe is het mogelijk dat ik er nu pas achter kom; deze…

Aubergine kaviaar

Aubergine kaviaar Aubergine kaviaar -ik vind het een prachtige naam- is eigenlijk puree van aubergine. Je maakt het door aubergine te garen in de oven tot het vruchtvlees zacht is en tot  pulp geprakt kan worden. Uiteraard komen er ook nog lekkere verse kruiden aan het proces te pas.  “Kaviaar” verwijst naar de pitjes in het vruchtvlees van de…

Deze website maakt gebruik van functionele en commerciële cookies. Zonder deze cookies is deze website niet mogelijk en ze helpen u aan een betere gebruikerservaring. Oké Lees meer