Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen
Bladeren door tag

Kruiden recepten

Huisgemaakte verse pesto; klassiek recept + variaties

Zelf pesto maken is eenvoudiger dan je denkt. Met een mixer ben je zelfs in vijf minuten klaar. Maar ook met de vijzel, duurt het niet veel langer. En de smaak is zoveel lekkerder dan wanneer je een potje met pesto koopt, niet te vergelijken!

Zelf verse kruidenthee kweken in de vensterbank

Zelf verse kruidenthee kweken in de vensterbank - Met een dampende kop thee kruip ik lekker op de bank en geniet van een heerlijke kop verse kruidenthee. Vier weken geleden was de start van dit genietmomentje, toen de postbode aanbelde en mij een pakketje van Kaldi koffie & thee overhandigde. In het pakket trof ik 2 rags aan (dit zijn de zakken waar uiteindelijk de kruiden in gekweekt gaan…
Lees verder...

Paling in ‘t groen

St. Marie, een oud vissersplaatsje in het mooie Vlaanderen. Dat is de plaats waar tot op de dag van vandaag de rivierpaling een hoofdrol speelt in het dagelijkse leven. Daar werd de rivierpaling gevangen en daar wordt deze nog steeds verwerkt. Als je in het hart van het dorp stopt zie en proef je bijna die sfeer nog. Daarom vandaag wat meer over…

Fruitdessert: Verse ananas braden

We beginnen met sorry zeggen, maar we zijn levensgenieters. We houden van vers fruit, maar in dit gerechtje worden de gezonde eigenschappen een "beetje" genegeerd. We hebben het over een (droom)dessert met vers fruit, maar ook veel suiker en boter. Gebraden ananas.

Kippetje met verse kruiden uit de oven

Lekker struinen op de markt, dat is één van mijn hobby's. Niet is mooier als daar je verse ingrediënten bij elkaar te sprokkelen. Regelmatig breng ik dan ook een bezoekje aan de poelier. Lekker hoor, een vers kippetje in een grote papieren zak, dat vraagt om een lekker gerecht. Kippetje uit de oven 1 scharrelkip 1 à 1 1/2 kilo zout en zwarte peper uit de molen 3 handen vol verse…
Lees verder...

Marineren voegt iets toe

Marineren is het op smaak brengen van een product. Ja, dat kennen we toch allemaal. Gemarineerde speklappen enzo. Klopt, zo doet je slager dat. Maar marineer je ook wel eens zelf? Nee, dat is bewerkelijk, moet je niet doen! Nou, misschien kunnen wij je het tegendeel bewijzen. Eigenlijk is marineren het product aanpassen aan je eigen smaak.…

Spaanse tortilla met groene kruiden

Spaanse tortilla met groene kruiden Het ‘Spaanse’ in de titel is om duidelijk te maken dat ik het deze keer niet over de Mexicaanse tortilla heb. De twee hebben namelijk niets met elkaar gemeen, behalve dan dat woord tortilla is afgeleid van het Latijnse torte en ‘ronde taart’ betekent. In Spanje is een tortilla een omelet en de aardappelomelet…

Kruidige wijnzuurkool- zelf maken

Kruidige wijnzuurkool- zelf maken Zuurkool wordt beschouwd als een echte wintergroente. Het wordt gemaakt van witte kool. Witte kool doet het goed op de Noord-Hollandse akkers. Op de lichte, goed watervasthoudende kleigrond kan de kool acht maanden langzaam maar zeker doorgroeien en een gewicht van soms meer dan acht kilo bereiken. De lucht is in Noord-Holland altijd in beweging en voert zeelucht…
Lees verder...

Kruidenolie en -azijn van Mari Maris

Kruidenolie en -azijn van Mari Maris Dit recept om zelf je eigen kruidenolie en/of -azijn te maken, komt uit de Groentebijbel van Mari Maris. Heel handig om restjes, nog goede en verse kruiden te verwerken. In mijn tuin overleven de rozemarijn, tijm en laurier bijvoorbeeld, heel vaak de vrieskou niet. En ingemaakt in olie of azijn, kunnen we er de…

Spiezen van hertenrugfilet

Spiezen van hertenrugfilet Sommige mensen vinden het zielig om hert te eten. Ik zie tenminste wel eens van die reacties onder recepten met hertenvlees. Toegegeven, herten hebben een hoge "aaibaarheidsfactor", het zijn prachtige dieren en de associatie met "Bambi" is gauw gemaakt. Zie je Bambi eenmaal voor je, met die mooie reebruine ogen, dan…

Eendenborstfilet met rozemarijn, tijm en paddenstoelen

Eendenborstfilet met rozemarijn, tijm en paddenstoelen Eendenborst is een steeds populairder wordend stukje vlees. Het wordt op verschillende manieren bereid; je kunt het vlees bijvoorbeeld bakken, pocheren of stoven. Daarnaast is er gerookte eendenborstfilet in de handel. Eend klaarmaken is net zo gemakkelijk als kip bereiden, vooral als het om eendenfilet gaat! Het vet van de eend kan je…
Lees verder...

Hertenrack met een korst van knoflook, rozemarijn en mosterd

Hertenrack met een korst van knoflook, rozemarijn en mosterdHertenvlees wordt meer en meer verkocht.  Het damhert en het edelhert worden het meest gegeten. Hert is vooral populair tijdens de feestdagen, maar een andere goede reden om hertenvlees te kopen, is omdat het gezond en mager vlees is. Hertenvlees heeft een donkerrode kleur en bevat veel

Zelf grissini met verse kruiden bakken

Zelf grissini met verse kruiden bakken Deze grissini zijn heerlijk voor bij je zelfgemaakte soep! Of zomaar, bij een glaasje wijn, Draai de stengels een beetje voor je ze neerlegt op de bakplaat, dan zien ze er zo authentiek en home made mogelijk uit. Een beetje stoer dus. Ze zijn echt lekker en helemaal niet moeilijk te maken. De kids zullen het…

Courgettesoep met koriander en feta

Courgettesoep met koriander en feta - Courgette smaakt eigenlijk een beetje naar....niks. Een ideale groente dus om te verwerken in allerlei gerechten waarin de smaak door andere ingrediënten wordt bepaald. In deze soep wordt de smaak van koriander gedragen door de courgette. De courgette maakt de soep zacht en romig, de koriander geeft er pit aan en de feta - en tomaatblokjes geven de finishing…
Lees verder...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More