Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen
Molen recepten & inspiratie

Molen

Kokos chapati’s, platbrood uit Afrika

Kokos chapati’s, platbrood uit Afrika Onze Xandra bakt haar broden bruin. Zij is flink op weg om een echte broodspecialiste te worden. Ik ben allesbehalve een broodspecialiste, maar ik vind het wel leuk om platbroden te bakken. Wat zijn platbroden? Nou het woord zegt het al, platte broden. Broodachtige baksels die er soms bijna als pannenkoeken…

A piece of CAKE – Zo simpel bak je een perfecte cake

Oftewel …het bakken van een lekkere cake is een fluitje van een cent. Mits je de volgende regels in acht neemt: Zet alle benodigdheden alvast klaar, de spullen moeten op kamertemperatuur zijn, dus ook de mengbakken en bakvorm. Het deeg moet luchtig zijn, dus blijf niet te lang doorroeren. Zet de oven niet te hoog, want dan komt er, te…

Lekker knapperig gebakken speltdesem-speltbrood

Lekker knapperig gebakken speltdesem-speltbrood - Ook heel erg lekker dit knapperige speltdesem-speltbrood. En wanneer je het, in boterhammen gesneden, in de vriezer bewaard, dan kun je dagenlang van dit heerlijke, verse brood genieten. Ik had nog niet eerder van speltbloem een desem gemaakt, maar dat blijkt dus prima te gaan. Iemand in de plaatselijke natuurvoedingswinkel vertelde mij dat ze…
Lees verder...

Hou het simpel: Tomatensalade

Waarom altijd zo ingewikkeld doen? Een verse tomatensalade heb je echt zo op tafel staan. Daar hoef je geen karretje boodschappen voor te halen, met een beetje geluk heb je het allemaal al in huis. Hoewel je wel gasten kunt verwachten, dus misschien toch even naar.....

Gegrilde zalm met rucola

Bij een mooi stuk zalm heb je maar heel weinig nodig. Dit eenvoudige recept is voldoende om heerlijk te genieten. Doe er focaccia en een koel glas witte wijn bij en je proeft de zomer.

Plat brood van durum-bloem met sesamzaadjes

Plat brood van durum-bloem met sesamzaadjes - Echt een bijzonder lekker, luchtig brood en heel makkelijk te maken. De smaak is verrassend anders door het gebruik van durum-bloem. Dit recept is zeker een blijvertje! Snij of breek het brood in kleine stukken en zet het in combinatie met allerlei soorten kaas, vlees, vis, enz. op tafel. En iedereen kan zelf kiezen. Smikkelen maar….. Ingrediënten:…
Lees verder...

Sheperd’s pie met paprika en courgette

Dit is de (mijn) alternatieve Sheperd’s pie, maar dan wel voor de mensen die van lekker houden en een beetje van de zon natuurlijk. Hij is beslist niet klassiek zoals de Engelse want als je weinig trek hebt is die veel te machtig. Ik heb wat lopen experimenteren met de courgette’s die op moesten en daar is deze ovenschotel uit ontstaan. Ik moet…

Gegratineerde kabeljauwfilet met kruiden-kaaskorst

Kabeljauw is door het productschap vis verkozen tot vis van de maand `november`. Ik kon derhalve niet achterblijven door daar iets mee te doen dus zo is dit heerlijke gerecht ontstaan. Vis is natuurlijk hartstikke lekker en gezond, alles wat uit zee komt is lekker en gezond. Elke vrijdag haal of krijg ik wel spartelverse vis en maak daar dan wat…

Heerlijke pittig-romige Aziatische rundercurryschotel

Een heerlijke pittig romige curry van mals rundvlees barstensvol smaken. Leuk om eens te maken want hier kan een heel gezin van smullen. Niet te moeilijk éénpansgerecht uit de wok, het duurt even het stoven, maar dan heb je ook wat. Met heerlijke malse sucadelapjes kun je heel veel meer doen dan alleen Hachee of ‘draadjesvlees’ stoven. Mogelijkheden te over om toe te passen en er lekker mee te…
Lees verder...

Luxe, macaroni ovenschotel met 3 kazen

Ik heb net deze ovenschotel weer eens gemaakt, een traktatie, en kan er de de hele week van nemen! Wil je echt eens scoren dan is dit het blijvertje. Super de luxe macaronischotel met 3 soorten kaas en rijkelijk gevuld met gehakt/tomaten/chorizo vulling en kaassaus. Als het wat kouder wordt, zoals herfst en winter uitermate voedzaam. Wel wat…

Heerlijke herfst kip-champignon-groentetaart (British Pie)

Dit is een iets oudere creatie van mij die helemaal bij de herfst past. Elk jaar wordt hij een paar keer gemaakt want hij is vreselijk lekker! Dit is een heerlijke hartige taart met een volle zacht romige vulling. Ik gebruik graag wijn tijdens het koken want wijn geeft smaak af. Geen zorgen de alcohol verdampt tijdens het koken. De vulling van de…

Pittige goed gevulde Mexicaanse ovenschotel

Dit is géén recept van mij zelf, maar van een andere, bevriende, Amsterdamse, scheepskok op de grote vaart die helaas enkele jaren geleden is overleden, het heeft doorgegeven en maak ik als het kouder is graag nog wel, iets aangepast, na. Waarom? Omdat je er heerlijk warm van word. Al die smaken en die pittige specerijen, heerlijk! Je raakt er niet alleen verzadigd van, maar hij is ook erg lekker!…
Lees verder...

Vispannetje met paddenstoelen

Lekker Tafelen wordt het zeker met dit mooie herfstgerecht. Prachtige smaken gecombineerd in een pannetje met een groots resultaat op je bord. Wij Nederlanders eten te weinig vis. En hier gaan we van start. Verse zeewolf, zachte smaak, mooie bite, aangevuld met de peperige smaak van cantharellen. Wie maakt me gek? Smaken uit de zee en uit het…

Zuurdesembrood: Roggezuurdesem: dag 3 (Deel 4)

Wonderbaarlijk, ineens lijkt het mengsel tot leven te zijn gekomen! Misschien ook wel, omdat het vandaag veel warmer is dan voorgaande dagen. Het is wat in volume toegenomen, er zijn luchtbelletjes in het zuurdesem te zien en de kleur is wat lichter geworden. Je ruikt nog steeds een zware roggelucht, maar niet zurig, niet onaangenaam. Nu kan je…

Zuurdesembrood: Zelf Zuurdesem Brood maken Deel 1

Wikipedia: Desem (zuurdesem, zuurdeeg, natuurdesem) is een brooddeeg dat wordt gemaakt zonder toevoeging van gist. De enige ingrediënten zijn bloem en water. Fermentatie, noodzakelijk voor het rijzen van het deeg, vindt plaats dankzij melkzuurbacteriën en gisten die van nature in het deeg aanwezig zijn. Deze bacteriën en schimmels leven in symbiose en zorgen onder andere voor de vorming van…
Lees verder...

Hollandse Eierkoeken

Ik heb hele mooie herinneringen aan de verse eierkoeken van de bakker. Helaas leeft mijn vader niet meer, maar hij werkte vroeger in Den Haag en soms nam hij daar vandaan eierkoeken voor ons mee. Dat was feest!!  Grote, ronde, vers gebakken eierkoeken met een knapperige rand. Eerst het randje er af peuzelen ……en dan de rest….  Mmmmmm zalig. Dus…

Fries Suikerbrood

Volgens wikipedia: “Suikerbrood is brood waarin suiker is meegebakken. Suikerbrood is vooral populair in Friesland (Fryske Sûkerbôle), waarvan de vorm in de loop der tijd veranderde van een rondbrood naar een rechthoekig busbrood. Het Friese suikerbrood bevat 40% suiker en er wordt kaneel aan toegevoegd. Ook in andere delen van Nederland wordt er…

Zachte cranberry-rozijnen-bollen

Cranberries bevatten veel vitamines en mineralen. Een lekker broodje gezond dus! Je koopt ze gedroogd bij een reformwinkel of in een notenbar. De bessen geven een frisse, heel lichtzurige fruitsmaak aan deze bijzondere rozijnenbollen. Je kunt ze gewoon zo uit het vuistje eten of met een beetje boter er op. Meer hebben ze eigenlijk niet nodig. Ingrediënten voor ca. 12 stuks 125 gram…
Lees verder...

Deze website maakt gebruik van functionele en commerciële cookies. Zonder deze cookies is deze website niet mogelijk en ze helpen u aan een betere gebruikerservaring. Oké Lees meer