Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen
Paddenstoelen recepten & inspiratie

Paddenstoelen

Paddenstoelen ontdekken in de keuken

Paddenstoelen ontdekken in de keuken. Dat bedoelen we echt letterlijk. Champignons eten we (bijna) allemaal, er valt echter nog zoveel meer te ontdekken. In de supermarkt, waar nog verreweg de meesten hun ingrediënten aanschaffen, word ik altijd een beetje somber van het paddenstoelen assortiment. De witte champignon is er ruimschoots aanwezig, de overige soorten staan er wat summier naast. Ze…
Lees verder...

Verse paddenstoelen, een handleiding voor het juiste gebruik.

Verse paddenstoelen, hoe ga je er mee om? Van aankoop tot bereiding, we zetten de handigste tips voor je op een rij. Herfst is paddenstoelen. Je ziet ze overal om je heen. Dan hebben we het uiteraard over de wilde paddenstoelen. Ze groeien in Hollandse polders en bossen. Als het over wildplukken gaat wordt Frankrijk vaak genoemd. Maar ook in ons…

Vurige paddenstoelen met koriander,limoen en (zoete) chilisaus.

Prachtig gekleurde blaadjes en paddenstoelen, voor mij het ultieme herfstgevoel. Op mijn verlanglijstje staat wilde paddenstoelen zoeken met een echte kenner heel hoog genoteerd. Dat lijkt me geweldig. Volgend jaar gaat het er echt van komen. In mijn recept van vandaag spelen paddenstoelen de hoofdrol , met in een glansrijke bijrol rode peper en…

Tortellini met champignons, pesto en rucola

Tortellini met champignons, pesto en rucola. Verse pasta uit het koelvak is een goed alternatief als je zelf geen tijd of zin hebt om zelf pasta te maken. Ze hebben tegenwoordig een heel scala aan soorten al dan niet gevuld. Mijn oog viel deze keer op tortellini met een kaas/walnotenvulling. Ik heb daarbij gekozen voor een extra topping van rucola, parmezaanse kaas, en pijnboompitten. De rucola…
Lees verder...

Japanse soba maaltijdsalade met paddenstoelen, nori omelet, en sesamdressing.

Japanse soba maaltijdsalade met paddenstoelen, nori omelet, en sesamdressing. Soba noodles zijn noodles van boekweitmeel en tarwemeel. Ik had nog een pak over van een HelloFresh Box. Het is een vega maaltijd salade geworden speciaal voor vegetariers. Alle ingrediënten zijn verkrijgbaar in de Toko. Zie foto. De moeite waard om ze in te slaan als je…

Provençaalse champignons met entrecôte en kruidenboter

Provençaalse champignons met entrecote en kruidenboter. Dit gebakken champignon mengsel op Provençaalse wijze smaakt echt goddelijk bij je entrecote (of biefstuk). Zo kun je hem in sommige bistro’s die de Franse keuken voeren ook krijgen eventueel met een beetje port- of rode wijnsaus er bij. Dit is een feesthap barstensvol smaak en lekker op de…

Ovenkrieltjes met gemengde paddenstoelen

Ook dit lekkere bijgerecht past helemaal bij het seizoen, najaar. Het misstaat ook niet met de feestdagen zoals kerst. Momenteel zijn de mooiste paddenstoelenmelanges te koop. Lekker bij varkenshaas, rood vlees als biefstuk, ribeye, entrecote, rosbief en uiteraard bij wild. 500 gram krieltjes in de schil 1 ui, in halve ringen grof zeezout 3 eetlepels olijfolie 2 takjes…
Lees verder...

Tjap Tjoy (MIJN VERSIE) veel beter dan van de Chinees

Je wilt niet weten hoeveel mensen er zijn die, de weinige keren dat ik bij de afhaalchinees zit, Tjap Tjoy bestellen. Ergens wel te begrijpen want het is één en al gezondheid op je bord. Ik bestel het nooit, enige wat ik wel eens haal is heerlijke Pekingeend want dat maken en zo’n eend douchen in de hete olie tot krokant is me teveel werk. Echter…

Stoofschotel maken? Scoor met deze tips!

Heerlijk, het wordt weer herfst. Als we een stevige wandeling door het bos maken komen we weer prachtige paddenstoelen tegen en als we dan thuis komen houden we van iets warms. Bij mij wordt dat vaak een prachtige stoofschotel. De geur, de eenvoud, de sfeer maken dat ik echt trek krijg. Kijk maar eens bij onze ruime selectie stoofschotels. Van echte klassiekers tot moderne varianten,…
Lees verder...

Ontdek de vijfde smaak in eigen keuken met champignons

Vergeet alles wat er gezegd en geschreven is over de vier basissmaken zoet, zout, zuur en bitter. Er is een vijfde smaak – umami genaamd – die door steeds meer internationale chef-koks aan hun gerechten wordt toegevoegd. De onbetwiste koning van umami is de champignon. Door deze groente aan hartige gerechten toe te voegen, wordt de smaakbeleving…

Heerlijk stoofgerecht met rundvlees van het petroleumstel

Ik kan het niet laten. Als er mooi rundvlees bij de slager ligt dan moet het mee! Terwijl ik in de vitrine staar naar de prachtige riblapjes bedenk ik dit recept. Ik heb het een hele dag op een petroleumstelletje gezet om te laten sudderen maar dat kan ook prima op het gas met een sudderplaatje eronder.  Ik heb er wat grotere gekookte…

Kalfsoester in paddenstoelen- wijn/cognacsaus en kriel

Niets is er lekkerder en malser dan een kalfsoester. Het is niet het goedkoopste vlees maar bij speciale gelegenheden mag het wel eens een keertje. Culinaire fijnproevers onder ons krijgen er ook een hoop ‘genot’ voor terug op het bord. Een heerlijk recept, zelf bedacht, in een lekkere paddenstoelensaus met gebakken uitjes, spek, rode wijn en een…

Heerlijke lamsrack met een krokante kruidenkorst

We wilden iets proberen en wel om te proeven of we dit op één van de feestdagen op tafel kunnen zetten. Nou dat bleek dus te kunnen want we hebben gesmuld en heb ook nog een leuk bijgerecht gevonden. Past helemaal bij het seizoen, herfst, winter en kan prima op tafel met de feestdagen of gewoon om jezelf eens een keertje goed te verwennen. Zo lekker heb je, denk ik, nog nooit lamsrack gegeten.…
Lees verder...

Lekkere malse varkenshaas in champignon-roomsaus

Dit vleesgerecht is eigenlijk een klassieker, maar desondanks dat feit blijft het altijd lekker. Zelfs de allerkleinsten smullen hier van. Als je op de zondagen of straks met kerst toch lekker wilt tafelen zonder al te veel werk in de keuken dan is dit vleesgerecht met de saus een uitstekend alternatief. Heerlijk met een glas mooie volle rode wijn.…

Coq au Riesling (gestoofde kip in Riesling)

Dit is een andere versie van `Coq au Vin` maar dan uit de Franse Elzas! Wist ik veel dat daar een apart recept voor was, maar ik kwam het tegen in een oud Duits blad, dan word je nieuwsgierig en ga je proeven. Ik moet zeggen dat het verrassend is. Erg lekker voor de mensen die van kip houden. Dus als je van kip houd ga het proeven want de…

Heerlijke herfst kip-champignon-groentetaart (British Pie)

Dit is een iets oudere creatie van mij die helemaal bij de herfst past. Elk jaar wordt hij een paar keer gemaakt want hij is vreselijk lekker! Dit is een heerlijke hartige taart met een volle zacht romige vulling. Ik gebruik graag wijn tijdens het koken want wijn geeft smaak af. Geen zorgen de alcohol verdampt tijdens het koken. De vulling van de "Pie" is zelf verzonnen en barst van de mooie…
Lees verder...

Deze website maakt gebruik van functionele en commerciële cookies. Zonder deze cookies is deze website niet mogelijk en ze helpen u aan een betere gebruikerservaring. Oké Lees meer