Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen
Paddenstoelen recepten & inspiratie

Paddenstoelen

Mama’s burgers uit de Paleo Chef

Mama's burgers uit de Paleo Chef - Mama's burgers maakte ik uit het kookboek Paleo Chef van Pete Evans. Lees mijn review hier. Fastfood is natuurlijk uit den boze binnen het Paleo-principe, dus ik besloot de Paleo-hamburgers te maken. Brood wordt hier vervangen door portobello's. Een heerlijke en gezonde lunch maar ook prima geschikt als snel doordeweeks hoofdgerecht. Mama's burgers Recept voor…
Lees verder...

Risotto met kip en champignons

Het is begin januari. De goede voornemens vliegen je om de oren. Detoxen, geen suiker meer, geen gluten of andere hulpstoffen. Ik doe daar nooit aan mee. Want voor je het weet is het maandag 19 januari en black Monday. Dan krijgen we trek in alle dingen die we drie weken daarvoor hebben afgezworen. Ben ik nu helemaal voornemenloos. Welnee. Ik ga…

Quiche met vegetarische balletjes, champignons en prei

Quiche met vegetarische balletjes, champignons en prei; Hoofdgerecht voor 4 personen Deeg: 150 g boter 300 g bloem 2 eieren mespuntje zout Vulling: 2 a 3 preien ½ doosje champignons, klein gesneden 1 pakje vegetarische balletjes, klein gesneden 4 eieren 200 ml Alpro soya cuisine zout versgemalen peper…

Champignons in kokossaus

Champignons in kokossaus, een recept uit het kookboek bandeet Nienke van Hunen kookt voor popartiesten die optreden in poppodium Doornroosje. Samen met journaliste Tefke van Dijk, schreef ze het boek bandeet. In bandeet vertellen de bands over hun eigen kookkunsten en over het eten dat zij tijdens hun tournees in binnen- en buitenland aangeboden krijgen. Nienke van Hunen maakte de champignons in…
Lees verder...

Spiezen van hertenrugfilet

Spiezen van hertenrugfilet Sommige mensen vinden het zielig om hert te eten. Ik zie tenminste wel eens van die reacties onder recepten met hertenvlees. Toegegeven, herten hebben een hoge "aaibaarheidsfactor", het zijn prachtige dieren en de associatie met "Bambi" is gauw gemaakt. Zie je Bambi eenmaal voor je, met die mooie reebruine ogen, dan…

Eendenborstfilet met rozemarijn, tijm en paddenstoelen

Eendenborstfilet met rozemarijn, tijm en paddenstoelen Eendenborst is een steeds populairder wordend stukje vlees. Het wordt op verschillende manieren bereid; je kunt het vlees bijvoorbeeld bakken, pocheren of stoven. Daarnaast is er gerookte eendenborstfilet in de handel. Eend klaarmaken is net zo gemakkelijk als kip bereiden, vooral als het…

Coq au vin op de wijze van Spoelder

Coq au vin op de wijze van Spoelder Een van de bekendste klassiekers uit de Franse keuken (Bourgogne) is de  "Coq au vin". Het recept waarmee de Fransen ooit hun oude, nauwelijks eetbare haantjes nog trachtten om te toveren tot iets lekkers. Je kunt talloze versies van het recept vinden en dit is de onze:  Coq au vin op de wijze van Spoelder. Maar, eerst nog een klein stukje geschiedenis. De…
Lees verder...

Paddenstoelen ontdekken in de keuken

Paddenstoelen ontdekken in de keuken. Dat bedoelen we echt letterlijk. Champignons eten we (bijna) allemaal, er valt echter nog zoveel meer te ontdekken. In de supermarkt, waar nog verreweg de meesten hun ingrediënten aanschaffen, word ik altijd een beetje somber van het paddenstoelen assortiment. De witte champignon is er ruimschoots aanwezig, de…

Verse paddenstoelen, een handleiding voor het juiste gebruik.

Verse paddenstoelen, hoe ga je er mee om? Van aankoop tot bereiding, we zetten de handigste tips voor je op een rij. Herfst is paddenstoelen. Je ziet ze overal om je heen. Dan hebben we het uiteraard over de wilde paddenstoelen. Ze groeien in Hollandse polders en bossen. Als het over wildplukken gaat wordt Frankrijk vaak genoemd. Maar ook in ons…

Vurige paddenstoelen met koriander,limoen en (zoete) chilisaus.

Prachtig gekleurde blaadjes en paddenstoelen, voor mij het ultieme herfstgevoel. Op mijn verlanglijstje staat wilde paddenstoelen zoeken met een echte kenner heel hoog genoteerd. Dat lijkt me geweldig. Volgend jaar gaat het er echt van komen. In mijn recept van vandaag spelen paddenstoelen de hoofdrol , met in een glansrijke bijrol rode peper en chilisaus voor extra pit. Tip: Heerlijk hierbij…
Lees verder...

Tortellini met champignons, pesto en rucola

Tortellini met champignons, pesto en rucola. Verse pasta uit het koelvak is een goed alternatief als je zelf geen tijd of zin hebt om zelf pasta te maken. Ze hebben tegenwoordig een heel scala aan soorten al dan niet gevuld. Mijn oog viel deze keer op tortellini met een kaas/walnotenvulling. Ik heb daarbij gekozen voor een extra topping van rucola,…

Japanse soba maaltijdsalade met paddenstoelen, nori omelet, en sesamdressing.

Japanse soba maaltijdsalade met paddenstoelen, nori omelet, en sesamdressing. Soba noodles zijn noodles van boekweitmeel en tarwemeel. Ik had nog een pak over van een HelloFresh Box. Het is een vega maaltijd salade geworden speciaal voor vegetariers. Alle ingrediënten zijn verkrijgbaar in de Toko. Zie foto. De moeite waard om ze in te slaan als je…

Provençaalse champignons met entrecôte en kruidenboter

Provençaalse champignons met entrecote en kruidenboter. Dit gebakken champignon mengsel op Provençaalse wijze smaakt echt goddelijk bij je entrecote (of biefstuk). Zo kun je hem in sommige bistro’s die de Franse keuken voeren ook krijgen eventueel met een beetje port- of rode wijnsaus er bij. Dit is een feesthap barstensvol smaak en lekker op de zondag of als je gasten krijgt en wanneer je maar…
Lees verder...

Ovenkrieltjes met gemengde paddenstoelen

Ook dit lekkere bijgerecht past helemaal bij het seizoen, najaar. Het misstaat ook niet met de feestdagen zoals kerst. Momenteel zijn de mooiste paddenstoelenmelanges te koop. Lekker bij varkenshaas, rood vlees als biefstuk, ribeye, entrecote, rosbief en uiteraard bij wild. 500 gram krieltjes in de schil 1 ui, in halve ringen grof…

Tjap Tjoy (MIJN VERSIE) veel beter dan van de Chinees

Je wilt niet weten hoeveel mensen er zijn die, de weinige keren dat ik bij de afhaalchinees zit, Tjap Tjoy bestellen. Ergens wel te begrijpen want het is één en al gezondheid op je bord. Ik bestel het nooit, enige wat ik wel eens haal is heerlijke Pekingeend want dat maken en zo’n eend douchen in de hete olie tot krokant is me teveel werk. Echter…

Ontdek de vijfde smaak in eigen keuken met champignons

Vergeet alles wat er gezegd en geschreven is over de vier basissmaken zoet, zout, zuur en bitter. Er is een vijfde smaak – umami genaamd – die door steeds meer internationale chef-koks aan hun gerechten wordt toegevoegd. De onbetwiste koning van umami is de champignon. Door deze groente aan hartige gerechten toe te voegen, wordt de smaakbeleving intenser én langduriger. Umami is een Japans…
Lees verder...

Heerlijk stoofgerecht met rundvlees van het petroleumstel

Ik kan het niet laten. Als er mooi rundvlees bij de slager ligt dan moet het mee! Terwijl ik in de vitrine staar naar de prachtige riblapjes bedenk ik dit recept. Ik heb het een hele dag op een petroleumstelletje gezet om te laten sudderen maar dat kan ook prima op het gas met een sudderplaatje eronder.  Ik heb er wat grotere gekookte…

Deze website maakt gebruik van functionele en commerciële cookies. Zonder deze cookies is deze website niet mogelijk en ze helpen u aan een betere gebruikerservaring. Oké Lees meer