Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen
Bladeren door tag

spek

Tiroler Gröstl: comfort food uit de bergen

Tiroler Gröstl is een makkelijk en smakelijk hartverwarmend gerecht uit Tirol, dat oorspronkelijk van restjes werd gemaakt. Zó lekker, dat het een zelfstandig gerecht werd. Deze Tiroler Gröstl is heerlijk tijdens je wintersportvakantie, maar je kunt Tiroler Gröstl ook doordeweeks serveren na een dag hard werken.

Varkenshaas met geiten camembert en spek

Varkenshaas met geiten camembert - Een gevuld varkenshaasje is bijzonder simpel te maken. Ondanks de eenvoud van dit gerecht is het toch één van mijn favoriete vleesgerechten. Niet alleen de uitgesproken smaak maar ook de veelzijdigheid maken dit tot een topper die regelmatig op mijn menu verschijnt. Normaliter vulde ik mijn varkenshaasje graag met een stukje brie en een uien- of perencompote om…

Bruine bonen met spek en stroop – pure nostalgie

Bruine bonen met spek en stroop - pure nostalgie Bruine bonen met spek en stroop... De een gruwelt ervan, de ander denkt er met weemoed aan terug. Zelf herinner ik het mij uit mijn jongste kinderjaren. Ik vond het zalig. Op de één of andere manier verdween dit gerecht uit het repertoire van mijn moeder vanaf het moment dat ze de pasta had ontdekt: té ouderwets. Gelukkig kreeg ik het soms wel bij…

Spruitjes met spekjes, vijgen en amandelschaafsel

Spruitjes met spekjes, vijgen en amandelschaafsel Zelf heb ik ze altijd al lekker gevonden, maar de meerderheid van de kinderen is er niet dol op; spruitjes. Door de bittere smaak en verkeerde bereiding is het voor velen geen favoriet. En dat is heel jammer want spruitjes zijn super gezond! Spruitjes zitten bomvol vezels, vitamines, mineralen en antioxidanten. Deze spruitkool, zoals spruitjes…

Champignontartaar met spekjes en balsamico

Champignontartaar met spekjes en balsamico - Heerlijk de herfst, tijd voor simpele en pure gerechtjes maar wel met lekker krachtige smaken! Houd je hier ook zo van? Probeer dan eens deze heerlijke champignontartaar! De vleesachtige champignons zijn heerlijk in combinatie met de zoute spekjes en de volle zoetige smaak van de balsamicoazijn. Maar dit vraagt wel weer om een verfrissing, vandaar de…

Hollandse zuurkoolstamppot met spek

Zuurkoolstamppot. In herfst en winter gaat er niets boven een oer Hollandse stamppot met rookworst en spek. Daar komt Nederland 's avonds graag weer voor thuis. 1 kilo kruimige aardappelen (eigenheimer of doré zijn hiervoor prima aardappelsoorten) 500 gram zuurkool (vatverse) 300 gram magere spekblokjes 4 deciliter water 1 theelepel zout 25 gram boter of margarine eventueel…

Gezonde(re) bananenpancakes met spek en maple syrup

Gezonde(re) bananenpancakes met spek en maple syrup American pancakes zijn, in al hun verschijningsvormen, helemaal hot.  Van klassieke pancakes tot extra gezonde varianten, alles komt voorbij. Er zijn ongetwijfeld pancakes die gezonder zijn dan deze exemplaren, maar wat mij betreft is dit recept een ideale combinatie van gezonde ingrediënten die resulteren in een pancake die heerlijk decadent…

Langzaam gegaard buikspek, een delicatesse,

Ik wilde een stukje gaan schrijven over het werken met een varkensbuik. Dat deel van het varken dat ook wel buikspek genoemd wordt en waaruit de slager de speklapjes snijdt die iedereen kent. Je krijgt een heerlijk stuk vlees, zacht van binnen, met een knapperige korst als je met behulp van de oven langzaam gegaard buikspek klaarmaakt. Langzaam gegaard buikspek beschouw ik als een delicatesse. Ik…

Groene kool stamppot met spek

Groene kool een ondergewaardeerde groente, met een stevige koolsmaak, boordevol vitaminen, erg belangrijk voor de herfst en wintermaanden. Je kan er heerlijke gerechten mee maken, de kool is heel makkelijk te verwerken, in wok of om gewoon in een stamppot te verwerken samen met een goed stuk vlees, een sudderlapje, rookworst, of spek passen heel goed bij dit gerecht. In het onderstaand recept heb…