Tag: verse kruiden

Saffraan, het rode goud

Geen specerij dat zo kostbaar is, tenminste de echte saffraan. Saffraan is de gedroogde stempel van een specifieke krokussoort, de crocus savitus

Zelf verse kruidenthee kweken in de vensterbank

Zelf verse kruidenthee kweken in de vensterbank - Met een dampende kop thee kruip ik lekker op de bank en geniet van een heerlijke kop verse kruidenthee. Vier weken geleden was de start van dit genietmomentje, toen de postbode aanbelde en mij een pakketje van Kaldi koffie & thee overhandigde. In ...

Rotterdamse Munt

Rotterdamse Munt. Een prachtige kruidentuin in Rotterdam. Lekker Tafelen nam een kijkje en sprak met Ingrid de initiatiefnemer van deze Rotterdamse kruidentuin. Lees hier wat je er kunt verwachten.

Verse kruidenwijzer vol handige tips en makkelijke recepten

Verse kruidenwijzer vol handige tips en makkelijke recepten Zouten en peperen zijn begrippen geworden. Zelfs in de horeca wordt deze zegswijze vaak gebruikt. Door alle voedselschandalen worden we gelukkig wel bewuster en zijn we tot de ontdekking gekomen dat er teveel zout in ons eten zit. Kant en klare mixen ...

Vijf voordelen van je eigen (kleine) kruidentuin

Verse kruiden, ze zijn tegenwoordig echt overal te koop. In bosjes of als plant, gekweekt door  iemand die jij niet kent en voor een gemiddelde prijs tussen de één en twee euro. Je koopt een kruidenplant, gebruikt er wat van, en de rest ligt/staat vaak te verpieteren in de keuken. Zonde natuurlijk ...

Notenkruid

Notenkruid Notenkruid of Perilla frutescens is een plant die afkomstig is uit Oost-Azie (China, Japan, Vietnam en Korea). Er bestaan groene en purperen varianten. In Japan wordt het kruid shiso genoemd of shiso purple en de naam shisoblad wordt ook vaak in Europa gebezigd. Andere namen zijn biefstukplant, Japanse basilicum, ...

Kruidenolie en -azijn van Mari Maris

Kruidenolie en -azijn van Mari Maris Dit recept om zelf je eigen kruidenolie en/of -azijn te maken, komt uit de Groentebijbel van Mari Maris. Heel handig om restjes, nog goede en verse kruiden te verwerken. In mijn tuin overleven de rozemarijn, tijm en laurier bijvoorbeeld, heel vaak de vrieskou niet. ...

Cherry tomaten uit de oven met Mediterrane kruiden

Cherry tomaten uit de oven met Mediterrane kruiden. Ik heb momenteel, door het warme weer, een ware explosie van verse (biologische) kruiden en tomaten in de tuin. Ze groeien als kool en rijpen snel door de sterke zon. Zonde om te laten verzieken, dus plukken en gebruiken. Dit is een heerlijk ...

Bieslook

Bieslook groeit in Europa in het wild, maar oorspronkelijk komt het uit Azië. Het is familie van de ui en van knoflook. De meest bekende soort is Gewone bieslook (Allium schoenoprasum), ook wel pijpgras of uiengras genoemd, met een zachte uiensmaak. Daarnaast is er de naar knoflook smakende Chinese bieslook ...

Citroenmelisse

Citroenmelisse komt oorspronkelijk uit het zuiden van Europa. De Romeinen introduceerden de plant in West-Europa waar hij als kruid in de kloostertuinen werd gekweekt. In het Grieks betekent ‘melissa’ honingbij; bijen zijn dan ook dol op de bloemen van citroenmelisse. Vroeger werd dit kruid daarom vaak in boomgaarden geplant om ...

Dille

Dille is afkomstig uit Midden-Azië, Zuid-Europa en Rusland. Kweek • Dille is een eenjarig kruid met fijn geveerd blad. De plant kan tot 1,5 m hoog worden. • Van juni tot augustus verschijnen er gele bloemschermen, gevolgd door aromatische zaden in de nazomer. • Plant dille in vochtige, goed doorlatende ...

Laurier

De laurierboom komt oorspronkelijk uit Zuid-Europa. Tegenwoordig is laurier over de hele wereld te vinden, in tuinen en in het wild. Kweek • Laurier is een groenblijvende, winterharde boom, hij kan tot ca. 8 meter hoog worden. • In het voorjaar bloeit laurier met onopvallende, lichtgele bloemen. Daarna verschijnen donkergroene ...

Maggi

Maggi of Lavas is afkomstig uit het Middellandse Zeegebied. Kweek • Lavas is een vaste plant met diep ingesneden, selderieachtig blad. Hij kan ca. 2 meter hoog worden. • Van juni tot augustus verschijnen kleine, groengele bloemschermen die een lekkere, kruidige geur verspreiden. • Plant lavas in vruchtbare, vochtige, goed ...

Oregano

Oregano of Wilde majoraan is afkomstig uit het Middellandse Zeegebied. De verwante Marjolein (Oregano majorana) komt oorspronkelijk uit Noord-Afrika en is niet volledig winterhard. Kweek • Oregano is een winterharde vaste plant met kleine ovale blaadjes, hij kan ca. 45 cm hoog worden. • Zet oregano op een beschutte, zonnige ...

Peterselie

Peterselie is afkomstig uit Oost-Europa en Noord-Afrika. De twee meest voorkomende soorten zijn Krulpeterselie en Platte peterselie. Kweek • Peterselie is een tweejarige winterharde plant met diep ingesneden blad. Hij kan ca. 40-60 cm hoog worden. • De kleine, geelgroene bloemschermen verschijnen meestal pas in het tweede jaar, in juni ...

Rucola

Rucola is afkomstig uit het Middellandse Zeegebied. De Romeinen waren al dol op de pittige smaak en het wordt al van oudsher veel gegeten in Italië en Frankrijk. Sinds een aantal jaren is rucola ook bij ons heel populair. Kweek • Rucola is een eenjarig kruid, het wordt tot ca. ...

Salie

De salie die we in de keuken gebruiken, zgn. ‘Echte salie’, komt oorspronkelijk uit Zuidoost-Europa en het Middellandse Zeegebied. Er bestaan, naast de gewone groenbladige salie, ook varianten met paars blad en met een wit/groen/roze getekend blad. Kweek • Salie is een struikachtige, groenblijvende vaste plant met een grijsgroen, ruw, ...

Pagina 1 van 2 1 2

Welkom terug!

Inloggen

Registreer op Lekker Tafelen

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten