Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen
vet recepten & inspiratie

vet

Elzasser zuurkool; Bourgondisch genieten!

Elzasser zuurkool. Dit zuurkoolgerecht maakt de bourgondiër in je los! Het perfecte voorbeeld van lekker, vers en uitgebreid tafelen. Toch is het niet al te moeilijk te maken. Er zijn talloze varianten op de receptuur. Bij deze mijn favoriete Elzasser zuurkool. Schroom vooral niet om te experimenteren. De basis is dat de zuurkool gestoofd wordt in Elzasser wijn. Lekker lang stoven en serveren met…
Lees verder...

A piece of CAKE – Zo simpel bak je een perfecte cake

Oftewel …het bakken van een lekkere cake is een fluitje van een cent. Mits je de volgende regels in acht neemt: Zet alle benodigdheden alvast klaar, de spullen moeten op kamertemperatuur zijn, dus ook de mengbakken en bakvorm. Het deeg moet luchtig zijn, dus blijf niet te lang doorroeren. Zet de oven niet te hoog, want dan komt er, te…

Vier keer verse zalm op je barbecue

Zalm is een vette vis maar het vet in deze vis hoort tot de categorie gezonde vetten. De vis bevat grote hoeveelheden omega-3 vetzuren. Daarnaast is ook het eiwitgehalte van zalm heel hoog. Een zalmmootje is dan ook een goed en gezond alternatief voor een stukje vlees. Zalm kun je ook prima bereiden op een barbecue. Dat laat vooral zien dat je er meer van maakt als gewoon een kant en klaar…
Lees verder...

Sachertorte

Wenen is de hoofdstad van de Sachertorte, maar jouw keuken kan dat ook worden. Met de sachertorte zet je echt een traditie op tafel, en het is zo simpel! Natuurlijk versieren we deze chocotaart met paaseitjes. Liefhebbers gebruiken gevulde eitjes met advocaat.

Light chips levert minder energie, of toch niet?

Als je light chips eet (omdat je heel graag wilt afvallen) dan kan je daar maar beter mee stoppen. In light chips zit namelijk wel 30% minder vet maar dat minder vet wordt opgevuld doordat er meer koolhydraten aan de chips zijn toegevoegd. Als je dan naar het totaal kcal kijkt levert light chips bijna net zo veel energie als de normale chips…

Kindermarketing. ZEG NEE!

Overgewicht is in Nederland én wereldwijd een groeiend probleem. Een belangrijke oorzaak is het ongezonde, calorierijke voedsel dat op steeds grotere schaal en steeds indringender wordt aangeboden. Kinderen zijn in de afgelopen decennia uitgegroeid tot een zeer belangrijke doelgroep voor voedselfabrikanten. Speciale kindermarketeers volgen kinderen online, scannen hun gedrag, schakelen psychologen…
Lees verder...

Heerlijk stoofgerecht met rundvlees van het petroleumstel

Ik kan het niet laten. Als er mooi rundvlees bij de slager ligt dan moet het mee! Terwijl ik in de vitrine staar naar de prachtige riblapjes bedenk ik dit recept. Ik heb het een hele dag op een petroleumstelletje gezet om te laten sudderen maar dat kan ook prima op het gas met een sudderplaatje eronder.  Ik heb er wat grotere gekookte…

In vier stappen het beste stukje vlees bakken

Bakken is het in een open pan op een hoog vuur bruin en helemaal of gedeeltelijk gaar maken van vlees. Maak hiervoor eerst de boter of olie goed heet. Haal het vlees uit de koelkast en laat het op temperatuur komen. Dep het vlees droog met keukenpapier. Gebruik een pan die qua formaat past bij de te bereiden hoeveelheid vlees. In een te…

Zelf ricotta maken is makkelijker dan je denkt

Ricotta, die heerlijke zijdezachte Italiaanse kaas kun je aanschaffen in delicatessenwinkels, maar wist je dat je het ook zelf kunt maken? Het is eenvoudiger dan je denkt. Ricotta is, in tegenstelling tot de meeste kazen, niet gemaakt van de wrongel maar van de wei. Door wei te koken ontstaat een nieuwe wrongel. Dat kun je ook zelf. Ricotta is fris, zacht, korrelig van structuur en bevat…
Lees verder...

Een heel kippetje schoonmaken

Een heel kippetje, daar kun je heel erg ingewikkeld over doen, je kunt het ook heel simpel houden. Natuurlijk is het schoonmaken van een kip niet de leukste klus, maar deze afbeeldingen laten zien hoe je dit eenvoudig doet.

Sheperd’s pie met paprika en courgette

Dit is de (mijn) alternatieve Sheperd’s pie, maar dan wel voor de mensen die van lekker houden en een beetje van de zon natuurlijk. Hij is beslist niet klassiek zoals de Engelse want als je weinig trek hebt is die veel te machtig. Ik heb wat lopen experimenteren met de courgette’s die op moesten en daar is deze ovenschotel uit ontstaan. Ik moet…

Heerlijke lamsrack met een krokante kruidenkorst

We wilden iets proberen en wel om te proeven of we dit op één van de feestdagen op tafel kunnen zetten. Nou dat bleek dus te kunnen want we hebben gesmuld en heb ook nog een leuk bijgerecht gevonden. Past helemaal bij het seizoen, herfst, winter en kan prima op tafel met de feestdagen of gewoon om jezelf eens een keertje goed te verwennen. Zo lekker heb je, denk ik, nog nooit lamsrack gegeten.…
Lees verder...

Hoe light is light?

Het Voedingscentrum maakt zich zorgen om de term light. Uit onderzoek blijkt namelijk dat maar weinig mensen weten wat de term light werkelijk inhoudt. Vandaar vandaag een kleine uitleg over de term light! Wat betekend light? De term light mag op de verpakking staan als er óf 30% minder suikers, óf 30% minder vet, óf 30% minder calorieën in een…

Hartige muffins van spinazie, kaas en Honingtomaten®

Hartige muffins van spinazie, kaas en Honingtomaten® 8 Honingtomaten 25 gram ongezouten boter 200 ml melk 100 gram verse bladspinazie 250 gram bloem 1 tl bakpoeder 1 tl zuiveringszout 50 gram geraspte Parmezaanse kaas 1 ei 120 gram geitenkaas Verwarm de oven voor op 190 graden Celsius. Vet een muffinvorm licht in. Verhit de…

Varkensribbetjes uit de oven

Het zijn eigenlijk spareribs….. maar dan op zijn Spaans. Gemarineerd in een mix van gerookte paprika (pimentón) sherry en sherryazijn. Om je vingers er bij af te likken! En als je een dagje geduld hebt dan zijn ze nog lekkerder…;) 2 kilo varkensribbetjes aan één stuk 4 fijngehakte knoflooktenen 1 dl olijfolie extra virgen sap van 2 citroenen 2 theelepels pimentón 2 1/2 eetlepels…
Lees verder...

Fries Suikerbrood

Volgens wikipedia: “Suikerbrood is brood waarin suiker is meegebakken. Suikerbrood is vooral populair in Friesland (Fryske Sûkerbôle), waarvan de vorm in de loop der tijd veranderde van een rondbrood naar een rechthoekig busbrood. Het Friese suikerbrood bevat 40% suiker en er wordt kaneel aan toegevoegd. Ook in andere delen van Nederland wordt er…

Lamsboutschijven in Tajine

Puf,puf, met dit hete weer moet niemand eraan denken om een stoofgerecht te maken natuurlijk. Maar de smaak is wél tropisch!!! Wat kun je toch een heerlijke gerechten maken met lamsvlees. Wij Nederlanders eten het niet zo vaak en dat is best jammer.  Denk je dat lamsbout bewerkelijk is om te maken? Gebruik dan net als  ik lamsboutschijven.  Zo…

Brusselse wafels met…….

Heerlijk luchtig in de zomer zijn de wafels van onze zuiderburen. Brusselse wafels lenen zich namelijk ook prima om te serveren met al het verse zomerfruit dat nu beschikbaar is. Neem aardbeien, kersen, pruimen, een bolletje ijs, je kunt het zo gek niet bedenken of je zet met deze wafels iets lekkers op tafel. Bij de koffie of als dessert. Het enige wat je wel nodig hebt is een wafelijzer.
Lees verder...

Deze website maakt gebruik van functionele en commerciële cookies. Zonder deze cookies is deze website niet mogelijk en ze helpen u aan een betere gebruikerservaring. Oké Lees meer