Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen
Bladeren door tag

Wijncursus

Meer weten over wijn? Ontdek de gratis online wijncursus op Lekker Tafelen. In een complete serie vertellen we je alles wat je moet weten om verstandig een wijn te kiezen bij onze recepten. Lees deze wijncursus gewoon lekker op je tablet of laptop op de bank.

Riesling; Een veelzijdige druif

Riesling; Een veelzijdige druif - Sauvignon Blanc en Chardonnay ken je vast wel. Maar heb je wel eens een Riesling gedronken? Ook daar heb je heel veel verschillende stijlen en smaken van. Weet je hoe dat komt?

Sauvignon Blanc – Druivensoorten – Wijncursus

Als je op een terrasje een glas witte wijn bestelt, krijg je vaak de vraag: “Sauvignon Blanc of Chardonnay?” Sauvignon Blanc en Chardonnay zijn immers de meest bekende witte wijnen. Maar ze zijn heel verschillend. Vandaag nemen we de Sauvignon Blanc onder de loep.

Het combineren van wijn en spijs

Het combineren van wijn en spijs is leuk! Een glas wijn bij de maaltijd is lekker en gezellig. Maar hoe kies je de wijn die het best past bij jouw gerecht? En, nog belangrijker, welke wijn vind je er zelf het lekkerst bij? Ik geef je een paar tips om je op weg te helpen.

Wijnproeven: hoe proef je wijn?

Wijn drink je voor je plezier. Je kunt je wijntje gewoon ‘wegslobberen’ maar veel leuker is het natuurlijk om hem eens goed te proeven. Om je eigen smaak goed te leren kennen. Want wat vind jij nou precies lekker in een wijn en wat juist niet. Daarvoor kun je het best een beetje oefenen met wijnproeven.

Wat lees je op een wijnetiket? | Online Wijncursus les 9

Heb jij dat ook wel eens, dat je in de winkel voor het wijnschap staat en door de bomen het bos niet meer ziet? Dat je niet weet welke wijn je moet kiezen? Zoveel flessen met elk een ander wijnetiket? Sommige etiketten zijn heel klassiek en andere juist super trendy. Ik ga je helpen om een wijnetiket te ontcijferen.

Versterkte wijn

Versterkte wijn, dat is wijn waar meer alcohol in zit dan in gewone wijn. En dat extra alcohol beetje alcohol is niet zomaar ontstaan. In dit artikel lees je wat er met versterkte wijn bedoeld wordt en hoe het is ontstaan.

Mousserende wijn; Hoe wordt mousserende wijn gemaakt?

Om bubbels in een wijn te krijgen zijn er verschillende methodes. De drie meest voorkomende zijn de Méthode traditionelle, de Méthode Charmat en de Méthode gazéifié. Wat dat inhoudt? Lees meer in dit artikel over Mousserende wijn. Na rode- en witte wijn en rosé presenteren we mousserende wijn in onze online wijncursus.

Rosé; Hoe wordt rosé gemaakt?

Rosé is er in veel verschillende smaken en kleuren. Van lichtzoet tot beendroog, van bijna wit tot donkerroze. Hoe zijn die verschillende rosé stijlen ontstaan? In dit artikel (een onderdeel van onze online wijncursus) vertellen we je echt alles over het ontstaan van rosé. Oh en rosé hoeft echt niet alleen in de zomer!

Rode wijn; Hoe wordt rode wijn gemaakt?

Een zeer informatief artikel over het maken van rode wijn. In dit deel van de online wijncursus nemen we een kijkje achter de schermen bij de wijnboer en ontdekken alle facetten van het ontstaan van rode wijn. Wist je bijvoorbeeld dat er een verschil bestaat tussen uitlekwijn en perswijn? Je leest het allemaal hier.

Witte wijn; Hoe wordt witte wijn gemaakt?

In les 4 van onze online wijncursus vertellen we je precies hoe witte wijn gemaakt wordt. Je ontdekt feiten over witte wijn die je mogelijk nog helemaal niet wist. Dit artikel over het maken van witte wijn is leerzaam en boeiend om te lezen. Bekijk ook onze andere lessen in deze gratis online wijncursus.

Wijnbouw in de wereld

Wijnbouw in de wereld - Er wordt wijn gemaakt van Bordeaux tot Californië, van Canada tot Nieuw-Zeeland, van Chili tot Australië en in nog veel meer landen. Hoe zit die wijnwereld in elkaar? Wijnbouw in de wereld gaan we in les 3 van de online wijncursus bekijken.

De geschiedenis van wijn

Stap in en volg de online wijncursus op Lekker Tafelen. In les 2 van ‘Meer leren over Wijn’ gaan we in vogelvlucht door de geschiedenis van wijn heen. Want we moeten natuurlijk wel even weten waar de basis ligt. Wijn van vroeger tot de wijnen zoals we die nu kennen.

Meer leren over wijn; Hoe wordt wijn nu eigenlijk gemaakt?

Wil jij eigenlijk ook best eens iets meer leren over wijn? Maar wil je (nog) niet naar een ‘echte’ wijncursus? Wil je liever eerst eens lekker lezen over wijn? Volg dan nu de online wijncursus. We beginnen met ‘Meer weten of leren over wijn’ natuurlijk bij de basis. Want… hoe wordt wijn nu eigenlijk gemaakt?