Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen
wintergroenten recepten & inspiratie

wintergroenten

Uien; Ontdek de varianten

De ui staat in de top 3 van 's werelds meest gegeten groenten. Niet voor niets, want ook jij hebt waarschijnlijk altijd uien in huis. Deze bollen zijn echte smaakmakers in vele gerechten. Maar wat weten we eigenlijk van de ui? Er zijn meerdere soorten, en als je eens rond vraagt merk je dat er weinig kennis is m.b.t. de ui. Zonde hoor! Er valt dan…

Gehaktrolletjes op een bedje van prei

Traditionele gerechten, we houden er van. We schuiven met z'n allen maar wat graag rond een uur of zes weer rond de tafel voor Papa's of Mama's kookkunsten. Traditioneel, met af een toe een vleugje vernieuwing. Niet te gek gaan doen, maar net even een ander ingrediënt, net even een andere manier van bereiden, of net even een andere manier van presenteren. Vandaag doen we in ieder geval de laatste…
Lees verder...

Preigratin met gehakt en mosterd

Waarom wordt een kilootje prei toch zo vaak over de kop gezien. Dat preitje belandt nog altijd in de nasi en in de soep, maar daaromheen eten we het zelden meer. Toch is een prei een heerlijke voordelige wintergroente, die je perfect als gratin op tafel kunt zetten. 5 stevige preien 500 gram rundergehakt 2 dikke plakken schouderham 2 uien…

Schorseneren maak je zo

Schorseneren: herontdek deze vergeten groente Schorseneren zijn een beetje een spannende groente. Ze zien er indrukwekkend, misschien zelfs wel weerzinwekkend uit: lange zwarte stengels, soms met wat harige uitgroeisels. Tóch zou ik je willen uitnodigen deze groente een keer te proberen. Onder als dat zwarts zit een prachtige witte stengel, die er als een witte asperge uitziet en er ook nog naar…
Lees verder...

Uien; kleurrijke smaakmakers. Wintergroenten special

Uien; kleurrijke smaakmakers - Ja echt! De ui is een eersteklas smaakmaker in vele gerechten. Een natuurlijke smaakmaker uiteraard. Hoeveel gerechten begin jij niet met een gesneden of gesnipperd uitje? Juist omdat we de ui zoveel gebruiken als smaakmaker in ons eten, is het leuk om meer te ontdekken over uien. De verschillende kleuren kent bijna…

Boerenkool aan de stronk. Wintergroenten special

Boerenkool aan de stronk. Wintergroenten special - Groenten krijgen in 2015 de hoofdrol, vlees en vis worden het garnituur. Een pittige uitspraak die op mijn menu nog niet helemaal de juiste invulling krijgt. Toch is groenten razend populair en wordt er gelukkig eindelijk meer aandacht aan geschonken. De tijd dat je in restaurants moest zoeken naar…

Elzasser zuurkool; Bourgondisch genieten!

Elzasser zuurkool. Dit zuurkoolgerecht maakt de bourgondiër in je los! Het perfecte voorbeeld van lekker, vers en uitgebreid tafelen. Toch is het niet al te moeilijk te maken. Er zijn talloze varianten op de receptuur. Bij deze mijn favoriete Elzasser zuurkool. Schroom vooral niet om te experimenteren. De basis is dat de zuurkool gestoofd wordt in Elzasser wijn. Lekker lang stoven en serveren met…
Lees verder...

Hollandse zuurkoolstamppot met spek

Zuurkoolstamppot. In herfst en winter gaat er niets boven een oer Hollandse stamppot met rookworst en spek. Daar komt Nederland 's avonds graag weer voor thuis. 1 kilo kruimige aardappelen (eigenheimer of doré zijn hiervoor prima aardappelsoorten) 500 gram zuurkool (vatverse) 300 gram magere spekblokjes 4 deciliter water 1…

Kruidige wijnzuurkool- zelf maken

Kruidige wijnzuurkool- zelf maken Zuurkool wordt beschouwd als een echte wintergroente. Het wordt gemaakt van witte kool. Witte kool doet het goed op de Noord-Hollandse akkers. Op de lichte, goed watervasthoudende kleigrond kan de kool acht maanden langzaam maar zeker doorgroeien en een gewicht van soms meer dan acht kilo bereiken. De lucht is in…

Rode kool salade met rozijnen

Ondanks dat kool het hele jaar door verkrijgbaar is, eten we dit toch het liefst in herfst en winter. Aan de strart van koude en gure dagen is het geen straf om hier een frisse salade van te maken. Bovendien zit kool boordevol vitamientjes die je straks weer heel hard nodig hebt.

Spruiten Quiche met walnoten

Heb jij al wel eens gedacht aan een quiche met spruiten? Het is origineel, pure smaken van de herfst en vooral een leuk alternatief in je weekmenu. Serveer een flinke punt van de quiche met een heerlijk stuk vlees, of ja, waarom niet, een stoofschotel en je hebt een prachtige maaltijd op tafel staan.

Je groeit als kool, zo gezond is dat.

Kolen leveren een belangrijke bijdrage aan onze dagelijkse voedingsstoffenbehoefte. Groene, rode en witte maar vooral spruitjes zijn rijk aan voedingsvezels. Spruiten en groene kool zijn bovendien ook een goede bron van kalium. Kalium is een regulator van de vochtbalans in ons lichaam. Groene groenten zoals groene kool zijn ook een alternatieve calciumbron. Calcium is dan weer opbouwend voor onze…
Lees verder...

Deze website maakt gebruik van functionele en commerciële cookies. Zonder deze cookies is deze website niet mogelijk en ze helpen u aan een betere gebruikerservaring. Oké Lees meer