Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen
Bladeren door tag

wortel

Lasagne bolognese; Huisgemaakt zonder risico met smaakgarantie!

Mij kunnen ze wakker maken voor een echt lekkere lasagne. Dat bestaat dan niet uit 3 pakjes maar uit een aanrecht vol verse ingrediënten. Iets waar menig Nederlander tegen op ziet, maar ik kan je verzekeren de voldoening komt als je eters je luidruchtig om de receptuur vragen nadat je ze natuurlijk allemaal voorzien hebt van een flink glas rode of witte Italiaanse wijn. Lasagne bolognese 800…

Mosselen basisrecept

Basisrecept klinkt vaak zo vervelend, maar als je dit gerecht maakt wordt je vast ook duidelijk dat de basis helemaal niet vervelend is. Puur is vaak het lekkerst en dit gerecht is een prachtige, eenvoudige combinatie van pure smaken.

Carrot cheesecake

Carrot cake, een echte klassieker en heel erg lekker, maar ook de cheesecake is zo lekker. Waarom niet deze twee heerlijke recepten combineren? Dat is precies wat we in dit recept gaan doen.

Geraspte pastinaak en wortel met kerrieroom

Geraspte pastinaak en wortel met kerrieroom - Nog steeds is de pastinaak niet algemeen verkrijgbaar in de winkel. In ieder geval niet net zoals bijvoorbeeld wortelen. Terwijl het zo’n veelzijdige en lekker pittige groente is. In het onderstaande recept wordt pastinaak samen met een wortel geraspt en even gestoofd. Door de toevoeging van kerrieroom is het een bijgerecht dat gelijk het avondeten…

3x soep van (te) gekke groente

3x soep van (te) gekke groente Onlangs zijn er drie wel heel bijzondere soepen op de markt gebracht door Kromkommer. Kromkommer is een nieuw bedrijf met een missie. Zij willen voedselverspilling tegengaan. Het is een initiatief van Jente en Lisanne. In 2012 wonnen zij met hun idee op de Duurzame Dinsdag een co-creatieprijs. Dat betekende dat zij hun droom met behulp van een innovatie expert…

Ode aan de wortelsoep

Ode aan de wortel(soep) - De wortel wordt vaak gebruikt voor winterse soepen, lekker bijvoorbeeld in een echt Hollandse erwtensoep. Deze veelzijdige groente is in de zomer ook heerlijk om te eten als smeuïge soep of door een salade. Wortels bevatten veel bètacaroteen. Bètacaroteen wordt in ons lichaam gebruikt als antioxidant. Dit helpt je weerstand te verhogen. Voor 4 personen 2 sjalotten…

Soep van geroosterde bloemkool

Soep van geroosterde bloemkool Dat je, als je niet zo dol op bloemkool bent, aangenaam verrast kunt worden door de smaak van geroosterde bloemkool, heb ik al beschreven. Toen ik eenmaal ontdekt had dat mijn bloemkool-hatende familieleden wel graag geroosterde bloemkool aten, moest dat gegeven natuurlijk uitgebuit worden. Dus, ik  maakte ook een soep van geroosterde bloemkool. De lieverds, die…

Dronken worteltjes

Dronken worteltjes - Dronken worteltjes maak je ongeveer op de zelfde wijze als geglaceerde wortels; heel eenvoudig dus. Alleen gebruik je nu tequila in plaats van water om de worteltjes dronken te voeren. Je kunt hier eigenlijk alle wortelsoorten voor gebruiken, dus bospeen, waspeen of winterwortel. Ik koos deze keer voor bospeen, want in de zomer is het wel zo lekker om de verse Hollandse…

Is er verschil tussen bospeen, wortels of waspeen

Is er verschil tussen bospeen, wortels of waspeen. Hoe zit dat met de winterwortel of winterpeen  en wat zijn trouwens oerpenen of oerwortels. Als je het heel precies wilt definiëren blijkt er een verschil in betekenis te bestaan tussen een peen of een wortel. Een peen kan ook de hele plant aanduiden, een wortel is een onderdeel van een plant. Wortelsoorten, eetbaar en oneetbaar zijn er in…

Zoetzure rauwkostsalade

Zoetzure rauwkostsalade. Als je een snel bijgerechtje op tafel wilt toveren, is een zoetzure rauwkostsalade ideaal. Gezond, gemakkelijk én lekker! Zoetzure rauwkost is heerlijk bij een broodje falafel of een salade met noodles. In dit recept worden wortels en komkommer gebruikt, maar je kunt gemakkelijk variëren met bijvoorbeeld fijngesneden rode ui of plakjes radijs. Als je van pittig houdt kun…

Bospeen

Bospeen is een heerlijke lente- en zomergroente. De verse bossen zijn dan wel het hele jaar door verkrijgbaar. Van mei tot en met half november is de Hollandse bospeen verkrijgbaar. Daar omheen worden ze vooral geïmporteerd uit Spanje.

Wortelsoep met gember en koriander

Wortels zijn eigenlijk altijd goed verkrijgbaar, en dus kun je deze soep het gehele jaar door maken. Bomvol vitamine C en prachtig oranje van kleur! Dit recept is geschikt voor 4 personen. Deze wortelsoep met gember en koriander is lekker als lunchgerecht, maar vormt als je er vers brood en een salade bij serveert ook een gezonde en volwaardige hoofdmaaltijd. 500 gram wortels, schoongemaakt…

Oranje Boven Wortelrauwkost

We hebben de Oranjes hoog in het vaandel staan en  natuurlijk moet op de bijzondere Koningsdag in 2013 onze maaltijd een oranje tintje krijgen. Daarbij houden we vast aan pure maak smakelijke basics. Worteltjes zijn oranje, en rauwe wortel heeft een heerlijke bite om te verwerken in een rauwkost. Bovendien hebben worteltjes bijzondere gezonde eigenschappen en het imago mag best een beetje hoger.…

Raapsteeltjes; Terug op de menukaart

Ik ben er zo dol op: raapsteeltjes! Een heerlijk frisse groente! Het zijn jonge blaadjes van meiknolletjes (knolraap of chinese kool). Vergeten groente is wel eens gezegd.. Maar dat is niet meer zo! Zelfs bij supermarkt en groenteboer heb is ze al zien liggen. Net als winterpostelein en spinazie zijn raapsteeltjes te bereiden. Maar ik eet ze het liefste rauw, een mooie stampot met…

Heerlijk stoofgerecht met rundvlees van het petroleumstel

Ik kan het niet laten. Als er mooi rundvlees bij de slager ligt dan moet het mee! Terwijl ik in de vitrine staar naar de prachtige riblapjes bedenk ik dit recept. Ik heb het een hele dag op een petroleumstelletje gezet om te laten sudderen maar dat kan ook prima op het gas met een sudderplaatje eronder.  Ik heb er wat grotere gekookte krielaardappelen bij geserveerd, maar het is ook zalig met…

Pasta Bolognese

Pasta Bolognese - Er zit een voordeel aan dit gerecht en een nadeel. Om met het laatste te beginnen; je moet er op tijd aan beginnen. De saus moet zo'n anderhalf uur inkoken en het hak- en snijwerk moet je er nog bij optellen. Maar als je die moeite neemt... succes gegarandeerd! En het voordeel is groot. Rond etenstijd is het meestal toch al hectisch genoeg. Op dat moment hoef je enkel de…

Warme winterse maaltijdsoep uit Italie

Ribollita heet deze soep eigenlijk. Letterlijk betekend dit '2 keer gekookt'. Deze maaltijdsoep op basis van witte bonen en reepjesvlees is qua voedingswaarde vergelijkbaar met onze Hollandse snert. Het zetmeel in de witte bonen zorgt voor dit stevige winterse karakter. Serveer met verse ciabatta of focaccia. Witte bonen uit blik (800 gram), of liever laat droge witte bonen een nacht weken…