Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen
wortel recepten & inspiratie

wortel

Warme winterse maaltijdsoep uit Italie

Ribollita heet deze soep eigenlijk. Letterlijk betekend dit '2 keer gekookt'. Deze maaltijdsoep op basis van witte bonen en reepjesvlees is qua voedingswaarde vergelijkbaar met onze Hollandse snert. Het zetmeel in de witte bonen zorgt voor dit stevige winterse karakter. Serveer met verse ciabatta of focaccia. Witte bonen uit blik (800 gram), of…

Mediterraanse, krokante, hele scharrelkip, ovenschotel

Wij hadden nog een hele kip en deze kip moest op. Daarnaast lagen er nog lekkere groente in de koelkast en die moesten ook op. Dit is een prima recept om ook de koelkast eventjes op te ruimen. Kip bereiden in de oven met deze groente en verse kruiden en je hebt een geweldige, zeer smaakvolle, mediterrane dis ! Hoe je die kip lekker mals en krokant…

Traditionele Franse runderstoofpot

Een heerlijke traditionele Franse stoof met bieflappen en veel smaak. Bieflappen gaan sneller dan runderlappen of riblappen. Dat vlees wordt boterzacht en neemt veel smaak op. Bovendien is dit makkelijk te maken en vreselijk lekker en voedzaam. Lekker voor een doordeweekse koude dag. Dit recept is prima geschikt voor mensen die een slowcooker hebben. 1 kilo bieflappen of sucade 2 eetlepels…
Lees verder...

Spitskool met groente- gehaktvulling

Dit recept is niet van mij, maar komt uit een heel leuk boekje. Leuk zo’n gevulde spitskool met lekkere vulling. Staat ook leuk op het bord en is gezond. Dit valt onder verantwoorde voeding en is erg lekker. Dit winterse gerecht is een complete maaltijd en staat in 45 minuten dampend op tafel. Het boekje waar ik dit uit heb gehaald heet “Genieten…

Traditionele Hutspot met klapstuk

Wij Hollanders hebben het over peen en uien. Een echte klassieker in onze keuken. Veel gegeten met een rookworst, maar de traditie leert dat er klapstuk bijhoort. Of het nu hoort of niet, lekker is het wel!

Ouderwets lekkere kip in het pannetje

Dit is een heel leuk recept wat vroeger en ook nu nog veel werd gemaakt. Niet te verwarren met "coq au vin" want dat is dit niet. Ik kan me nog herinneren dat dit vroeger ook wel in Nederlandse restaurants werd geserveerd, maar toen was ik een jaar of tien. Een mals gestoofd kippetje met smaak dan is dit ouderwets lekker. Koop wel een lekkere vette scharrelkip van goede kwaliteit en géén…
Lees verder...

Heerlijke herfst kip-champignon-groentetaart (British Pie)

Dit is een iets oudere creatie van mij die helemaal bij de herfst past. Elk jaar wordt hij een paar keer gemaakt want hij is vreselijk lekker! Dit is een heerlijke hartige taart met een volle zacht romige vulling. Ik gebruik graag wijn tijdens het koken want wijn geeft smaak af. Geen zorgen de alcohol verdampt tijdens het koken. De vulling van de…

Stevige herfst ovenschotel met rundergehakt, heerlijk!

Het principe lijkt op een Britse sheperd`s Pie, maar is het niet. Zo`n schotel is met ander vlees en is anders gemaakt. Deze heb ik gemaakt naar een oud idee van Gordon Ramsay en heb er, in de loop der jaren, mijn eigen draai aan gegeven. Het idee van Ramsay was om kippenbouillon te gebruiken en het vocht te binden. Heel goed want is echt een…

Mosselen, een product v.d. boeren v.d. zee

Een typische Zeeuwse lekkernij is de mossel. Maar wat weten we eigenlijk van de mossel? Dat mosselen maar echt lekker zouden zijn in de maanden met een ‘R’ was vroeger waar. Toen was het, bij gebrek aan moderne koeltechnieken en snel vervoer, bijna niet haalbaar om in de zomer- maanden de mosselen vers tot in het binnenland te vervoeren. Pas vanaf september konden niet- kustbewoners verse mosselen…
Lees verder...

Lamsboutschijven in Tajine

Puf,puf, met dit hete weer moet niemand eraan denken om een stoofgerecht te maken natuurlijk. Maar de smaak is wél tropisch!!! Wat kun je toch een heerlijke gerechten maken met lamsvlees. Wij Nederlanders eten het niet zo vaak en dat is best jammer.  Denk je dat lamsbout bewerkelijk is om te maken? Gebruik dan net als  ik lamsboutschijven.  Zo…

“Borsch” Bieten soep uit de Oekraïne

 Borsch is een héél populair recept wat oorspronkelijk uit de Oekraïne komt. Het is een overheerlijke goed gevulde soep uit het receptenboek van Julia’s (Oekraïnse vriendin) Oma! Belangrijk is dat je zoveel mogelijk verse ingrediënten gebruikt. Het is een rode bieten soep die op heel veel verschillende manieren kan worden bereid, maar ik zal proberen om het zo origineel mogelijk te…
Lees verder...

Rabarber, draadjesmoes, ontzuren met kalk en meer

Kijk rond op de markt, loop een willekeurige groentenspeciaalzaak binnen in april en je vindt rabarber. Natuurlijk, want dit is één van de vroegste groenten producten van het voorjaar. Lekker want rabarber zet je graag op tafel. Het is gezond, lekker en de vele culinaire mogelijkheden maken dit tot een pracht product. Even een aantal…

Stamppotje postelein

Een stamppotje postelein is een prachtig bijgerechtje om te serveren in het voorjaar. Maak er timbaaltjes van en je zet echt een feestje op tafel.

Ansjovisdip (Anchoïade)

Een pittige dip van ansjovis om te serveren bij een stokbroodje of bij wat verse groenten als radijs, wortel en groene asperge op de borreltafel. Geef er dan ook wat soepstengels bij.
Lees verder...

Leffe Lentebier, geraffineerd en licht fruitig

Wat is er aangenamer dan de eerste lentedagen in te luiden met een bier met een typische unieke lentesmaak? Leffe dacht er net zo over en verrast opnieuw alle bierliefhebbers met een innovatie die tegelijk verfrissend en karaktervol is: Leffe Lentebier. Leffe Lentebier is herkenbaar aan zijn fruitige smaak, met een delicaat parfum, gekruid met…

Geroosterde prei

Heel eenvoudig maak je met prei dit prachtige bijgerecht zoals ze dat in Italië ook doen. Gebruik liefst goede kwaliteit Italiaanse olijfolie en kies een goede balsamicoazijn. De smaken zijn essentieel in dit eenvoudige gerechtje.

Provencaalse kip ovenschotel

Een uiterst complete en voedzame ovenschotel. Kan het hele gezin van smullen. Hij is niet vet en barst van de smaken. Als je van lekkere kip houd dan moet je deze beslist eens maken en je weet niet wat je proeft. De kip wordt lekker krokant want het caramelliseert een beetje. Dit is echt vreselijk lekker getuige de reacties die ik altijd krijg. Hoeveelheden zijn ruim voldoende voor een gezin van 4…
Lees verder...

Deze website maakt gebruik van functionele en commerciële cookies. Zonder deze cookies is deze website niet mogelijk en ze helpen u aan een betere gebruikerservaring. Oké Lees meer