Kool, echte winterkost. Op de spitskool na dan, die komt in de wintermaanden uit Spanje. Maar alle andere kolen zijn nu volop verkrijgbaar. Van kleine tot grote kolen, er is aanbod genoeg. Waarom krijgt het kool assortiment toch vaak het stempel saai mee? Er is zoveel lekkers mogelijk met kool. In deze special drie fantastische koolgerechten voor doordeweeks of in het weekend.
Groene kool bolognese uit de oven
- 1 kilo gekookte aardappelen
- 2 uien, gesnipperd
- 1 teentje knoflook, gesnipperd
- 1/2 krop groene kool (500 gram), in reepjes
- 2 eetlepels boter
- 8 takjes oregano
- 3 eetlepels olie
- 600 gram gemengd gehakt
- zout en peper
- paprikapoeder mild
- 2 eetlepels tomatenpuree
- 500 gram tomaten, gepeld in stukjes
- snufje suiker
- 75 gram geraspte Goudse kaas
Verhit wat boter in een hapjespan. Bak hierin de kool even 5 minuten aan. Blus af met 200 ml. water en doe het deksel op de pan. Laat nog 6 a 7 minuten sudderen. Doe over in een vergiet en laat goed uitlekken. Rits van 5 takjes oregano de blaadjes en hak deze fijn.
Verhit wat olie in de hapjespan en bak hierin ui, knoflook en oregano even aan. Voeg het gehakt toe en bak rul. Breng op smaak met zout, peper en paprikapoeder. Voeg de tomatenpuree toe, bak even kort mee. Voeg dan de stukjes tomaten met aanhangend vocht toe. Breng opnieuw aan de kook en laat ca. 5 minuten pruttelen. Proeven, nogmaals op smaak brengen met zout, peper, paprikapoeder en een snufje suiker.
Verwarm de oven voor op 200 graden. Snijd de gekookte aardappelen in schijfjes. Vet een ovenschaal in en doe de helft van de gehaktsaus er in. Leg er een laag kool en een laag aardappelen op. Dek af met de andere helft van de saus. Strooi de geraspte kaas erover en zet in de voorverwarmde oven. Laat in ca. 25 minuten gratineren. Garneer met de achtergehouden oregano.
Koolsalade van de markt (4 soorten kool in 1 salade)
- 1/4 Chinese kool
- 1/4 savooiekool
- 1/4 wittekool
- 1/4 rodekool
- handvol bieslook, fijngeknipt
Voor de dressing:
- 3 eetlepels olijfolie extra vergine
- 1 eetlepel sesamolie
- 2 eetlepels balsamicoazijn
- 2 eetlepels grove mosterd
- zeezout en zwarte peper
Snijd het hart uit elke kool en snjid de kool met een scherp mes fijn. Leg de kool in een grote kom en schep alles om. Meng de ingrediënten voor de dressing in een kom en voeg peper en zout naar smaak toe. Giet de dressing over de kool en schep alles om. Laat de salade 20 minuten marineren. Strooi de bieslook over de koolsla, schep alles om en serveer.
Lasagne van witte kool
- 1 witte kool
- 1 ui, gesnipperd
- 2 tenen knoflook, gesnipperd
- verse peterselie, fijngehakt
- verse selderij, fijngehakt
- 75 gram soepgroenten
- 2 eetlepels olijfolie
- 400 gram gemengd gehakt
- 3 eetlepels tomatenpuree
- 3 1/2 eetlepel bloem
- 375 ml. groentebouillon
- zout
- peper
- suiker
- nootmuskaat
- 15 gram boter of margarine
- 125 ml. melk
- 75 gram emmentaler kaas
Let op, hou de witte kool heel. Verwijder grof vuil en was de kool. Snijd de stronk er kegelvormig uit. Zet een royale pan water op. Als het water kookt, de hele kool zonder stronk er in doen en 5 minuten laten koken. De kool eruit halen en de buitenste bladeren in z’n geheel losmaken. Nogmaals in het water legen, 5 minuten koken en weer de buitenste bladeren eraf halen. Net zolang tot je zo’n 15 bladeren hebt. Leg de koolbladeren onder iets zwaars zodat ze mooi plat worden.
Verhit wat olie in een hapjespan. Bak hierin de ui, knoflook, peterselie, selderij en soepgroenten even aan. Boeg het gehakt toe en bak rul. Roer de tomatenpuree en 2 eetlepels bloem erdoor. Voeg 250 ml. bouillon toe en breng al roerend opnieuw aan de kook. Op smaak brengen met zout, peper en suiker.
Voor de béchamelsaus 1 1/2 eetlepel boter smelten, 1 1/2 eetlepel bloem toevoegen en goed roeren. Met 125 ml. melk en 125 ml. bouillon afblussen, goed roeren met een garde. Laat nog 4 minuten doorkoken en breng op smaak met zout, peper en nootmuskaat.
Vet een ovenschotel in, doe er een dun laagje béchamelsaus in en leg er 5 witte koolbladeren op. Verdeel de helft van het gehakt erover. Bestijk met béchamelsaus en dek weer af met 5 koolbladeren.
Hethaal tot alle sop is. Kaas raspen boven de ovenschaal. Goed verdelen. Het geheel laten gratineren in een op 200 graden voorverwarmde oven. Ca. 20 minuten.