Hollandse kersen, de lekkerste die er zijn. Het is dan ook jammer dat op veel bezochte plaatsen (supermarkt / markt) ook vaak de buitenlandse varianten aangeboden worden. Koop de kersen het liefst rechtstreeks bij de teler. Het is een heerlijk middagje op de fiets. Je komt ze tegenwoordig overal tegen, daar hoeft het niet aan te liggen toch? Wij beloven dat je geniet van de kwaliteit. In deze special 4 verrassende tips met vers geplukte Hollandse kersen.
Limoenbavarois met Hollandse kersensaus
Voor de bavarois:
- 4 eetlepels sap van limoenen
- 135 gram poedersuiker
- De schil van 1 limoen (alleen het groen), in dunne reepjes gesneden
- 16 blaadjes in koud water geweekte gelatine
- 4 eiwitten
- 1/2 liter halfstijfgeklopte slagroom
- 3 eetlepels water
Voor de Hollandse Kersen saus:
- 500 gram Hollandse kersen
- 150 ml. water
- 150 gram suiker
- 10 gram maizena
Voor de garnering:
- 4 hele kersen
- stijfgeklopte slagroom
Limoen bavaroise
Breng het water samen met de limoensap en 35 g. poedersuiker aan de kook en laat de limoenschilletjes even meekoken. Neem de schilletjes uit de pan en houd deze apart voor de garnering.
Los de uitgeknepen gelatineblaadjes op in het vocht en laat het afkoelen. Klop in de tussentijd de eiwitten stijf in een vetvrij gemaakte kom samen met de rest van de poedersuiker. Zodra de limoenvloeistof begint op te stijven, schep hem dan door de halfstijf geklopte room.
Meng meteen daarna het stijfgeklopte eiwit erdoor en giet het geheel in (met water bevochtigde) kommetjes. Laat het 3 tot 4 uur in de koelkast opstijven.
Hollandse kersensaus:
Kook de ontpitte kersen met de suiker en het limoensap tot ze zacht worden en los in het water de maizena op, zodra de kersen koken en zacht zijn voeg je de in water opgeloste maizena toe. Laat de saus een beetje afkoelen, mocht je de saus nog te dik vinden voeg dan wat extra water toe.
Serveren
Plaats de kommetjes voor het serveren even in een bak met heet water. Stort de bavarois op bordjes en voeg de kersen er om heen. Garneer de bavarois af met kersen, slagroom en limoenreepjes
Kersenbonbons van Hollandse kersen
Verse kersen bonbons een traktatie voor bij de koffie wie lust dat nu niet? In de kersen tijd is dit natuurlijk helemaal een hit!
- 20 mooie rijpe kersen met steeltje
- 10 el kersenlikeur
- 300 g pure chocolade
- bakpapier
Prik de kersen met een cocktailprikker meerdere keren in en leg ze in een kommetje.
Schenk de likeur erop en laat de kersen zo ongeveer 2 uur marineren. Smelt 2/3 de van de chocolade in een kom boven een pan met heet water ( au bain marie).
Als de chocolade gesmolten is haal je de kom van de pan en los je de rest van de chocolade 1/3 op in de al gesmolten chocolade.
Laat de kersen uitlekken, dep ze eventueel een beetje droog en haal de kersen (hou ze vast aan het steeltje) door de gesmolten chocolade op bakpapier harden en haal ze daarna nogmaals door de gesmolten chocolade, zodat het chocoladelaagje lekker dik wordt. Laat ook dit weer harden.
Vermeld er wel bij dat de bonbons gemaakt zijn van verse kersen en dus een pit bevatten!!!
Hollandse Kersenflapjes
Deze Kersenflapjes met amandelen zijn super makkelijk te maken en heerlijk fris door de verse zure kersen vulling.
voor 4 flapjes
- 4 plakjes bladerdeeg
- amandelschaafsel
- 1 losgeklopt ei met beetje room
voor de kersen vulling:
- 500 gram kersen ontpit!
- 150 ml water
- 150 gram suiker
- 15 gram maizena
Kook de ontpitte kersen met de suiker tot ze zacht worden en los de maizena in het water op, zodra de kersen koken en zacht zijn voeg je de in water opgeloste maizena toe. Laat de vulling goed afkoelen. Verwarm de oven op 180 graden. Leg de bladerdeeg plakjes klaar en schep in het midden de kersen vulling. Klap de bladerdeeg flappen in een drie hoek en druk de randen goed aan. Bestrijk de boven kant met ei/roommengsel en de amandelschaafsel. Laat de flappen een half uur staan alvorens ze de oven in gaan. Bak de flappen in ca. 20 min gaar. Bestrooi na afkoelen met poedersuiker.
Vlaaivulling van Hollandse kersen op 2 manieren
Deze vlaaivulling van Hollandse kersen is niet alleen een feest op een huisgebakken vlaai, maar ook op taarten, en bij desserts is dit smullen! Bij deze zowel de variant van verse kersen als de variant met kersen uit de diepvries of uit een potje. Na het kersenseizoen koop je dus geen vlaaivulling uit blik, maar maak je vlaaivulling zoals jij die lekker vindt.
Vlaaivulling van verse Hollandse kersen
- 3 dl water
- 300 gram suiker
- 1 kg verse rode kersen ontpit (of uit de vriezer)
- 25 gram maizena
Hou 3 eetlepels water apart, de rest van het water, de suiker en de kersen aan de kook brengen. Zodra de kersen zacht zijn, voeg je de maizena toe. Laat dit nog even door koken en laat het dan afkoelen. Klaar is je verse vlaaivulling. Gebruik voor vlaai, taart, kersenflapjes of zomaar een lepeltje op je yoghurt, vla of pudding.
Vlaaivulling van kersen na het seizoen
Is het kersenseizoen voorbij en wil je toch nog eens deze eenvoudige vlaaivulling serveren? Maak dan bovenstaand recept met kersen uit de diepvries (eerst ontdooien) of maak onderstaand recept met geconserveerde kersen.
- 1 pot 600 gram zure rode kersen
- 200 gram witte suiker
- 25 gram maïzena
Vang het sap van de kersen op en laat de kersen uit lekken. De maizena met de suiker aanlengen met een paar eetlepels kersensap uit pot en tot een glad papje roeren. Doe de kersen met 250 ml van het kersensap in een pan op matig vuur, verwarm de kersen totdat ze koken . Roer het maizenapapje tot een glad geheel, giet het mengsel bij de warme kersen en meng alles goed. Zet het vuur lager en laat sudderen tot de vulling is ingedikt, ongeveer 2 minuten, verwijder van het vuur, laat afkoelen, en gebruik als taartvulling.
Kersen vind ik zelf ook de ideale vulling voor vlaaien. In combinatie met room en een verse bodem wordt het een echte traktatie! Ga er volgende week weer een maken voor de verjaardag van mijn dochter.
Lucky dochter! Alvast gefeliciteerd! ?