Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

6 x inspiratie uit de keuken van India

De keuken van India, mooie en pure ingrediënten, heerlijke curry’s en nog veel meer. Zomaar wat inspiratie om je tafelgenoten te verrassen.

0 3.475

6 x inspiratie uit de keuken van India – De keuken kenmerkt zich door zijn uitgebreide en gebalanceerde gebruik van heel veel specerijen, de afwezigheid van varkens- en rundvlees en het gebruik van bijzondere melkproducten en gerechten zoals ghee (geklaarde boter), paneer (een soort verse kaas zonder stremsel), raïta (yoghurtsaus) en lassi, (zoete of zoute yoghurtdrank). Bovendien zijn veel Indiërs vanwege hun geloof vegetarisch. Dat betekent dat er een enorme keur aan prachtige vegetarische gerechten bestaat.

Ghee
Ghee – product informatie en voor u getest door Lekker Tafelen!
Paneer, Indiase kaas maken
Paneer, Indiase kaas zonder stremsel – leuk om zelf te maken
mulligatawny
Mulligatawny – een heerlijke currysoep uit de Tamil-keuken met een basis van zelfgemaakte madras-curry. Dit gerecht serveer je als een maaltijdsoep met rijst.

Zelf frisse mangolassi maken:

Meng 150 ml. koud water met 150 ml. yoghurt. Schil een mango en snijd hem in stukjes. Pureer alles met een staafmixer en voeg nog een mespuntje gember- en kardemompoeder toe.

Kip tikka masala
Kip tikka masala, een klassieker uit de Indiase keuken, naar het recept van de kookboekenschrijver Pushesh Pant, die het lijvige kookboek ‘India” schreef.
Kikkererwten op zijn Indiaas
Kikkererwten op zijn Indiaas – in de Indiase keuken wordt heel veel gebruikt gemaakt van peulvruchten, zoals linzen en kikkererwten. Voor allerlei heerlijke vegetarische gerechten.

 


Typische ingrediënten uit de Indiase keuken

De klassieke gerechten uit de Indiase keuken zijn vaak tot stand gekomen aan de hand van de ayurveda, een Indiase levensleer, die tegenwoordig in bepaalde westerse kringen ook wordt omarmd. Volgens deze leer dient bijvoorbeeld elke maaltijd uit de 6 smaken zoet, zout, zuur, bitter, scherp en wrang te bestaan en moeten natte gerechten worden afgewisseld met droge gerechten. Dat maakt de Indiase keuken bijzonder geurig en qua smaak in balans. Typische Indiase kruiden zijn bijvoorbeeld: komijnzaad, koriander(zaad), kaneel, mosterdzaad, gember(poeder), kurkuma, nigellazaad (of: uienzaad), pepers en kardemom.

Verse kurkuma
Verse kurkuma
Nigellazaad of uienzaad
Nigellazaad of uienzaad
Verse gember
Verse gember
Kardemompeulen
Kardemom peulen

 

India, het land van de curry

Wie Indiase keuken zegt, zegt al gauw in één adem erbij: curries! Een curry is een (Indiaas) gerecht dat met specerijen en in een saus is bereid. Dat is een lekker vage, brede omschrijving en dat is het precies. Er is niet ‘één’ currygerecht, laat staan één recept. Wij hebben er vast een paar leuke voor je op een rijtje gezet.

Tomatencurry
Vegetarische tomatencurry met tofu
lamscurry
Pittige lamscurry
viscurry
Vis-kokos curry
bloemkoolcurry
Bloemkoolcurry met cashewnoten

 

Zoete smaken horen bij de Indiase maaltijd! Probeer eens een heerlijke chutney

Mangochutney
Zelfgemaakte Mangochutney. Ideaal voor bij de Indiase maaltijd. Maar ook lekker bij een kaasplateau!

Om pittig en scherp te contrasteren, horen er volgens de Indiase Ayurvedische leer ook zoete componenten op tafel te komen. Zoals een heerlijke chutney. Een chutney is een mengsel van – meestal – fruit, uien, specerijen, azijn en suiker.

Zo zet je een Indiase maaltijd op tafel

Je kunt natuurlijk één gerecht maken. Maar als je er een heuse Indiase (feest)maaltijd van wilt maken, zorg je ervoor dat er Indiaas brood als chapati of naanbrood (verkrijgbaar in de supermarkt) aanwezig is of dat je lekkere, kruidige pandan- of basmatirijst op tafel zet. Maak dan een of meer lekkere curries (bijvoorbeeld een met groenten en een met vlees) en zorg dat je er een chutney bij serveer. Schenk er een glas warme thee bij of juist een glas koude lassi. Heerlijk!

Op zoek naar nóg meer inspiratie uit de Indiase keuken? Lekker Tafelen boekentip: India kookboek van Pushpesh Pant

Printen

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More