Aardappels bakken; over de basisrecepten! – Ondanks dat iedereen tegenwoordig multicultureel kookt, volgens keukens waarin de aardappel niet erg centraal staat, staat in Nederland in veel huishoudens ook nog regelmatig het traditionele AGV-tje op tafel. AGV staat voor aardappels, groente en vlees (of natuurlijk vis, vegetarisch of vegan). Dat betekent niet dat het ook vanzelfsprekend is dat je aardappels als bijgerecht hebt leren klaarmaken. Vroeger was dat het eerste wat je werd bijgebracht als je leerde koken. Tegenwoordig is dat vaak rijst en pasta. En dat is eigenlijk best jammer, want als je goed aardappels leert koken en bakken, dan heb je een basisvaardigheid waarmee je heel veel kanten uit kunt. In dit artikel lees je over het bakken van aardappels. Dat klinkt simpel, en eigenlijk is dat het ook. Je moet gewoon even weten waar je op moet letten.
Vastkokende en kruimige aardappels
Voordat je gaat koken of bakken, bepaal je eerst welke soort aardappels je daar het beste voor kunt gebruiken. Want je gaat natuurlijk wel uit van verse, rauwe aardappels en niet van een zak voorgekookte krieltjes of aardappelschijfjes! Er zijn aardappels die als je ze kookt stevig blijven en niet uit elkaar vallen en er zijn aardappels die zacht worden en uit elkaar vallen als je er met een vork in prikt. Oftewel, vastkokende aardappels en kruimige of bloemige aardappels. En om het lastig te maken, daar tussen in zitten dan nog soorten die vrij vastkokend of redelijk kruimig, heel bloemig et cetera worden genoemd. Welke soort kies je nu voor welke manier van aardappels klaarmaken?
Welke aardappels om te bakken?
Als je aardappels wilt gaan bakken kun je het beste kiezen voor een vastkokende soort. Kies voor een vastkokende soort als Nicola, Lady Christl, Alexia, Accent, Charlotte. Er zijn nog veel meer vastkokende soorten, teveel om hier allemaal op te noemen. Vraag het gerust aan je aardappelhandelaar, of groenteboer, hij of zij zal je er graag meer over vertellen. Koop je de aardappels in de supermarkt? Kijk dan op de verpakking, er staat altijd op wat voor type aardappels het zijn en vaak staat ergens aan de achterkant in kleine letters ook nog wel het ras genoemd.
Houd je van aardappels die niet te hard en te zacht zijn en een beetje kruimig? Koop dan een ras als Bildstar, Redstar of Eersteling. Die kun je ook wel gebruiken om te bakken. Dit zijn uiteraard niet alle verkrijgbare soorten vrij vastkokende aardappels. Neem echter geen kruimige aardappels. Een erg kruimige aardappel zal bij het bakken uit elkaar vallen en in plaats van lekker krokant gebakken aardappeltjes een kleffe massa met wat korstjes opleveren.
Voordat je begint met bakken
Je kunt de aardappels schillen voor dat je ze gaat koken of bakken. Je kunt de aardappels ook ongeschild klaarmaken. Kies in dat geval wel voor aardappels met een dunne, gladde schil. Dat zijn meestal nieuwe oogst aardappels. Let er wel op dat je ze heel goed schoon boent met een borsteltje, onder de kraan. Je loopt anders het risico op zand of klei in je eten en daar wordt het niet lekkerder van.
Aardappels bakken; de basisrecepten
Je kunt aardappels op twee manieren bakken. En wel zonder ze voor te koken (blancheren) of je blancheert ze eerst en gaat ze dan bakken. Ter verduidelijking; aardappels bakken die van tevoren zijn geblancheerd is niet hetzelfde als een restje gekookte aardappels opbakken. Je schilt de aardappels, als je ze geschild wilt klaarmaken, en daarna snijd je ze in de gewenste vorm. Dat kunnen blokjes zijn, maar ook partjes, schijfjes of halve schijfjes. De voorbereiding kost dus wel even wat tijd. Je kunt aardappels echter ook bakken zonder ze eerst te blancheren. Je snijdt de aardappels dan in dunne plakjes. Als je grotere of dikkere stukken neemt, is het lastig om de aardappels gaar te krijgen.
Twee manieren: wel of niet blancheren
In onderstaande recepten vind je beide manieren om aardappels te bakken stap voor stap uitgelegd. Ook jij kunt de perfecte aardappels bakken. Probeer het maar eens!
Gebakken aardappelen; Het geheim voor een perfect resultaat
Gebakken aardappelen, dat kan iedereen toch? Maar wij hebben het niet over diepvriesaardappelen. Lees dus toch even verder!
Gebakken aardappels, zonder blancheren
Perfect gebakken aardappels zonder ze te blancheren of voor te koken. Het is een eenvoudige techniek die je jezelf gewoon aan moet leren.
Gebakken aardappels met spek en uien
Verschrikkelijk lekkere gebakken aardappels met spek en uien. Niets moeilijks aan, maar wel gewoon even de tijd nemen voor dit feestrecept.
Aardappels
Laat je weer eens vaker verleiden tot het eten van een echte aardappel. Ontdek hier de lekkerste recepten met de aardappel, inclusief tips.