• Over ons
  • Team
  • Van onze lezers
  • Abonneren
  • Contact
  • Samenwerken
  • Adverteren
zaterdag 14 juni 2025
Lekker Tafelen
  • Log in
  • Registreren
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Home Specials

Aardappels bakken; over de basisrecepten!

Redactie door Redactie
in Specials
0
geblancheerde gebakken aardappels

Aardappels bakken; over de basisrecepten! – Ondanks dat iedereen tegenwoordig multicultureel kookt, volgens keukens waarin de aardappel niet erg centraal staat, staat in Nederland in veel huishoudens ook nog regelmatig het traditionele AGV-tje op tafel. AGV staat voor aardappels, groente en vlees (of natuurlijk vis, vegetarisch of vegan). Dat betekent niet dat het ook vanzelfsprekend is dat je aardappels als bijgerecht hebt leren klaarmaken. Vroeger was dat het eerste wat je werd bijgebracht als je leerde koken. Tegenwoordig is dat vaak rijst en pasta.  En dat is eigenlijk best jammer, want als je goed aardappels leert koken en bakken, dan heb je een basisvaardigheid waarmee je heel veel kanten uit kunt. In dit artikel lees je over het bakken van aardappels. Dat klinkt simpel, en eigenlijk is dat het ook. Je moet gewoon even weten waar je op moet letten.

Vastkokende en kruimige aardappels

Voordat je gaat koken of bakken, bepaal je eerst welke soort aardappels je daar het beste voor kunt gebruiken. Want je gaat natuurlijk wel uit van verse, rauwe aardappels en niet van een zak voorgekookte krieltjes of aardappelschijfjes! Er zijn aardappels die als je ze kookt stevig blijven en niet uit elkaar vallen en er zijn aardappels die zacht worden en uit elkaar vallen als je er met een vork in prikt. Oftewel, vastkokende aardappels en kruimige of bloemige aardappels. En om het lastig te maken, daar tussen in zitten dan nog soorten die vrij vastkokend of redelijk kruimig, heel bloemig et cetera worden genoemd. Welke soort kies je nu voor welke manier van aardappels klaarmaken?

Welke aardappels om te bakken?

Als je aardappels wilt gaan bakken kun je het beste kiezen voor een vastkokende soort. Kies voor een vastkokende soort als Nicola, Lady Christl, Alexia, Accent, Charlotte. Er zijn nog veel meer vastkokende soorten, teveel om hier allemaal op te noemen. Vraag het gerust aan je aardappelhandelaar, of groenteboer, hij of zij zal je er graag meer over vertellen. Koop je de aardappels in de supermarkt? Kijk dan op de verpakking, er staat altijd op wat voor type aardappels het zijn en vaak staat ergens aan de achterkant in kleine letters ook nog wel het ras genoemd.

Houd je van aardappels die niet te hard en te zacht zijn en een beetje kruimig? Koop dan een ras als Bildstar, Redstar of Eersteling. Die kun je ook wel gebruiken om te bakken. Dit zijn uiteraard niet alle verkrijgbare soorten vrij vastkokende aardappels. Neem echter geen kruimige aardappels. Een erg kruimige aardappel zal bij het bakken uit elkaar vallen en in plaats van lekker krokant gebakken aardappeltjes een kleffe massa met wat korstjes opleveren.

Voordat je begint met bakken

Je kunt de aardappels schillen voor dat je ze gaat koken of bakken. Je kunt de aardappels ook ongeschild klaarmaken. Kies in dat geval wel voor aardappels met een dunne, gladde schil. Dat zijn meestal nieuwe oogst aardappels. Let er wel op dat je ze heel goed schoon boent met een borsteltje, onder de kraan. Je loopt anders het risico op zand of klei in je eten en daar wordt het niet lekkerder van.

Aardappels bakken; de basisrecepten

Je kunt aardappels op twee manieren bakken. En wel zonder ze voor te koken (blancheren) of je blancheert ze eerst en gaat ze dan bakken. Ter verduidelijking; aardappels bakken die van tevoren zijn geblancheerd is niet hetzelfde als een restje gekookte aardappels opbakken. Je schilt de aardappels, als je ze geschild wilt klaarmaken, en daarna snijd je ze in de gewenste vorm. Dat kunnen blokjes zijn, maar ook partjes, schijfjes of halve schijfjes. De voorbereiding kost dus wel even wat tijd. Je kunt aardappels echter ook bakken zonder ze eerst te blancheren. Je snijdt de aardappels dan in dunne plakjes. Als je grotere of dikkere stukken neemt, is het lastig om de aardappels gaar te krijgen.

Geblancheerde aardappels
Aardappels bakken

Twee manieren: wel of niet blancheren

In onderstaande recepten vind je beide manieren om aardappels te bakken stap voor stap uitgelegd. Ook jij kunt de perfecte aardappels bakken. Probeer het maar eens!

gebakken aardappels recept rauw zonder blancheren
Bijgerecht

Gebakken aardappels, zonder blancheren

Perfect gebakken aardappels zonder ze te blancheren of voor te koken. Het is een eenvoudige techniek die je jezelf gewoon aan moet leren.

Gebakken aardappelen
Bijgerecht

Gebakken aardappelen; Het geheim voor een perfect resultaat

Gebakken aardappelen, dat kan iedereen toch? Maar wij hebben het niet over diepvriesaardappelen. Lees dus toch even verder!

Gebakken aardappels met spek en uien

Gebakken aardappels met spek en uien
Bijgerecht

Verschrikkelijk lekkere gebakken aardappels met spek en uien. Niets moeilijks aan, maar wel gewoon even de tijd nemen voor dit feestrecept.

Check het recept of lees de infoDetails
aardappel

Aardappels

Laat je weer eens vaker verleiden tot het eten van een echte aardappel. Ontdek hier de lekkerste recepten met de aardappel, inclusief tips.

Tags: Aardappel recepten
DeelPin11VerstuurVerstuur
Redactie

Redactie

Zelf iets maken van verse ingrediënten is een betere keuze dan niets doen met bewerkte producten. Word een actieve hobbykok en ontdek het geluk van goede ingrediënten, mooie smaken en blije gezichten aan tafel. Dat is Lekker Tafelen.

Gerelateerde Recepten en ideeën

Varkensvlees op de barbecue
Specials

Varkensvlees op de barbecue kies je vers, niet kant-en-klaar

graskaas
Specials

Graskaas; heerlijk zachte en romige kaas in de zomer

zacht fruit
Specials

Zacht fruit; de lekkerste recepten voor een feestelijke zomer

Spitskool
Specials

Spitskool; recepten met een zachte zomerkool van eigen bodem

Recepten met nieuwe aardappelen
Specials

Recepten met nieuwe aardappelen; ze zijn net uit de grond en dat proef je!

asperges met vis
Specials

Asperges met vis; heel veel recepten voor jouw inspiratie

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

Maximale bestandsgrootte van upload: 64 MB. Je kunt uploaden: afbeelding. Bestand hier neerzetten

Als je een reactie plaatst ontvang je een melding als er op geantwoord wordt.

Lekker Tafelen

Bij Lekker Tafelen vind je makkelijke recepten om zelf te maken. Alle recepten op deze website zijn door ons zelf gemaakt en gefotografeerd. Ieder recept heeft verse ingrediënten in de hoofdrol. Hier vind je smaak, hier vind je gezonde recepten, hier weet je wat je eet, hier eet je met de seizoenen mee. En als jij deze leuke recepten ook zelf gaat maken zul je ontdekken dat je ze met trots serveert. 

Tafel lekker !!

Aardappels

Lekker Tafelen

  • Over ons
  • Team
  • Van onze lezers
  • Abonneren
  • Contact
  • Samenwerken
  • Adverteren

Nieuw

  • Watermeloen snijden is makkelijker dan je denkt
  • Gebakken schol met gepofte tomaatjes – vers en snel klaar
  • Wijn bij zomerse gerechten: lichte salades, vis en frisse pasta’s
  • Pappardelle met gepofte paprika, verse spinazie en echte feta
  • Varkensvlees op de barbecue kies je vers, niet kant-en-klaar
  • Honingkip uit de airfryer met frisse salade en oude kaas

Reacties

  • Redactie op Zelfgemaakt pistache-ijs van cottage cheese met knapperige chocolade
  • Corina Loeve op Zelfgemaakt pistache-ijs van cottage cheese met knapperige chocolade
  • Redactie op Makkelijke noodles met kip en verse Shanghai paksoi
  • Marionet op Makkelijke noodles met kip en verse Shanghai paksoi
  • Redactie op Zachte citroencake met ricotta en vers zomerfruit
  • Ceunen Martine op Zachte citroencake met ricotta en vers zomerfruit

Bedrijfsgegevens

Rijnenborghstraat 22

3431 EZ Nieuwegein

Tel: 030 – 2072820

Mail: info@lekkertafelen.nl

KvK: 74097938

  • Update privacyvoorkeuren

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
  • Log in
  • Schrijf in
  • Shop

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Change Location
Find awesome listings near you!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief