• Team
  • Adverteren
  • Abonneren
  • Contact
  • Privacy
woensdag, februari 1, 2023
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Specials

Aardappels bakken; over de basisrecepten!

door Elise de Haan
in Specials
0
0
geblancheerde gebakken aardappels

Aardappels bakken; over de basisrecepten! – Ondanks dat we tegenwoordig allemaal multicultureel koken, volgens keukens waarin de aardappel niet erg centraal staat, staat in Nederland in veel huishoudens ook nog regelmatig het traditionele AGV-tje op tafel. AGV staat voor aardappels, groente en vlees (of natuurlijk vis, vegetarisch of vegan). Dat betekent niet dat het ook vanzelfsprekend is dat je aardappels hebt leren bereiden. Vroeger was dat het eerste wat je werd bijgebracht als je leerde koken. Tegenwoordig is dat vaak rijst en pasta.  En dat is eigenlijk best jammer, want als je goed aardappels leert koken en bakken, dan heb je een basisvaardigheid waarmee je een heleboel kanten uit kunt. In dit artikel vertellen we je over het bakken van aardappels. Dat klinkt simpel, en eigenlijk is dat het ook. Je moet gewoon even weten waar je op moet letten.

Vastkokende en kruimige aardappels

Voordat je gaat koken of bakken, bepaal je eerst welke soort aardappels je daar het beste voor kunt gebruiken. Want we gaan natuurlijk wel uit van verse, rauwe aardappels en niet van een zak voorgekookte krieltjes of aardappelschijfjes! Er zijn aardappels die als je ze kookt stevig blijven en niet uit elkaar vallen en er zijn aardappels die zacht worden en uit elkaar vallen als je er met een vork in prikt. Oftewel, vastkokende aardappels en kruimige of bloemige aardappels. En om het lastig te maken,  daar tussen in zitten dan nog soorten die vrij vastkokend of redelijk kruimig, zeer bloemig  et cetera worden genoemd. Welke soort kies je nu voor welke manier van aardappels bereiden?

Welke aardappels om te bakken?

Als je aardappels wilt gaan bakken kun je het beste kiezen voor een vastkokende soort. Kies voor een vastkokende soort als Nicola, Lady Christl, Alexia, Accent, Charlotte. Er zijn nog veel meer vastkokende soorten, teveel om hier allemaal op te noemen. Vraag het gerust aan je aardappelhandelaar, of groenteboer, hij of zij zal je er graag meer over vertellen. Koop je de aardappels in de supermarkt? Kijk dan op de verpakking, er staat altijd op wat voor type aardappels het zijn en vaak staat ergens aan de achterkant in kleine letters ook nog wel het ras genoemd.

Houd je van aardappels die niet te hard en te zacht zijn en een beetje kruimig? Koop dan een ras als Bildstar, Redstar of Eersteling. Deze kun je ook wel gebruiken om te bakken. Dit zijn uiteraard niet alle verkrijgbare soorten vrij vastkokende aardappels. Neem echter geen kruimige aardappels. Een erg kruimige aardappel zal bij het bakken uit elkaar vallen en in plaats van lekker krokant gebakken aardappeltjes een kleffe massa met wat korstjes opleveren.

Voordat je begint met bakken

Je kunt de aardappels schillen voor dat je ze gaat koken of bakken. Je kunt de aardappels ook ongeschild bereiden. Kies in dat geval wel voor aardappels met een dunne, gladde schil. Dat zijn meestal nieuwe oogst aardappels. Let er wel op dat je ze heel goed schoon boent met een borsteltje, onder de kraan. Je loopt anders het risico op zand of klei in je eten en daar wordt het niet lekkerder van.

Aardappels bakken; de basisrecepten

Je kunt aardappels op twee manieren bakken. En wel zonder ze voor te koken (blancheren) of je blancheert ze eerst en gaat ze dan bakken. Ter verduidelijking; aardappels bakken die van tevoren zijn geblancheerd is niet hetzelfde als een restje gekookte aardappels opbakken. Je schilt de aardappels, als je ze geschild wilt bereiden, en daarna snijd je ze in de gewenste vorm. Dat kunnen blokjes zijn, maar ook partjes, schijfjes of halve schijfjes. De voorbereiding kost dus wel even wat tijd. Je kunt aardappels echter ook bakken zonder ze eerst te blancheren. Je snijdt de aardappels dan in dunne plakjes. Als je grotere of dikkere stukken neemt is het lastig om de aardappels gaar te krijgen.

Geblancheerde aardappels
Aardappels bakken

Twee manieren: wel of niet blancheren

In onderstaande recepten leggen we je beide manieren om aardappels te bakken stap voor stap uit. Ook jij kunt de perfecte aardappels bakken. Probeer het maar eens!

gebakken aardappels recept rauw zonder blancheren
Bijgerecht

Gebakken aardappels, zonder blancheren

Perfect gebakken aardappels zonder ze te blancheren of voor te koken. Het is een eenvoudige techniek die je jezelf gewoon aan moet leren.

Gebakken aardappelen
Bijgerecht

Gebakken aardappelen; Het geheim voor een perfect resultaat

Gebakken aardappelen, dat kan iedereen toch? Maar wij hebben het niet over diepvriesaardappelen. Lees dus toch even verder!

aardappel

Aardappels

Laat je weer eens vaker verleiden tot het eten van een echte aardappel. Ontdek hier de lekkerste recepten met de aardappel, inclusief tips.

Tags: Aardappel recepten
DeelPin9Tweet

Gerelateerde Artikelen & Recepten

tortilla van aardappel
Specials

Tortilla; een klassieker uit Spanje

citrus
Specials

Citrus; heerlijke recepten met vitaminebommetjes

witlof recepten
Specials

Witlof anders serveren? Met deze recepten lukt dat!

appelcake special
Specials

Appelcake; deze varianten wil je proeven! Inclusief handige tips

roerei special
Specials

Roerei, een lekker begin van de dag

Rundvlees
Specials

Rundvlees; Soorten & Recepten

Kool
Specials

Kool; heel veel soorten en dus ook heel veel recepten

Skrei recepten
Specials

Skrei recepten voor liefhebbers van kwaliteitsvis en pure smaken

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

100% vers en 100% lekker van het seizoen

winter recepten

Winter recepten; Gezelligheid binnen met het seizoen op tafel

Heerlijke winter recepten. Huisgemaakt met verse ingrediënten. Je vindt er makkelijke en snelle recepten, maar ook heerlijke stoofpotten.

Check het recept of lees de info

Uitgelicht

tortilla van aardappel
Specials

Tortilla; een klassieker uit Spanje

Eieren, vastkokende aardappels, een paar uien en extra vierge olijfolie. Meer heb je niet nodig voor een lekkere tortilla.

Check het recept of lees de info
citrus

Citrus; heerlijke recepten met vitaminebommetjes

witlof recepten

Witlof anders serveren? Met deze recepten lukt dat!

appelcake special

Appelcake; deze varianten wil je proeven! Inclusief handige tips

Recept in de picture

Gegratineerde hutspot met Leidse kaas
Stamppot

Gegratineerde hutspot met Leidse kaas

Stamppot die je zo in de oven schuift als je thuiskomt? Gegratineerde hutspot met Leidse kaas kun je voorbereiden en opwarmen in de oven!

Check het recept of lees de info
eieren met mayonaise

Eieren met mayonaise (oeuf mayonaise)

Risotto alla Milanese

Risotto alla Milanese

Handige kooktips

mayonaise
Kookschool

Mayonaise maken (inclusief variatietips)

Jij kunt ook de lekkerste mayonaise zelf maken met deze tips. Maak de mayonaise zo zoet, zout, zuur of kruidig zoals jij lekker vindt.

Check het recept of lees de info
Pecorino

Pecorino; schapenkaas uit Italië

tomaten ontvellen

Tomaten ontvellen, zo doe je dat snel en makkelijk

Zoek een lekker recept

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Lekker koken en bakken met verse ingrediënten:

  • Aardappels
  • Groenten
  • Fruit
  • Vlees
  • Vis
  • Kaas
  • Zuivel
  • Eieren

Reacties van onze lezers

  • Elise de Haan op Bruine bonensoep; (de echte!) van gedroogde bonen
  • Jos op Bruine bonensoep; (de echte!) van gedroogde bonen
  • Redactie op Platte kaastaart; onze Belgische kwarktaart
  • Leentje Put op Platte kaastaart; onze Belgische kwarktaart
  • Elise de Haan op Klapstuk; wat is dat en wat doe je er mee?
  • Fred Bouwmeester op Klapstuk; wat is dat en wat doe je er mee?
  • Connie Derks op Konijn in het zuur. Een echt Limburgs streekgerecht
  • Tans op Konijn in het zuur. Een echt Limburgs streekgerecht
  • Redactie op Paté maken, heerlijk om zelf te doen
  • Ger Dikhoff op Paté maken, heerlijk om zelf te doen

Abonneer op onze nieuwsbrief










  • Adverteren
  • Recepten
  • Verse ingrediënten
  • Kookschool
  • Wat eten we vandaag?

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
  • Log in
  • Schrijf in

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen