• Team
  • Adverteren
  • Abonneren
  • Contact
  • Privacy
dinsdag, maart 28, 2023
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Specials

Aardappels frituren; hoe doe je dat?

Tips en natuurlijk ook de lekkerste recepten

door Elise de Haan
in Specials
0
0
Aardappels frituren

Aardappels frituren – Aardappels vormen in de Nederlandse eetcultuur vaak de basis van de warme maaltijd. Meestal worden ze gekookt, soms gebakken, gepoft of gefrituurd. En over dat laatste, aardappels frituren, willen we het eens met je hebben. Vaak zal er als eerste worden gedacht aan het bakken van patat, als het frituren van aardappels ter sprake komt. Maar er is meer dan dat. We vertellen je er alles over in dit artikel!

Waarom aardappels frituren?

Ter afwisseling van de gekookte aardappels wordt er af en toe voor gekozen om aardappels te bakken. Vaak wordt er dan een zak kant-en-klare aardappelschijfjes, aardappelblokjes, aardappelpartjes, of iets dergelijks gekocht, en die worden dan in de frituur gegooid, want dat is zo lekker makkelijk. Vaak is er dan al een poging aan vooraf gegaan om dergelijke kant-en-klaar producten te bakken in een koekenpan. Als dat dan niet zo goed lukt, want ze worden te donker of te licht of iets dergelijks, dan is men er klaar mee. En dan wordt er overgaan tot frituren, want dat mislukt minder snel. Op zich is er wat ons betreft niets mis met het frituren van aardappels, als het op de juiste manier gebeurt. We gaan je vertellen hoe je aardappelen bereidt in een frituurpan.

De basis

Wat we heel erg jammer vinden, is dat er zo vaak naar een kant-en-klaar product gegrepen wordt voor het bereiden van aardappels (en niet alleen in de frituur). Want het is zo makkelijk om zelf de piepers te schillen en voor te bereiden. Natuurlijk zijn vers geschilde aardappelen ook veel lekkerder dan iets dat al een tijd in de koeling heeft gelegen. En dan hebben we het nog niet eens gehad over het prijsverschil tussen kant-en-klaar producten en een grote zak verse, rauwe, aardappelen!

De basis van aardappels bereiden in de frituur begint bij de keuze van de juiste aardappel. Net als voor het bakken van aardappels in een koekenpan, gebruik je voor het frituren bij voorkeur een vastkokende soort. Vastkokende aardappels blijven heel tijdens het koken, bakken of frituren, en dat is wat je in dat laatste geval zeker wilt. Heel erg kruimig kokende aardappels zijn geen goed idee. Zodra ze gaar zijn vallen ze uit elkaar, en dat maakt ze ongeschikt om te frituren. Eventueel kun je kiezen voor een licht kruimig kokende soort of een vastkokende soort dus.

Aardappels frituren; hoe doe je dat dan?

Je kunt aardappels op twee manieren bereiden in de frituurpan. De makkelijkste, en ook de gezondste, keus, is om ze eerst voor te koken. Op deze manier zijn de aardappels al gaar als je ze in het frituurvet doet. Dat betekent dat je ze alleen maar goudgeel hoeft te frituren en je bent klaar. Voordeel van deze methode is dat de aardappels maar een keer gefrituurd worden, en dus maar een keer vet opnemen. Dat scheelt natuurlijk in calorieën vergeleken met de andere methode, waarbij je de aardappels eerst voor-frituurt. In dat geval worden ze dus twee keer gefrituurd, op verschillende temperaturen, en nemen ze twee keer vet op.

Patat
Gefrituurde aardappelblokjes

Niet alleen patat!

Natuurlijk is het bekendste aardappelgerecht dat wordt gefrituurd zonder twijfel de patat. Maar er is meer mogelijk dan patat. Je kunt de aardappels in allerlei vormen snijden om ze te frituren, denk aan blokjes, schijfjes, halve schijfjes, partjes, et cetera. Gebruik je de aardappel geschild of ongeschild? Als je ‘nieuwe aardappels’ gebruikt, dan kun je de schil heel goed laten zitten. Deze schil is doorgaans nog erg dun, dus kan prima gegeten worden. Ook verse krieltjes kun je frituren, al dan niet met schil. Deze moet je wel eerst voorkoken, anders wordt het lastig om ze gaar te krijgen. Naast het frituren van aardappels in de ‘pure’ vorm, zijn er natuurlijk nog andere aardappelgerechten die gefrituurd worden. Denk hierbij aan aardappelkroketjes en dergelijke.

Aardappels frituren
Aardappels frituren

De recepten

We delen natuurlijk de beste recepten voor het frituren van aardappels met je. We vertellen je hoe je de lekkerste patat (of friet, wat jij wilt) helemaal zelf bakt. Maar we hebben ook recepten voor aardappelkroketjes en aardappelsoesjes bijvoorbeeld. Deze bereidt je eveneens in de frituurpan. Ook voor jou zit er vast iets lekkers bij die recepten!

Patat; aardappelen frituren of toch…?

Patat
Specials

Een heerlijke knapperig frietje, met of zonder mayonaise , lusten we allemaal wel. Maar moet die patat uit de frituur of uit de oven komen?

Check het recept of lees de info
Aardappelkroketjes zelf maken
Bijgerecht

Aardappelkroketjes zelf maken; Een absolute delicatesse

In zelfgemaakte aardappelkroketjes proef je de zorg van de kok. Goede aardappelkroketjes zijn een absolute delicatesse voor de fijnproever!

Soesjes van aardappel en pastinaak
Bijgerecht

Soesjes van aardappel en pastinaak

In plaats van aardappelkroketjes kun je ook eens deze soesjes van aardappel en pastinaak proberen. Sensationeel lekker!

Vorige Volgende
aardappel

Aardappels

Laat je weer eens vaker verleiden tot het eten van een echte aardappel. Ontdek hier de lekkerste recepten met de aardappel, inclusief tips.

Tags: Aardappel recepten
DeelPin12Tweet

Gerelateerde Artikelen & Recepten

De lekkerste kippensoep
Specials

De lekkerste kippensoep recepten uit de hele wereld!

ananas
Specials

Ananas; de lekkerste dingen maken met verse ananas

salades met appel
Specials

Salades met appel; dit zijn de lekkerste recepten

Hollandse borrelplank
Specials

Hollandse borrelplank; een feestje!

Rode kool met appel
Specials

Rode kool met appel; een fantastische combi

Spitskool
Specials

Spitskool; van alle markten thuis!

ei in soep 1
Specials

Ei in soep; geef je soep een extraatje

Aardappelsoep
Specials

Aardappelsoep; dat is smaak, ook voor een klein budget

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

100% vers en 100% lekker van het seizoen

winter recepten

Winter recepten; Gezelligheid binnen met het seizoen op tafel

Heerlijke winter recepten. Huisgemaakt met verse ingrediënten. Je vindt er makkelijke en snelle recepten, maar ook heerlijke stoofpotten.

Check het recept of lees de info

Uitgelicht

De lekkerste kippensoep
Specials

De lekkerste kippensoep recepten uit de hele wereld!

Kippensoep, bij een griepje, of gewoon omdat het een heerlijke soep is. Maar wat is nou de lekkerste kippensoep? Recepten uit de hele wereld!

Check het recept of lees de info
ananas

Ananas; de lekkerste dingen maken met verse ananas

salades met appel

Salades met appel; dit zijn de lekkerste recepten

Hollandse borrelplank

Hollandse borrelplank; een feestje!

Recept in de picture

Gefrituurde oesterzwammen
Hapjes

Gefrituurde oesterzwammen

Een lekkere snack uit de frituur? Maak eens gefrituurde oesterzwammen. Deze paddenstoelen geef je een heerlijk knapperig jasje! Proeven!

Check het recept of lees de info
Rösti

Rösti; aardappels op zijn Zwitsers!

witlofovenschotel met gehakt en aardappelpuree

Witlofovenschotel met gehakt en aardappelpuree

Handige kooktips

eieren pellen
Kookschool

Eieren pellen

Waarom gaat eieren pellen de ene keer moeiteloos en lukt het de andere keer totaal niet. We leggen het uit en geven tips.

Check het recept of lees de info
onderdelen keukenmachine

Onderdelen van de keukenmachine, waar gebruik je ze voor?

Broccoli koken

Broccoli koken; zo blijft die mooi groen

Zoek een lekker recept

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Lekker koken en bakken met verse ingrediënten:

  • Aardappels
  • Groenten
  • Fruit
  • Vlees
  • Vis
  • Kaas
  • Zuivel
  • Eieren

Reacties van onze lezers

  • Elise de Haan op Bruine bonensoep; (de echte!) van gedroogde bonen
  • Janet Satnarain op Bruine bonensoep; (de echte!) van gedroogde bonen
  • kitty wal op Botersaus
  • Redactie op Griet grillen op de barbecue
  • Elise de Haan op Rendang van oesterzwammen en spitskool
  • Monique Aan op Rendang van oesterzwammen en spitskool
  • Redactie op Wereldgerecht: Mexicaanse Chili con carne
  • Carla Bos op Wereldgerecht: Mexicaanse Chili con carne
  • Benblom op Griet grillen op de barbecue
  • Redactie op Ontbijtkoek maken; Heel Holland hapt straks naar…..

Abonneer op onze nieuwsbrief










  • Adverteren
  • Recepten
  • Verse ingrediënten
  • Kookschool
  • Wat eten we vandaag?

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
  • Log in
  • Schrijf in

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen