Aardappels frituren – Aardappels vormen in de Nederlandse eetcultuur vaak de basis van de warme maaltijd. Meestal worden ze gekookt, soms gebakken, gepoft of gefrituurd. En over dat laatste, aardappels frituren, willen we het eens met je hebben. Vaak zal er als eerste worden gedacht aan het bakken van patat, als het frituren van aardappels ter sprake komt. Maar er is meer dan dat. We vertellen je er alles over in dit artikel!
Waarom aardappels frituren?
Ter afwisseling van de gekookte aardappels wordt er af en toe voor gekozen om aardappels te bakken. Vaak wordt er dan een zak kant-en-klare aardappelschijfjes, aardappelblokjes, aardappelpartjes, of iets dergelijks gekocht, en die worden dan in de frituur gegooid, want dat is zo lekker makkelijk. Vaak is er dan al een poging aan vooraf gegaan om dergelijke kant-en-klaar producten te bakken in een koekenpan. Als dat dan niet zo goed lukt, want ze worden te donker of te licht of iets dergelijks, dan is men er klaar mee. En dan wordt er overgaan tot frituren, want dat mislukt minder snel. Op zich is er wat ons betreft niets mis met het frituren van aardappels, als het op de juiste manier gebeurt. We gaan je vertellen hoe je aardappelen bereidt in een frituurpan.
De basis
Wat we heel erg jammer vinden, is dat er zo vaak naar een kant-en-klaar product gegrepen wordt voor het bereiden van aardappels (en niet alleen in de frituur). Want het is zo makkelijk om zelf de piepers te schillen en voor te bereiden. Natuurlijk zijn vers geschilde aardappelen ook veel lekkerder dan iets wat al een tijd in de koeling heeft gelegen. En dan hebben we het nog niet eens gehad over het prijsverschil tussen kant-en-klaar producten en een grote zak verse, rauwe, aardappelen!
De basis van aardappels bereiden in de frituur begint bij de keuze van de juiste aardappel. Net als voor het bakken van aardappels in een koekenpan, gebruik je voor het frituren bij voorkeur een vastkokende soort. Vastkokende aardappels blijven heel tijdens het koken, bakken of frituren, en dat is wat je in dat laatste geval zeker wilt. Heel erg kruimig kokende aardappels zijn geen goed idee. Zodra ze gaar zijn vallen ze uit elkaar, en dat maakt ze ongeschikt om te frituren. Eventueel kun je kiezen voor een licht kruimig kokende soort of een vastkokende soort dus.
Aardappels frituren; hoe doe je dat dan?
Je kunt aardappels op twee manieren bereiden in de frituurpan. De makkelijkste, en ook de gezondste, keus, is om ze eerst voor te koken. Op die manier zijn de aardappels al gaar als je ze in het frituurvet doet. Dat betekent dat je ze alleen maar goudgeel hoeft te frituren en je bent klaar. Voordeel van deze methode is dat de aardappels maar een keer gefrituurd worden, en dus maar een keer vet opnemen. Dat scheelt natuurlijk in calorieën vergeleken met de andere methode, waarbij je de aardappels eerst voor-frituurt. In dat geval worden ze dus twee keer gefrituurd, op verschillende temperaturen, en nemen ze twee keer vet op.
Niet alleen patat!
Natuurlijk is het bekendste aardappelgerecht dat wordt gefrituurd zonder twijfel de patat. Maar er is meer mogelijk dan patat. Je kunt de aardappels in allerlei vormen snijden om ze te frituren, denk aan blokjes, schijfjes, halve schijfjes, partjes, et cetera. Gebruik je de aardappel geschild of ongeschild? Als je ‘nieuwe aardappels’ gebruikt, dan kun je de schil heel goed laten zitten. Deze schil is doorgaans nog erg dun, dus kan prima gegeten worden. Ook verse krieltjes kun je frituren, al dan niet met schil. Deze moet je wel eerst voorkoken, anders wordt het lastig om ze gaar te krijgen. Naast het frituren van aardappels in de ‘pure’ vorm, zijn er natuurlijk nog andere aardappelgerechten die gefrituurd worden. Denk hierbij aan aardappelkroketjes en dergelijke.
De recepten
We delen natuurlijk de beste recepten voor het frituren van aardappels met je. We vertellen je hoe je de lekkerste patat (of friet, wat jij wilt) helemaal zelf bakt. Maar we hebben ook recepten voor aardappelkroketjes en aardappelsoesjes bijvoorbeeld. Deze bereidt je eveneens in de frituurpan. Ook voor jou zit er vast iets lekkers bij die recepten!
Patat; aardappelen frituren of toch…?
Een heerlijke knapperig frietje, met of zonder mayonaise , lusten we allemaal wel. Maar moet die patat uit de frituur of uit de oven komen?
Aardappelkroketjes zelf maken; Een absolute delicatesse
In zelfgemaakte aardappelkroketjes proef je de zorg van de kok. Goede aardappelkroketjes zijn een absolute delicatesse voor de fijnproever!
Soesjes van aardappel en pastinaak
In plaats van aardappelkroketjes kun je ook eens deze soesjes van aardappel en pastinaak proberen. Sensationeel lekker!
Aardappels
Laat je weer eens vaker verleiden tot het eten van een echte aardappel. Ontdek hier de lekkerste recepten met de aardappel, inclusief tips.